Respiraţia plantelor se adaptează la încălzirea globală

Parcul Naţional Garajonay (Mioara Stoica/Epoch Times România)
Mioara Stoica
18.03.2016

Respiraţia plantelor – procesul prin care consumă oxigen şi expulzează dioxid de carbon – contribuie substanţial la nivelurile atmosferice de CO2, deoarece reprezintă o emisiune de şase ori mai mare decât cea produsă prin arderea combustibililor fosili, cum ar fi petrolul sau cărbunele.

Până în prezent, oamenii de ştiinţă au crezut că o creştere a temperaturii ar face ca plantele să emită mai mult dioxid de carbon, ceea ce ar însemna un feedback (retroacţiune care se manifestă la nivelul a diferite sisteme, biologice, tehnice etc., în scopul menţinerii stabilităţii şi echilibrului lor faţă de influenţe exterioare) constant între respiraţia plantelor şi încălzirea globală: la temperatură mai ridicată, mai mult CO2 în atmosferă, şi la o creştere a emisiilor de CO2, o temperatură mai ridicată.

Cu toate acestea, un nou studiu publicat în revista Nature arată că arborii sunt capabili să-şi adapteze respiraţia la creşterea temperaturii. Acest lucru ar însemna că joacă un rol mai puţin semnificativ decât se sugera anterior în accelerarea schimbărilor climatice.

Echipa internaţională de cercetători a examinat zece specii de arbori din America de Nord în condiţii de pădure, pe o perioadă cuprinsă între trei şi cinci ani, în care a existat o încălzire de 3,4°C. Copacii s-au adaptat la această schimbare iar respiraţia lor a crescut cu doar 5%, comparativ cu un procent de 23% aşa cum se aşteptau oamenii de ştiinţă în cazul în care nu s-ar produce o aclimatizare.

Acest articol a fost realizat cu informaţii din studiul publicat în revista Nature, semnat de Peter B. Reich, Kerrie M. Sendall, Artur Stefanski, Xiaorong Wei, Roy L. Rich & Rebecca A. Montgomery.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor