Proiectul care prevede pedepse cu închisoare pentru cei ce împiedică "exercitarea puterii de stat", respins de Senat

Proiectul de lege depus de senatorul PSD Tudor Ciuhodaru, despre care s-a speculat că ţinteşte în protestatarii #rezist din Piaţa Victoriei, a fost respins de Senat, după ce partidul s-a delimitat public de iniţiativă.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
03.05.2017

Proiectul de lege care prevede pedepsirea cu închisoare între 3 luni şi 6 ani a celor ce întreprind acţiuni pentru "schimbarea ordinii constituţionale sau împiedicarea exercitării puterii de stat" a fost respins, miercuri, de plenul Senatului.

În expunerea de motive, senatorul susţine că proiectul este necesar întrucât europarlamentari de etnie maghiară au cerut autonomia Ţinutului Secuiesc, iar democraţia din România "nu poate merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, se atacă esenţa statului român".

Însă, în lipsa clară a unor prevederi legea ar putea fi folosită şi pentru pedepsirea protestelor împotriva acţiunilor Guvernului, că tot "bătea şaua" la un moment dat purtătorul de cuvânt al PSD că protestatarii perturbă activitatea Executivului.

Depunerea proiectului semnat Ciuhodaru a stârnit, după cum era de aşteptat, un scandal monstru în rândul opiniei publice, astfel că, în scurt timp, PSD s-a delimitat total de iniţiativă.

Ce prevede proiectul concret

Concret, proiectul de lege prevede introducerea unui alineat 3, la articolul 397 din Codul Penal, ce ar urma să aibă această formă:

(3)”Întreprinderea de acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării puterii de stat, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Pe de altă parte, două articole din Constituţie prevăd dreptul la libertatea de exprimare şi dreptul la Libertatea întrunirilor, dacă se desfăşară paşnic fără arme, ceea ce ar face ca iniţiativa lui Ciuhodaru să fie neconstituţională.

Astfel, articolul 39 prevede: "Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme".

Totodată, articolul 30 stipulează: "Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor