Respiraţia plantelor se adaptează la încălzirea globală


Parcul Naţional Garajonay
Parcul Naţional Garajonay (Mioara Stoica/Epoch Times România)

Respiraţia plantelor – procesul prin care consumă oxigen şi expulzează dioxid de carbon – contribuie substanţial la nivelurile atmosferice de CO2, deoarece reprezintă o emisiune de şase ori mai mare decât cea produsă prin arderea combustibililor fosili, cum ar fi petrolul sau cărbunele.

Până în prezent, oamenii de ştiinţă au crezut că o creştere a temperaturii ar face ca plantele să emită mai mult dioxid de carbon, ceea ce ar însemna un feedback (retroacţiune care se manifestă la nivelul a diferite sisteme, biologice, tehnice etc., în scopul menţinerii stabilităţii şi echilibrului lor faţă de influenţe exterioare) constant între respiraţia plantelor şi încălzirea globală: la temperatură mai ridicată, mai mult CO2 în atmosferă, şi la o creştere a emisiilor de CO2, o temperatură mai ridicată.

Cu toate acestea, un nou studiu publicat în revista Nature arată că arborii sunt capabili să-şi adapteze respiraţia la creşterea temperaturii. Acest lucru ar însemna că joacă un rol mai puţin semnificativ decât se sugera anterior în accelerarea schimbărilor climatice.

Echipa internaţională de cercetători a examinat zece specii de arbori din America de Nord în condiţii de pădure, pe o perioadă cuprinsă între trei şi cinci ani, în care a existat o încălzire de 3,4°C. Copacii s-au adaptat la această schimbare iar respiraţia lor a crescut cu doar 5%, comparativ cu un procent de 23% aşa cum se aşteptau oamenii de ştiinţă în cazul în care nu s-ar produce o aclimatizare.

Acest articol a fost realizat cu informaţii din studiul publicat în revista Nature, semnat de Peter B. Reich, Kerrie M. Sendall, Artur Stefanski, Xiaorong Wei, Roy L. Rich & Rebecca A. Montgomery.