Revocarea lui Papici, efect pe termen lung. Olanda taxează România din nou

România trebuie să facă reforme în justiţie, aşa cum a promis la aderarea la UE în 2007, pentru a atrage investiţii, este mesajul postat pe Twitter de ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel, după ce ministrul Economiei, Andrei Gerea, i-a invitat pe investitorii olandezi să investească în companiile de stat.
Andrei Dominic Gerea (Epoch Times România)
Loredana Diacu
06.11.2013

România trebuie să facă reforme în justiţie, aşa cum a promis la aderarea la UE în 2007, pentru a atrage investiţii, este mesajul postat pe Twitter de ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel, după ce ministrul Economiei, Andrei Gerea, i-a invitat pe investitorii olandezi să investească în companiile de stat.

Pentru ca investitorii să vină în România, "cel mai bine" ar fi să se facă "reforme legislative, în justiţie" şi în ceea ce priveşte corupţia, "promise în 2007 la aderarea României la UE, monitorizate prin MCV", scrie, pe Twitter, diplomatul olandez, citat de mediafax.

Evaluările diplomatului olandez asupra cooperării între ţara sa şi România vin la scurtă vreme după ce un comunicat al Ministerului Economiei prezenta întâlnirea între Andrei Gerea şi ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, Matthijs van Bonzel ca pe un succes. "Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul relaţiilor bilaterale, apreciind nivelul schimburilor comerciale ca fiind unul foarte ridicat, de natură să încurajeze şi alte proiecte viitoare comune", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, citat de mediafax.

Liberalul Andrei Gerea - care şi-a preluat de curând funcţia, după ce Vosganian, acuzat de subminarea economiei naţionale a demisionat - i- a prezentat luni prezentat ambasadorului olandez demersurile Ministerului Economiei de atragere de investiţii la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, "adresând cu acest prilej companiilor olandeze interesate o invitaţie la convorbiri pe acest subiect."

De asemenea Ministrul Gerea a transmis ambasadorului Olandei "o listă a companiilor din portofoliul ministerului aflate în proces de privatizare şi atragere de investiţii, asigurându-l de deschiderea părţii române pentru continuarea discuţiilor pe teme concrete de interes, pentru viitoare colaborări".

Pe contul său de Twitter, Matthijs van Bonzel a taxat demersurile Ministerului, notând că ministrul Gerea i-a invitat pe investitorii străini să investească în companii deţinute de stat, unde "stadiul reformelor e întârziat".

Gerea îi poate mulţumi premierului Ponta pentru comentariile acide făcute de diplomatul olandez. Olanda a fost una dintre ţările care au reacţionat cel mai prompt, alături de SUA, la revocarea din funcţie a procurorilor DNA Lucian Papici şi Mariana Alexandru la comanda premierului român.

Olanda a taxat sec ingerinţa premierului în justiţie, spunând că va amâna orice decizie pe tema aderării României la Schengen până la publicarea raportului MCV, care va apărea abia la începutului lui 2014, în timp ce aderarea ar fi trebuit discutat în decembrie 2013.

Şi SUA a atras atenţia, prin vocea vicepreşedintelui Joe Biden, cu ocazia primirii premierului Ponta la Casa Albă, că funcţionarea eficientă şi independentă a justiţiei este vitală pentru investitorii americani.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor