SUA - Columbia dispută legată de folosirea erbicidelor inflamabile fabricate în China

Fermieri columbieni, iunie 2012
Fermieri columbieni, iunie 2012 (LUIS ROBAYO / AFP / GettyImages)

Un erbicid fabricat în China folosit pentru eliminarea culturilor ilegale inclusiv cocaină, poate crea un conflict între Columbia şi personalul Agenţiei Narcoticelor din Statele Unite care lucrează în interiorul ţării.

Columbia a cumpărat acest erbicid anul trecut în ciuda avertizărilor emise de Statele Unite legate de faptul că acest erbicid este toxic şi chiar inflamabil. Statele Unite au spus că dacă acest erbicid este folosit pe scară mare ofiţerii săi s-ar putea retrage din programul de eradicare a cocainei, a raportat ziarul El Espectador.

Experţii au aflat că substanţa aflată în recipientele vândute Columbiei nu era la fel cu cea din reclama producătorului chinez. Substanţa are în compoziţia sa ingrediente inflamabile şi corozive care au fost interzise în Statele Unite şi Uniunea Europeană, a raportat ziarul.

În raport este menţionat faptul că eticheta erbicidului a fost “alterată inexplicabil” pentru a intruni cerinţele legate de utilizare. Noile etichete au diferenţe “substanţial discrepante” comparate cu cele de dinainte.

Comformându-se avertizărilor Statelor Unite, purtătorul de cuvânt al Columbiei, James Story a declarat că guvernul său “revizuie problemele tehnice”, iar folosirea chimicalelor pentru eradicarea producţiei şi traficului de droguri este “o componentă cheie”.

În ultimele decenii, Statele Unite au trimis agenţi anti-drog şi miliarde de dolari în Columbia pentru a ajuta statul sud american să eradicheze cultivarea şi traficul ilegal de droguri. Fondurile au inclus de asemenea şi chimicale pentru eradicarea culturilor de cocaină şi opium.

Dar anul trecut, departamentul specializat pe narcotice al ambasadei Statelor Unite a spus că nu va mai cheltui niciun ban pentru erbicide, pasând responsabilitatea Columbiei, conform ziarului.

Cu trecerea anilor, ecologiştii au acuzat Columbia pentru folosirea erbicidelor, nu cele făcute în China ci un alt tip folosit pentru eliminarea culturilor ilegale incluzând mycoherbicides care este fabricat din elemente toxice.