Republica Moldova se asociază la UE sub securea Rusiei (presă)

Preşedintele Consiliului European a anunţat că pe 27 iunie, la Bruxelles, va fi semnat Acordul de Asociere cu Republica Moldova. Herman Van Rompuy a făcut apel la vecinii Republicii Moldova, inclusiv Rusia, 'să respecte independenţa şi suveranitatea acestei ţări', scrie miercuri Adevărul.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.05.2014

Preşedintele Consiliului European a anunţat că pe 27 iunie, la Bruxelles, va fi semnat Acordul de Asociere cu Republica Moldova. Herman Van Rompuy a făcut apel la vecinii Republicii Moldova, inclusiv Rusia, 'să respecte independenţa şi suveranitatea acestei ţări', scrie miercuri Adevărul. Pe de altă parte, Moscova anunţă că relaţiile cu Moldova vor avea de suferit ca urmare a apropierii de UE.

Herman van Rompuy a declarat că UE este gata să ajute Republica Moldova şi în cazul altor presiuni din partea Rusiei, referindu-se la eventualele restricţii în cazul migranţilor moldoveni.

Pe de altă parte, premierul rus Dmitri Medvedev a ameninţat din nou că relaţiile dintre Rusia şi Moldova, în special cele economice, se vor deteriora 'cu siguranţă' după scandalul cu vicepremierul Dmitri Rogozin şi apropierea Chişinăului de UE. Potrivit analiştilor citaţi de Adevărul, 'relaţiile noastre cu Rusia sunt deteriorate nu din cauza lui Rogozin, ci din cauza cursului nostru european'. 'Cea mai la îndemână armă a ruşilor pentru a ataca economia Moldovei este aplicarea unui embargo asupra fructelor şi legumelor, aşa cum au făcut, toamna trecută, cu vinurile. Însă Kremlinul mai are câţiva aşi în mânecă: Transnistria, preţul gazelor şi sutele de mii de moldoveni care lucrează în Rusia', susţin experţii.

Ziarul Naţional îl citează pe Herman Van Rompuy, care a adresat un mesaj la Chişinău pentru Republica Moldova: 'Nu fiţi victimele celor care vor să vă divizeze!'. 'R. Moldova se ciocneşte de problemele insecurităţii din regiune, iar asupra ţării se fac presiuni serioase pentru a vă speria. Nu vă lăsaţi abuzaţi, nu fiţi victime ale celor care vor să vă divizeze'.

Evenimentul Zilei îl citează pe preşedintele român Traian Băsescu, care, referindu-se la situaţia din regiune, a declarat marţi că, în ceea ce priveşte Moldova, scenariul cel mai rău ar fi o destabilizare a regiunii Odesa, 'care încinge ca un brâu Transnistria'.

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, s-a referit marţi seara, în cadrul unei emisiuni la Publika TV, la declaraţiile acide ale vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a acuzat România de faptul că nu a permis avionului său să survoleze spaţiul aerian: 'România nu a făcut nimic decât să respecte cu loialitate angajamentele pe care le-a luat. Decizii ale Consiliului European care vorbesc de interzicerea accesului pe teritoriul Uniunii Europene sau tranzitarea acestui teritoriu de către persoane care fac obiectul unor liste de sancţiuni definite de UE', a declarat Lazurcă, citat de Publika.md.

El a mai arătat că autorităţile moldovene trebuie să accelereze procesul de integrare europeană, în caz contrar riscând să se confrunte cu tensiuni în societate. Şi asta deoarece implicarea forţelor din est este inevitabilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor