Corupţia şi mita protejează produsele contrafăcute în China

Ştiţi care e cea mai recentă intrare în parada produselor contrafăcute din China? Aripi de pui ce nu pot fi gătite. Un blogger din Zhejiang, în sudul Chinei, a descris recent cum mama sa a încercat să gătească un lot de aripi de pui şi cum acestea au rămas în continuare roz şi crude după tentativa de prăjire. Îngrijorător este faptul că aripile aveau şi un gust ciudat. Bloggerul a postat poze cu aripile de pui înainte şi după prăjire.

Mesajul a fost larg răspândit, articolele din mass-media citând experţi care au speculat că aripile de pui erau reale, dar au fost injectate cu apă şi o substanţă gelatinoasă.

Aceasta este ultima, dar nu cea mai ciudată poveste legată de produse contrafăcute din China, o industrie care persistă în ţară datorită mitei oferite adesea funcţionarilor din companii corupte, populaţiei demoralizate şi tentativelor regimului de a muşamaliza scandalurile, susţin analiştii.

În 2009, rapoartele legate de ouăle false, realizate din produse chimice, gelatină şi parafină, au alarmat ţara; în 2008, laptele praf infestat cu melamină a îmbolnăvit şi ucis copii, după ce Partidul Comunist a decis să suprime povestea decât să o lase să eclipseze pregătirile pentru Jocurile Olimpice.

Pe pieţele din China, pot fi găsite versiuni contrafăcute a oricărui fel de produs: există magazine cu falsuri de lux, electronice, bunuri de uz casnic, produse alimentare şi băuturi, certificate, documente oficiale, chitanţe, tricouri de fotbal şi chiar produse Apple falsificate.

În loc să ajute la combaterea acestor infracţiuni, oficialii locali ai Partidului Comunist sunt renumiţi că îi ajută pe făptaşi să îşi ascundă acţiunile.

Mass-media chineză de stat a raportat în 2010 că lucrătorii dintr-o societate viticolă din oraşul Qinhuangdao, la aproximativ 170 de km est de Beijing, au turnat alcool, arome artificiale şi culori în sticle de vin de renume. Camerele de supraveghere urmărite de autorităţile locale de control al calităţii au înregistrat aceste lucruri. Proprietarul companiei şi lucrătorii nu păreau să se teamă că vor avea probleme, bazându-se aparent pe protecţie oficială locală.

În februarie 2010, mass-media din China a raportat că poliţia a reţinut o reporteră a cotidianului Guangzhou, atunci când lua interviuri într-un oraş din provincia Hebei, despre sursa ouălor false. Poliţia a reţinut reportera timp de aproximativ şapte ore. Articolul său acuza poliţia că ar proteja afacerile ilegale.

Deşi regimul a declarat de multe ori că va elimina produsele false, cetăţenii sunt sceptici.

Păstrarea activă a întreprinderilor, indiferent dacă contrafac sau nu anumite produse, contribuie la PIB-ul local - un criterui de măsură esenţial utilizat în evaluarea funcţionarilor ce doresc să promoveze. Guvernele locale sunt, de asemenea, mulţumite de falsificatorii care îşi plătesc impozitele.

"Protecţionismul a devenit umbrela produselor contrafăcute şi a practicilor necinstite de afaceri", a relatat un articol din presa de stat. "Protecţionismul trebuie înlăturat înainte ca orice contrafacere să poată fi eliminată".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie