Picturile lui Tonitza, vedetele unei licitaţii

. (Epoch Times România)
Bogdan Costea
26.09.2012

140.000 de euro va achita un iubitor de artă pentru unul dintre nudurile pictate de Nicolae Tonitza în perioada interbelică. Suma reprezintă un record pentru un tablou rar semnat de Tonitza, vânzarea având loc în cadrul unei licitaţii pentru lucrări de pictură impresionistă, care a avut loc la Ateneul Român.

Tabloul a fost pictat în anii 30 şi a fost lăudat de celebri istorici ai artei, precum Barbu Brezianu sau Georgeta Peleanu. Încă din perioada interbelică, nudul s-a vândut la preţuri foarte mari, iar sumele au crescut an de an.

Tabloul „Nud cu spatele” a fost pictat după o călătorie a lui Tonitza la Balcik, voiaj care i-a influenţat creaţiile ulterioare. Considerate o raritate, nudurile lui Tonitza se găsesc mai mult în colecţii particulare. Valoarea acestor tablouri este în permanentă creştere „Contează dimensiunea, contează mult tematica, contează colecţiile prin care a trecut, contează expoziţiile în care a figurat, contează în ce măsură a apărut în literatura de specialitate şi a fost lăudată lucrarea”, explică Alexandru Bâldea, director al unei case de licitaţii, care sunt criteriile în funcţie de care este stabilită valoarea de piaţă a unui tablou.

Nudul s-a dovedit a fi tema cea mai agreată de colecţionarii operelor lui Tonitza. Anul trecut, un alt nud al pictorului s-a vândut cu aproape 300.000 de euro, preţ care a depăşit sumele licitate pentru tablourile lui Nicolae Grigorescu în acelaşi an.

Lucrarea a fost secondată de un alt Tonitza, "Fetiţă în alb" (ulei pe carton, de 40 × 35 cm), adjudecat pentru 67.500 de euro, şi de pictura "Ciobăniţă" a lui Nicolae Grigorescu (un ulei pe pânză, de 61 × 38 cm), care prezintă o femeie deghizată în haine de cioban, cumpărată pentru suma de 60.000 de euro.

Unul dintre momentele inedite ale licitaţiei a fost "adjudecarea" la 1.300 de euro a unei loje cu patru locuri în sala de concerte a Ateneului, un abonament complet pentru stagiunea octombrie 2012-iunie 2013 a Filarmonicii.

Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism a deschis noul sezon al pieţei de artă. Cu o rată de adjudecare de 92,41%, la care s-a adăugat un lot surpriză (loja "Regina Elisabeta" din sala mare a Ateneului Român), licitaţia a înregistrat vânzări totale de aproximativ un milion de euro, potrivit unui comunicat remis de Artmark.

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008. În cei cinci ani de existenţă, a organizat aproape 100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 10.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor