Responsabilitatea - O mare virtute ce trebuie să renască şi să străluceasca în această lume haotică
alte articole
Responsabilitatea este o mare virtute ce vizează atât luarea unor decizii conştiente, cât şi asumarea consecinţelor acelor decizii, pentru care trebuie să răspundă în orice moment.
Calitatea de a fi responsabil înseamnă a avea grijă de tine şi de ceilalţi, ca răspuns la încrederea pe care oamenii ţi-o acordă. Am amintit că este o valoare şi o practică etică pentru că are un impact asupra familiei, academică, profesională şi civică: îndeplineşte sarcinile în timp util şi eficient. Responsabilitatea morală este răspunsul pe care trebuie să-l dea pentru normele morale care permit convieţuirea umană.
Responsabilitatea este legată de disciplină şi respect.
„A fi responsabil faţă de sine înseamnă a-ţi respecta propria demnitate” . Immanuel Kant.
Sunt oameni care trăiesc fiind mereu frustraţi. Au probleme în căsătorie, probleme cu vecinii, probleme la locul de muncă, probleme cu finanţele, probleme cu totul. Aceşti oameni au nevoie de ajutor pentru a învăţa despre două principii de bază: disciplina şi responsabilitatea, care sunt absolut esenţiale pentru a trăi o viaţă mai bună.
S-a spus că omul este sinteza unui apel şi a unui răspuns. Fiecare răspuns este unic, vine de la tine, iar acesta necesită pregătirea şi formarea conştiinţei morale. Pentru a dezvolta simţul Responsabilităţii este necesar să trezim dorinţa de a ne îmbunătăţi pe noi zi de zi şi să-i ajutăm pe ceilalţi să fie mai responsabili. Pentru a răspunde trebuie să fie învăţat să răspundă, să interpreteze apelul şi să emită răspunsul.
A răspunde sau a avea responsabilitate este o filozofie de viaţă, o atitudine marcată de cunoaştere şi control interior şi de conştientizarea deplină de a da tot ce este mai bun indiferent de circumstanţă. Fiecare răspuns este colorat de experienţe anterioare, emoţii, gânduri şi acţiuni.
A fi responsabil înseamnă a îndeplini toate obligaţiile la TIMP, pe lângă faptul că luăm deciziile corecte şi putem răspunde pentru acţiunile noastre.
O persoană cu adevărat responsabilă este aceea care, atunci când greşeşte, nu apelează la scuze pentru a-şi explica nerespectarea, ci îşi asumă consecinţele pe care le-a generat o astfel de acţiune. Deci este conştientă de lumea din jurul său şi are clare obiectivele sale.
VALOAREA RESPONSABILITĂŢII
Aceasta rezidă în faptul că datorită ei, avem grijă unii de alţii şi realizăm dezvoltarea familiei şi a comunităţii. Când cineva nu este responsabil îşi afectează propria persoană şi creează prejudicii celorlalţi. În societate oamenii ar trebui să acţioneze în mod responsabil, exercitându-şi drepturile şi îndeplinindu-şi obligaţiile de cetăţeni.
Există situaţii sau roluri în care nivelul de responsabilitate este mai ridicat: o funcţie politică, a fi părinte, un loc de muncă sau a avea grijă de cineva, deci este o problemă etică, deoarece cultivând-o contribuim la binele comun.
ADEVĂRATA SEMNIFICAŢIE A RESPONSABILITĂŢII
Responsabilitatea este o valoare fundamentală în viaţa noastră. Este prezentă în acţiunile noastre de zi cu zi. Pentru a realiza ceea ce ne-am propus, pentru a avea o relaţie optimă cu ceilalţi şi pentru a fi buni cetăţeni, trebuie să fim responsabili.
Responsabilitatea se manifestă în multe feluri: asumarea îndatoririlor noastre, a fi consecvenţi cu angajamentele noastre, a lua decizii şi a ne îndeplini obligaţiile. Ca persoană responsabilă, acceptă consecinţele propriilor acţiuni fiind dispusă să dai socoteală pentru ele.
1. ANGAJAMENTUL
- Credibilitatea unei persoane se construieşte prin respectarea angajamentelor.
- Angajamentul este o valoare a fiinţelor umane ce este însoţită de voinţă şi muncă constantă pentru a realiza scopul propus, depăşind obstacolele inerente.
- Este o modalitate de asumare a obligaţiilor, deoarece acestea nu sunt întotdeauna plăcute: angajamentul garantează că vom acţiona responsabil şi ne vom tine de cuvânt.
- Suntem responsabili când ne respectăm angajamentele: serviciu, viaţă personală, politică, atunci când susţinem o cauză dreaptă, ce pot duce la succese şi fericire.
- Angajamentul se traduce în stare de atenţie permanentă, angajare şi participare activă la luarea deciziilor şi sarcinilor şi a fi în armonie cu ceilalţi membri ai echipei.
2. PUNCTUALITATE
- A ajunge la timp este una dintre cele mai emblematice semne de responsabilitate. Aceasta implică pe de o parte, faptul că persoana este capabilă să-şi gestioneze timpul într-un mod profitabil. Pe de altă parte, înseamnă că respecţi timpul celorlalţi, şi prin urmare, respecţi demnitatea personală a celuilalt.
- Punctualitatea exprimă o bună dispoziţie: deci terminarea cu succes a sarcinilor şi obligaţiilor cerute în studiu sau la locul de muncă.
3. DATORIE
- Îndatoririle sunt obligaţiile pe care le dobândim faţă de noi sau de ceilalţi, deci când ne asumăm o datorie, a fi responsabil este să fim consecvenţi cu acţiunile noastre şi să le onorăm.
- Pentru un tată este o datorie să ofere îngrijire fiului său, pentru un politician este să răspundă nevoilor oamenilor, iar pentru un student, datoria lui este să-şi respecte sarcinile în procesul de învăţare.
4. PRUDENŢĂ
- Nu suntem responsabili dacă acţionăm impulsiv, fără să reflectăm; responsabilitatea trebuie să fie la baza tuturor acţiunilor şi deciziilor noastre.
-Responsabilitatea este prudenţă, când evităm situaţiile riscante sau neplăcute, când suntem conştienţi de consecinţele acţiunilor şi deciziilor noastre şi acţionăm în cel mai bun mod.
5. ACCEPTAREA GREŞELILOR ŞI A COSECINŢELOR ACESTORA
- A fi responsabil este acelaşi lucru cu a fi perfect, adică a-şi recunoaşte greşelile, a lua imediat măsuri corective. Acceptarea greşelilor şi a consecinţelor acestora este o trăsătură a unei personalităţi responsabile.
6. PREVENIRE ŞI PREGĂTIRE
- A fi pregătit pentru orice situaţie este un semn clar de responsabilitate; îşi anticipează şi se pregăteşte pentru scenariile ce pot apărea.
- Cei responsabili se pregătesc pentru situaţiile de zi cu zi, cât şi pentru situaţiile de urgenţă.
7. SPUNEŢI NU CÂND ESTE NECESAR
- A spune da oricărei propuneri sau cereri este iresponsabil.
- Trebuie să fim curajoşi să spunem NU când vedem că nu avem condiţii pentru a garanta o performanţă bună.
- Trebuie evaluată orice cerere pentru a nu afecta proiectul, altfel îţi poţi pierde reputaţia, ceea ce poate avea consecinţe în viitor.
8. AJUTAŢI-I PE CEILALŢI SĂ FIE RESPONSABILI
- Trebuie să-i ajutăm pe toţi cei ce vor să fie responsabili, ceea ce presupune transmiterea valorilor umane pentru a acţiona conştient în mediul social.
- Persoana responsabilă se angajează în formarea celorlalţi şi îi ghidează în angajamentul faţă de familie, muncă, mediu şi responsabilitate civică.
9. MATURITATE
- Responsabilitatea este un fel de maturitate. Pe măsură ce creştem ne asumăm mai multe responsabilităţi în viaţa noastră. Mai întâi acasă, apoi la şcoală, la serviciu şi terminăm cu familia, unde sarcinile şi obligaţiile trebuie îndeplinite cu succes.
- Ajunşi la maturitate, suntem capabili să ne asumăm responsabilităţi enorme, de ex. conducerea unei companii sau chiar guvernarea unei ţări.
10. RESPONSABILITATEA ESTE ETICĂ
- La baza responsabilităţii stă ETICA. Etica presupune asumarea unui comportament responsabil faţă de ceilalţi şi faţă de noi înşine, pe baza îndatoririlor şi obligaţiilor noastre.
- Etica înseamnă a face ceea ce trebuie, adică a acţiona şi a lua decizii pe baza unui set de principii care ne ajută să distingem între ce este bine şi ce este greşit. Din acest motiv spunem că Responsabilitatea începe cu Etica, pentru că a fi responsabil înseamnă a face întotdeauna ceea ce trebuie.
11. ÎMPLINIREA
„Resposabilitatea este preţul măreţiei”. Wiston Churchill
- Responsabilitatea înseamnă şi îndeplinirea îndatoririlor şi obligaţiilor noastre. Nu este doar o chestiune de atitudine, prudenţă sau angajament, ci se traduce prin a respecta ceea ce ne-a fost încredinţat sau solicitat.
- Îndeplinirea unei responsabilităţi este este o sursă de satisfacţie.
12. PROCREATIVITATE
- Procreativitatea este inţeleasă ca atitudinea de a lua iniţiative creative şi sănătoase pentru a rezolva anumite probleme sau pentru a îmbunătăţii mediul imediat fie el familial, şcoalar sau locul de muncă.
- Această atitudine permite persoanei să preia controlul asupra situaţiilor care pot deveni forme de conflict, minimizând astfel daunele sau pur şi simplu evitându-le.
- Procreativitatea implică şi disponibilitatea persoanei de a lucra, ceea ce înseamnă că nu trebuie să primească ordine pentru a şti ce să facă sau ce să înceapă să facă.
13. DILIGENŢĂ
- Este calitatea de a acţiona imediat ce apare o problemă, ceea ce permite rezolvarea cât şi prevenirea agravării acesteia, este principiul opus al procrastinării, care constă în amânarea răspunderii până în ultimul moment.
14. PARTICIPAREA CETĂŢENILOR
- Responsabilitatea ca valoare socială este exprimată prin participarea cetăţenilor. O persoană responsabilă participă, într-un mod sau altul, la activităţi comunitare şi civice, în funcţie de abilităţile, cunoştinţele, aptitudinile şi disponibilitatea sa.
De exemplu, participanţi la adunări comunitare, sarcini de voluntariat, zile de curăţenie, proiecte de cartier, organizaţii guvernamentale, partide politice şi mai ales participanţi prin vot informat şi conştient.
Răspunderea acoperă multe aspecte ale vieţii, motiv pentru care vorbim de diferite tipuri de răspundere, precum răspunderea civilă, socială, fiscală, comună şi limitată, îngrijirea mediului, menţinerea ordinii şi a curăţeniei în locuinţă, facturile plătite la zi, printre altele.
RESPONSABILITATE şi CONŞTIINŢĂ
O persoană responsabilă este cea care face o acţiune în mod conştient şi care poate fi acuzată pentru consecinţele pe care le are acel comportament. Deci Responsabilitatea este o virtute prezentă în fiecare om ce se bucură de libertatea sa: poate lua decizii conştient, asumându-şi consecinţele acestora. Această virtute apare la persoane care au curaj şi smerenie pentru a-şi recunoaşte greşelile.
Principiul responsabilităţii stabilieşte că fiecare individ trebuie să răspundă pentru acţiunile şi deciziile sale. Este un concept moral şi legal care se aplică oamenilor.
PRINCIPIILE RESPONSABILITĂŢII
Conformitatea responsabilă în munca noastră umană este guvernată de anumite principii, precum :
- Recunoaşteţi şi răspundeţi la propriile preocupări şi la cele ale altora.
- Îmbunătăţiţi permanent randamentul în timp şi resursele funcţiei pe care o aveţi.
- Recunoaşteţi repede anomaliile ce apar voluntar sau involuntar.
- Planificaţi şi elaboraţi din timp diferitele acţiuni pe care le aveţi.
- Asumaţi-vă consecinţele pe care omisiunile, lucrările, expresiile şi sentimentele le generează în persoană, în mediu, în viaţa celorlalţi şi în resursele alocate.
- Promovaţi principii şi practici sănătoase.
CARE SUNT CONSECINŢELE IRESPONSABILITĂŢII ?
- Refuzul de a dezvolta pe deplin o viaţă depunând efortul necesar pentru a fi o persoană mai bună în fiecare zi, lăsând deoparte productivitatea şi motivaţia, generând neîncredere şi singurătate pentru că se întăreşte o anti-valoare familială şi socială.
- Oamenii iresponsabili au o scară de valori şi priorităţi prost organizată în contrast cu ordinea familială şi socială stabilită în general drept corectă.
- Există oameni care răspund iresponsabil la anumite sarcini, nu pentru faptul că nu depun interes, ci pentru că sunt indivizi imaturi care nu sunt capabili să-şi asume responsabilităţile şi îndeplinirea lor. Actele iresponsabile pot avea consecinţe grave, nu doar la nivel personal, ci şi la nivel social.
- Feriţi-vă de cei care sunt experţi în a găsi scuze şi fiţi şi mai atenţi să nu fiţi unul dintre ei. Este foarte confortabil să mergi prin viaţă având sentimentul interior că eşti responsabil şi de a arăta o imagine.
A fi responsabil înseamnă să fii pe deplin conştient că fiecare acţiune este răspunsul tău, că fiecare cuvânt şi gest poate îmbunătăţi sau înrăutăţi lumea din jurul tău. Fiecare manifestare exprimă personalitatea, caracterul, inteligenţa şi emoţiile tale. Trebuie să ne îmbunătăţim zilnic în toate aspectele vieţii, să ieşim din propriile obstacole şi limitări pentru a creşte tot mai mult. Fiecare acţiune este ca şi „cum ai semănat binele”, pe care veşnicia îl va culege.