Retrospectivă Epoch Times 2012: Taxe pentru autovehicule
alte articole
De la începutul acestui an statul român a făcut o serie de modificări în ceea ce priveşte taxa auto, rovinieta, precum şi intenţia Primăriei Generală de a introduce, în cel mult doi ani, buvinieta, o taxă pe care bucureştenii vor fi nevoiţi s-o achite pentru a putea circula pe străzile Capitalei, lucruri ce se vor resimţi în mod direct în buzunarele proprietarilor de autovehicule. Totuşi, anul 2012 a adus şi veşti bune şoferilor, precum introducerea posibilităţii de plată a rovinietei prin SMS, on-line sau prin achiziţionarea celor electronice printr-un serviciu oferit de Poşta Română, cât şi prin verificarea valabilităţii acesteia pe internet.
5 ianuarie – Promulgarea legii privind taxa auto
Primul pas a fost făcut la începutul anului, când preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Noua lege privind taxa auto prevede o reducere acesteia cu până la 25%.
Actul normativ dă posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.
Taxa de poluare va fi plătită o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în România sau în străinătate, cât şi pentru cele înmatriculate înainte de 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă, prevede acelaşi act normativ.
Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după intrarea în vigoare a legii.
Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită. Aceasta se calculează pe baza unor criterii obiective (tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare), luând în considerare şi deprecierea autoturismului.
Statul va încasa anual în urma aplicării noii variante a taxei de poluare peste 330 de milioane de lei.
11 ianuarie – Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a legii privind taxa auto
Executivul a aprobat, pe 11 ianuarie, printr-o hotărâre de guvern, normele metodologice de aplicare a noii legi privind taxa auto, act normativ ce a intrat în vigoare pe 13 ianuarie, anunţă reprezentanţii Ministerului Mediului.
Noua taxă s-a aplicat numai maşinilor care au fost înmatriculate de la 13 ianuarie 2012. Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, după ce intrarea în vigoare a legii.
Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.
Potrivit legii care are la bază principiul "poluatorul plăteşte", taxa de poluare va fi plătită, o singură dată, pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România.
11 ianuarie - Fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, anunţă că taxa auto rămâne în dezbatere publică
Deşi Executivul aprobase normele pentru Legea privind taxa auto, fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely declara atunci că documentul rămâne în dezbatere publică din data de 9 ianuarie până la data de 19 ianuarie.
Borbely explica la acea vreme că dacă vor exista observaţii pertinente, va fi modificată Hotărârea Guvernului, cu toate că aceasta fusese aprobată în prealabil de Executiv.
“Noi aveam obligaţia ca astăzi să venim cu aceste norme, după ce legea a intrat în vigoare ieri. Nu este niciun fel de problemă. Dacă vor fi observaţii pertinente, vom putea veni eventual cu o modificare de hotărâre de guvern, dar hotărârea de guvern (adoptată miercuri, n.r.) nu face altceva decât pune în practică ceea ce prevede legea. Obligaţia noastră legală a fost ca astăzi să venim cu HG pentru ca legea intră în vigoare de vineri”, a explicat Laszlo Borbely.
Ministrul Mediului a adăugat că „dacă sunt unele observaţii pertinente care vor fi acceptate după discuţii în colectivul interministerial”, va fi adoptată o modificare a hotărârii de guvern aprobate miercuri.
“În conformitate cu Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Mediului şi Pădurilor supune dezbaterii publice Proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule”, se precizează pe site-ul ministerului, într-o postare din 9 ianuarie.
15 mai – Ministrul Mediului, Rovana Plumb, anunţă reintroducerea taxei de primă înmatriculare din septembrie 2012
Deşi fusese suspendată în luna ianuarie pentru un an de zile, ministrul Mediului, Rovana Plumb, anunţa în luna mai reintroducerea taxei de primă înmatriculare din luna septembrie. Plumb a precizat că va suspenda acesta prevedere, taxa urmând să fie mai mică decât cea anterioară.
"De la începutul anului, colectarea taxei de primă înmatriculare nu s-a mai făcut , probabil că la începutul lunii septembrie vom veni cu poziţia oficială a Guvernului României în ceea ce priveşte taxa de primă înmatriculare. Cu siguranţă poziţia mea este de a reduce nivelul taxei de primă înmatriculare", a menţionat Rovana Plumb.
Ministrul Mediului Rovana Plumb susţine că este nevoie de aceşti bani pentru a finanţa investiţiile de mediu.
"Suspendându-se proiectul de lege nu a existat niciun venit la Fondul pentru Mediu. Veniturile obţinute din colectarea taxei de primă înmatriculare se utilizează pentru proiecte investiţionale verzi şi acest lucru vrem să-l facem", a adăugat Rovana Plumb.
Aceasta a precizat că noua formulă a taxei de primă înmatriculare nu va mai ţine însă cont dacă maşina este veche sau nouă, ci doar de cât de mult poluează.
"Este prematur ca să vă înaintez un anume cuantum, un anume nivel, deoarece se fac anumite scenarii privind impactul bugetar al acestei taxe şi se corelează efectiv cu veniturile populaţiei, desigur şi cu numărul de maşini care intră în ţară într-un an de zile, în niciun caz nu se va mai face niciun fel de discriminare între maşinile noi şi maşinile second hand ci pur si simplu se va lua în calcul efectiv tipul de emisii", a adăugat ministrul Mediului.
În luna ianuarie, Guvernul a decis ca taxa de primă vânzare a maşinilor înmatriculate înainte de 2007 să fie suspendată până la începutul anului viitor, urmând ca persoanele care au plătit deja această taxă să primească banii înapoi. Taxa auto a fost introdusă de Guvern în luna aprilie 2008, fiind calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza capacităţii cilindrice şi emisiilor de dioxid de carbon.
21 august - Proiect: Şoferii îşi vor putea recupera taxa de primă înmatriculare, fără a apela la instanţă
Şoferii care au plătit taxa de primă înmatriculare şi doresc să-şi recupereze banii de la stat nu vor mai fi nevoiţi să apeleze la instanţe, unde procedurile sunt greoaie şi durează destul de mult timp. Autorităţile au declarat atunci că au în plan o procedură administrativă de restituire a taxei, care să nu mai implice instanţele.
Actualul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, afirma în luna august că măsura face parte din strategia de implementare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care a fost propusă Parlamentului.
"La acest moment, instanţele judecă un număr foarte mare de cauze în două grade de jurisdicţie cu taxa de primă înmatriculare. Din moment ce practica judiciară e unitară şi s-a pliat pe recomandarea UE în sensul restituirii acesteia, noi am negociat cu Ministerul de Finanţe ca restituirea acestora să se facă printr-o procedură administrativă", a spus Mona Pivniceru, citată de Realitatea TV.
Despăgubiri de 400 de milioane de euro
Guvernul are de plătit despăgubiri în valoare totală de 400 milioane euro către proprietarii de autovehicule care au plătit taxa de primă înmatriculare percepută ilegal de fostul Executiv. Mulţi au dat statul în judecată şi au obţinut restituirea banilor, iar alţii încă mai aşteaptă terminarea proceselor.
Premierul Victor Ponta declara în acea perioadă că trebuie adoptat un act normativ prin care să fie restituită taxa auto încasată ilegal.
"Am discutat să identificăm împreună o procedură administrativă prin care zecile de mii de procese aflate pe rol ale cetăţenilor români care îşi cer înapoi banii încasaţi ilegal să fie soluţionate fără a se mai apela la instanţă. Suntem într-o situaţie identică din punct de vedere funcţional cu ceea ce se întâmplase cu acei bani încasaţi ilegal pensionarilor. Guvernul Ungureanu le spunea pensionarilor: «mergeţi şi daţi-ne în judecată, ştim că o să câştigaţi, dar mai câştigăm nişte timp». Instanţele se aglomerau, banii pe care Guvernul, indiferent cum se numeşte, trebuie să îi dea înapoi cresc, evident, cu rata inflaţiei. Atunci am luat o decizie administrativă şi practic am oprit toate procesele, instanţele sunt şi aşa superîncărcate, nici nu am mai ţinut zeci, sute de mii, în cazul pensionarilor, milioane de oameni prin tribunale, ani în şir. La fel trebuie să facem şi cu rambursarea taxei auto. E clar că legea adoptată anterior care nu corespundea normelor europene şi nici celor constituţionale şi că Guvernul va trebui să dea banii înapoi. Trebuie să facem această procedură, ca măcar să nu mai punem judecători şi grefieri să dea termene şi să scrie sentinţe care sunt toate într-un singur sens, în care Guvernul trebuie să dea bani înapoi", a explicat atunci Ponta.
Noua lege privind taxa auto prevede o reducere a sumelor plătite cu până la 25%, iar dacă taxa plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, proprietarii de maşini pot solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.
10 septembrie - Taxa auto pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007 din nou amânată
Deputaţii au adoptat pe data de 10 septembrie proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă pentru amânarea până la 1 ianuarie 2013 a plăţii taxei auto de primă vânzare pentru maşinile înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007.
Mai exact, Ordonanţa de urgenţă era legată de suspendarea unor dispoziţii ale legii nr.9/2012 şi anume a articolelor care impun plata taxei de prima vânzare pentru maşinile înregistrate înainte de 1 ianuarie 2007.
12 decembrie - Returnarea taxei auto, după aprobarea bugetului pe 2013
Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri, că măsurile privind salariile bugetarilor şi returnarea taxei auto pot fi aplicate doar după aprobarea bugetului în Parlament, estimată să aibă loc după 20 ianuarie.
Premierul a cerut miniştrilor, la începutul şedinţei de Guvern, să transmită toate informaţiile necesare Ministerului Finanţelor pentru a putea fi realizat proiectul de buget pe 2013.
"Vă rog pe absolut toţi să ne concentrăm pe problemele de finanţare şi de bugetare. Din păcate, nu avem încă bugetul, s-au lungit alegerile, chiar dacă unii nu-şi aduc aminte că s-au opus. Sper să nu se lungească mult prea mult şi zona de consultări şi de numire a noului Guvern. Nu putem să venim cu bugetul. În Parlament, sigur, putem să-l trimitem, dar la începutul anului avem consultări cu partenerii noştri internaţionali, comisiile de specialitate în ianuarie şi, probabil, undeva după 20 ianuarie Parlamentul în sesiune extraordinară pentru aprobarea bugetului", a declarat Ponta.
BUVINIETA
În noiembrie, Primăria Capitalei a anunţat intenţia introducerii unei noi taxe pentru şoferii bucureşteni
Edilii intenţionează să introducă o taxă pentru toate autovehiculele care circulă în Bucureşti, denumită şi "buvinietă". Din banii colectaţi de la şoferi, ar urma sa fie finanţate proiecte de investiţii cum ar fi autostrada suspendată şi o şosea în zona centrală pentru decongestionarea traficului.
Buvinieta ar urma sa fie introdusă peste cel mult doi ani şi va fi valabilă pentru întreaga infrastructură din Capitală, a declarat Ion Dedu, director executiv la Direcţia Transporturi, Drumuri şi Sistematizarea Circulaţiei din cadrul Primăriei Capitalei.
În prezent, în Bucureşti se aplică taxe pentru autovehiculele care depăşesc 3,5 tone, în funcţie de tonaj şi de zone.
Buvinieta nu este o idee nouă, ea fiind pusă în discuţie în 2006, în mandatul lui Adriean Videanu, când a fost intens criticată.
"Taxarea zonei centrale va apărea numai dacă celelalte două măsuri, respectiv îmbunătăţirea sistemului de transport public şi politica parcărilor nu vor da roade. Dacă aceste două sisteme dau roade şi lucrurile se rezolvă, nu mai e nevoie de taxare. Nu este bătută în cuie, trebuie să vedem ce se întâmplă după ce luăm măsurile astea două", a afirmat, la acea vreme, Videanu.
Municipalitatea bucureşteană administrează 140 de parcări cu peste 8.000 de locuri, cele mai multe în zona centrală a Capitalei, şoferii plătind pentru un loc de parcare 1,5 lei sau 2,5 lei pe oră în timpul zilei. O asemenea taxă de zonă centrală se aplică în prezent în oraşe precum Londra sau Milano.
ROVINIETA
17 aprilie – Rovinieta va putea fi cumparată prin SMS
Rovinieta se va putea plăti prin trimiterea de mesaje SMS, odată cu extinderea sistemului informatic naţional pentru emitere, gestiune, monitorizare şi control a taxei de utilizare a infrastructurii rutiere, proiect estimat la circa 40 de milioane lei.
"Funcţionalitatea se referă la posibilitatea consumatorilor de a achita taxa de utilizare a infrastructurii rutiere prin trimiterea de mesaje SMS către un număr scurt asociat serviciului. Plata serviciului va fi detaliată în factura generată de către furnizorul de telefonie mobilă către consumator ca serviciu cu valoare adăugată, urmând ca valoarea efectivă a taxei de utilizare a infrastructurii rutiere să ajungă în contul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pe baza unui contract cadru stabilit în prealabil cu furnizorul de servicii de telefonie mobilă", se arată în caietul de sarcini privind achiziţia de servicii pentru sistemul informatic pentru emitere, gestiune, monitorizare şi control a rovinietei – SIEGMCR.
Cel care va folosi această metodă pentru taxa de utilizare a infrastructurii rutiere va avea posibilitatea de a vedea datele relevante ale tranzacţiei prin SMS înaintea operaţiunii de confirmare a tranzacţiei.
Pentru furnizarea de servicii privind extinderea sistemului, CNADNR va organiza licitaţie la finele lunii mai, valoarea estimativă a contractului fiind de 39,2 milioane lei, fără TVA.
Extinderea sistemului la nivel naţional, prin completarea necesarului de puncte de control automat, presupune extinderea infrastructurii hardware şi software, implementarea unor noi module funcţionale pentru sistemul informatic şi amenajarea şi dotarea unui nou data center în vederea asigurării disponibilităţii sistemului în caz de dezastru.
Totodată, se are în vedere creşterea numărului de kit-uri de emitere de roviniete, dar şi de kit-uri de verificare pentru personalul din teren.
8 iunie - Numărul de înmatriculare înscris greşit pe rovinietă va putea fi corectat într-o oră de la emitere
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) anunţă că, dacă după achiziţionarea unei roviniete, utilizatorul constată că numărul de înmatriculare al vehiculului a fost înscris greşit, poate solicita corectarea acestuia în punctul de vânzare unde a achitat rovinieta, într-un interval de o oră de la emiterea acesteia.
Solicitarea de corecţie se face prin prezentarea certificatului de înmatriculare al vehiculului(cărţii de identitate, urmând ca în punctul de vânzare, personalul abilitat al distribuitorului să păstreze o copie a acestuia)acesteia. Corectarea datelor se face fără perceperea de către distribuitor a unei taxe.
Tariful de utilizare a reţelei de drumuri naţionale (rovinieta) se aplică tuturor utilizatorilor români şi străini pentru toate vehiculele înmatriculate care sunt folosite pe reţeaua de drumuri naţionale din România (inclusiv autostrăzi).
Utilizatori sunt persoanele fizice sau juridice înscrise în certificatul de înmatriculare al vehiculului sau care pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în România sau în alte state.
Fapta de a circula fără a deţine rovinietă valabilă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă.
26 iunie - Camera Deputaţilor decide că amenda pentru lipsa rovinietei va fi trimisă şoferilor în 30 de zile de la constatare
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede că procesele-verbale de constatare a contravenţiei pentru conducătorii auto care circulă fără rovinietă trebuie aduse la cunoştinţa acestora în cel mult 30 de zile, timp în care nu se mai pot emite şi alte procese-verbale pentru această faptă.
Proiectul de lege prevede: "Fapta de a circula fără a deţine rovinietă valabilă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă. Procesul-verbal de constatare a contravenţiei se poate încheia şi în lipsa contravenientului, după identificarea acestuia în baza de date a Ministerului Administraţiei şi Internelor. Procesele-verbale se întocmesc şi se comunică contravenientului în termen de 30 de zile lucrătoare de la data constatării contravenţiei, interval în care nu se mai pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenţiei respective".
17 iulie - Şoferii pot verifica valabilitatea rovinietei on-line
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a lansat pe 25 iunie un nou serviciu privind posibilitatea de verificare a valabilităţii rovinietei on-line, a menţionat marţi compania.
Pe lângă afişarea informaţiilor în fereastra utilitarului, prin bifarea opţiunii ,,Afişează rezultatele în fişier pdf semnat" se poate obţine un fişier pdf care conţine informaţiile referitoare la valabilitatea rovinietei împreună cu o semnătură electronică a CNADNR şi o marcă temporală (data).
Astfel, CNADNR atestă faptul că este emitentul informaţiilor înscrise în fişier şi că acestea sunt valabile la momentul specificat de marca temporală.
3 septembrie - Rovinietele electronice pot fi achiziţionate din nou, de miercuri, în reţeaua unităţilor poştale
Poşta Română, în baza reînnoirii convenţiei cu CNADNR, a anunţat că participanţii la trafic pot să achite tariful de utilizare a drumurilor naţionale (rovinieta) în reţeaua naţională a unităţilor poştale.
