Retrospectivă Epoch Times 2012: Târguri şi expoziţii
alte articole
Târgurile trebuie să aibă o lungă tradiţie pe meleagurile noastre, probabil încă din Neolitic, când, neexistând încă banii, oamenii făceau schimb de produse, adică troc. Chiar şi după apariţia banilor, târgurile au continuat să existe, cele mai mari ducând la întemeieri de oraşe, ai căror locuitori s-au numit, până târziu, târgoveţi.
În general, marile târguri sau iarmaroace se organizau cu prilejul unor mari sărbători. Acestea nu erau specializate, ca astăzi, căci acolo se găseau de vânzare mărfuri din toate domeniile. Oarecum specializate au devenit târgurile de vite, ţinute şi ele la mari sărbători sau într-o anume zi a săptămânii.
Târgurile de astăzi sunt specializate pe domenii mai întinse sau mai restrânse, iar la cele mai importante, afluenţa publicului, nu doar cumpărător, ci şi privitor, este impresionantă. La prima vedere, România organizează destul de multe târguri, unele chiar internaţionale. Cele mai multe se desfăşoară, bineînţeles, la Bucureşti. Este imposibil să le prezinţi pe toate; de aceea, am ales doar câteva pentru retrospectiva noastră, din anul 2012, pe cât posibil din domeniul culturii, educaţiei şi turismului.
Astfel, între 24 februarie şi 1 martie, la Palatul Copiilor, din Bucureşti, a avut loc Târgul de Cadouri pentru Dragobete şi Mărţişor. Apoi, în septembrie, la Centrul Expoziţional Romexpo, a fost deschis Târgul de Obiecte de Artă şi Antichităţi, urmat de Târgul Iconarilor şi al Meşterilor Cruceri, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MŢR). Tot MŢR a organizat, în octombrie, ”Piaţa ţărănească şi meşter(eşti)”.
Între 15 şi 18 noiembrie, la Romexpo a avut loc Târgul de Turism al României. Tot la Romexpo, în luna noiembrie a fost deschis Târgul de Carte GAUDEAMUS, pe care l-am prezentat pe larg în Epoch Times. Între muzeele care au organizat cele mai multe târguri în acest an, fruntaşe sunt MŢR şi Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”.
Expoziţiile sunt specifice epocii moderne. În acest an, s-au bucurat de succes, inclusiv de o mare afluenţă de public, expoziţiile internaţionale de artă organizate de Asociaţia Română de Qigong Falun Dafa România, sub titlul ”Adevăr – Compasiune – Toleranţă”, în mai multe localităţi din ţară, printre care: Lugoj (în ianuarie), Craiova (în august), Timişoara (în noiembrie), Târgu Mureş (la începutul lui decembrie).
Am semnalat, la vremea respectivă, multe expoziţii interesante, dar, iarăşi, nu pot fi reamintite aici decât câteva. Demnă de semnalat este, printre atâtea altele, expoziţia deschisă în noiembrie la Muzeul Naţional de Istorie a României, sub titlul ”Radio Europa Liberă: o istorie în date, fotografii şi Arhivele Securităţii, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi Facultatea de Ştiinţe Politice – Universitatea din Bucureşti.
Toate galeriile de artă, nu doar din Bucureşti, ci şi din alte mari oraşe, au organizat expoziţii în 2012, transmiţând mesajul că arta din România, în pofida crizei economice, este în plină înflorire. Cu siguranţă, în anul ce vine, atât târgurile cât şi expoziţiile, având în vedere experienţa, vor fi şi mai bogate şi mai interesante.