El Pais: Băsescu se gândeşte dacă îl numeşte încă o dată pe rivalul Ponta drept premier
Victoria covârşitoare a socialiştilor şi liberalilor (USL) pe care o conduce premierul român Victor Ponta, care a obţinut duminică o majoritate de 58,6% la Camera Deputaţilor şi 60% în Senat, nu a risipit încă îndoielile cu privire la cine va conduce viitorul guvern. Cotidianul El Pais semnalează marţi că acum este rândul preşedintelui, conservatorul Traian Băsescu, să facă o mişcare, întrucât are sarcina de a alege premierul din rândul forţelor politice cele mai votate.
Cu rezultatul doborâtor obţinut de coaliţia rivalului Victor Ponta, lui Băsescu nu-i va fi uşor să facă ceea ce a lăsat să se înţeleagă: să numească un alt candidat din cadrul coaliţiei câştigătoare, oricare nu este Ponta, care a încercat să-l destituie prin intermediul unei rapide ofensive instituţionale, criticată dur de UE. De fapt, Crin Antonescu, şeful liberalilor din cadrul coaliţiei învingătoare, a spus deja că singura opţiune pe care o acceptă este ca Ponta să fie prim-ministru.
Această situaţie se mai poate prelungi, ceea ce nu aduce tocmai avantaje pentru stabilitatea de care are nevoie ţara, aşa cum a recunoscut chiar Ponta, după ce a aflat rezultatele votului. În plus, dincolo de fragilitatea instituţională de care suferă, România are un împrumut scadent la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, care se ridică la 5 miliarde de euro pentru 2013, iar nesiguranţa politică poate spori tensiunile în negocierea unui nou credit.
Liderul socialist a lansat duminică un mesaj de linişte la Bruxelles, spunând că 'viitorul României este alături de familia europeană', după ce a fost mustrat sever de Comisie în vară, când, pentru a forţa suspendarea preşedintelui Băsescu, i-a destituit pe cei doi preşedinţi ai camerelor Parlamentului şi pe avocatul poporului şi a încercat să discrediteze Curtea Constituţională. Iar de la Oslo, José Manuel Durăo Barroso i-a făcut acum cu ochiul, semnalează El Pais, şi a spus că 'Ponta a demonstrat că se angajează să corecteze chestiunile pe care le considerăm nepotrivite'.
După anunţarea victoriei, Ponta a spus că va încerca să se alieze cu partidul care reprezintă minoritatea maghiară din ţară, pentru a avea o mai mare influenţă în Parlament, şi acest lucru i-ar permite să modifice Constituţia pentru a elimina cvorumul de 51% pentru ca un referendum să fie valid - întrucât această limită a făcut ca Băsescu să scape de încercarea de destituire din vara acestui an, în pofida faptului că majoritatea alegătorilor, deşi insuficienţi ca număr, au votat ca el să plece. În programul electoral, USL promite să 'îndrepte nedreptăţile' şi să 'îmbunătăţească Constituţia', fără să precizeze în ce sens, mai scrie cotidianul spaniol.
Mulţi dintre cei care au votat la scrutinul de duminică, la care rata de participare a fost de 41%, au văzut o nouă şansă de a-şi exprima respingerea faţă de preşedinte ori premier, însă a existat şi un vot de blam pentru măsurile de austeritate pe care le-a sprijinit Băsescu în 2010 şi care au presupus scăderea salariilor funcţionarilor cu 25% şi o creştere a TVA de la 19% la 24%. Deşi aceste măsuri au fost revocate treptat, au fost plătite scump de a doua forţă a ţării, Alianţa România Dreaptă (ARD), susţinută de Băsescu, şi care nu a obţinut decât 17% din voturi, mai aminteşte cotidianul spaniol citat.