În baza legislaţiei privind introducerea rovinietei electronice, Poşta Română oferă clienţilor posibilitatea de achitare a tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România şi emiterea rovinietei electronice cu ajutorul unor terminale, şi emitere multiplă printr-o procedură modernă, “E - Rovinieta”, prin serviciul “Roviniete electronice”.
Astfel, se poate face încasare prin terminale şi emitere rovinieta electronică la ghişeele oficiilor poştale abilitate (481 subunităţi poştale). La achitarea tarifului de utilizare se eliberează clientului un tichet (voucher) emis din terminal (rovinieta electronică) şi documentul care atestă plata.
“E-rovinieta” oferă posibilitatea emiterii multiple de roviniete, utilizând o funcţionalitate de tip coş de cumpărături, ce este oferită prin 47 de oficii poştale la nivel naţional.
25 septembrie - Rovinieta poate fi achitată şi de pe mobil
Taxa de drum către CNADNR poate fi achitată şi pe mobil, prin intermediul aplicaţiei e-rovinieta, disponibilã pentru principalele sisteme de operare smartphone de pe piaţã în acest moment, ios, Android şi Windows Phone.
Aplicaţia este gratuită şi poate fi folositã de orice terminal cu o conexiune la internet.
Site-ului e-rovinieta.ro, o platformã prin care orice utilizator din România poate achita tariful impus de lege pentru utilizarea reţelei naţionale de drumuri, a fost lansat în 2011.
Orice persoană fizică sau juridică poate folosi aplicaţiile de mobil pentru a genera comenzi de roviniete pentru un număr nelimitat de beneficiari sau de vehicule. Comenzile sunt plasate în funcţie de datele proprii, care, odată introduse, sunt înmagazinate spre a fi folosite cu uşurinţă pentru comenzi viitoare. Aplicaţiile salvează, de asemenea, şi rovinietele emise, ajutând utilizatorul să vadă în permanenţă statusul comenzii şi să poată face o evidenţă a rovinietelor: dată începere, validitate, etc.
Mai mult, aplicaţia foloseşte facilităţile site-ului e-rovinieta.ro, trimiţând factura fiscală automat pe e-mailul beneficiarului şi comunicând pe mail sau direct pe SMS seria rovinietei emise.
4 decembrie - Rovinieta se poate plăti prin SMS, în reţeaua Orange
Rovinieta poate fi plătită, de la 5 decembrie, prin intermediul serviciului de mesaje scurte (SMS), doar în reţeaua Orange, de către utilizatorii români şi numai pentru perioada minimă de utilizare.
Numărul de telefon alocat este 7500, iar tariful este de 5 eurocenţi/SMS trimis.
Această facilitate de plată a rovinietei a fost dezvoltată şi pusă la dispoziţia utilizatorilor de CNADNR, împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi operatorul de telefonie mobila Orange.
La achitarea tarifului de utilizare prin intermediul SMS, solicitantul (client cu abonament Orange sau client Orange PrePay) va transmite, prin SMS, la numărul 7500: numărul de înmatriculare al vehiculului, urmat de categoria rovinietei, corespunzătoare tipului vehiculului şi va primi un SMS prin care va fi informat că rovinieta va fi emisă pentru datele furnizate şi cu privire la costul rovinietei şi la costul total al tranzacţiei.
Clientul va confirma emiterea rovinietei prin transmiterea, la acelaşi număr, a unui nou SMS cu textul “DA”, după care va primi un SMS de confirmare a emiterii rovinietei, moment în care va fi tarifat cu suma corespunzătoare rovinietei alese, mesaj ce va conţine următoarele informaţii, ce vor fi înregistrate în baza de date a SIEGMCR: seria rovinietei; nr. de înmatriculare al vehiculului; categoria rovinietei; anul, luna, ziua şi ora expirării valabilităţii acesteia (data şi ora de început a valabilităţii rovinietei vor fi data şi ora confirmării de către operatorul de telefonie mobile a tarifului rovinietei).
"În condiţiile în care utilizatorul nu cunoaşte sau nu este sigur de categoria rovinietei ce trebuie achiziţionată, are posibilitatea de a obţine această informaţie transmiţând la numărul 7500 în reţeaua Orange, prin SMS, textul “INFO” (tarif 5 eurocenţi/SMS trimis)", se arată într-un comunicat al CNADNR.
Pentru un autoturism, tariful pentru rovinieta cu durata de valabilitate de şapte zile este de 2,74 euro.