Relocarea bazei militare americane din Okinawa iscă controverse

Guvernatorul din Okinawa, Hirokazu Nakaima, a semnat vineri acordul pentru relocarea unei baze militare americane într-o zona slab populată, întrerupând astfel 17 ani de blocaj. Baza nu are o reputaţie tocmai bună în rândul japonezilor, fiind cunoscută pentru violurile asupra localnicelor comise de militarii americani, scrie CNN.
Barack Obama, 4 noiembrie 2013 (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
28.12.2013

Guvernatorul din Okinawa, Hirokazu Nakaima, a semnat vineri Acordul pentru relocarea unei baze militare americane într-o zona slab populată, întrerupând astfel 17 ani de blocaj. Baza nu are o reputaţie tocmai bună în rândul japonezilor, fiind cunoscută pentru violurile comise de militarii americani asupra localnicelor, scrie CNN.

Decizia guvernatorului nu a fost una uşoară din punct de vedere politic, astfel că a fost nevoie de intervenţia primului ministru japonez Shinzo Abe, care s-a întâlnit cu acesta miercuri pentru a-i oferi un pachet care a inclus asistenţă financiară sporită pentru Okinawa.

Semnarea acestui acord a stârnit furia societăţii civile locale. Oamenii vor ca baza să fie mutată complet de pe Okinawa.

"Ceea ce a făcut guvernatorul este de neiertat. Locuitorii care se opun vor recurge cu siguranţă la folosirea forţei, cum ar fi blocarea drumurilor, pentru a opri acest lucru", a declarat Yuichi Higa, şeful ansamblului din oraşul Nago, unde va fi construită noua bază.

Amplasată într-o zonă foarte populată, baza aeriană de la Futenma a devenit extrem de nepopulară în rândul localnicilor din cauza infracţiunilor săvârşite de personalul militar american.

Seria de violuri au indignat comunitatea locală

În 1995, societatea civilă a fost şocată de violarea unei fete în vârstă de 12 ani de către trei militari americani. Localnicii au izbucnit şi au ieşit în stradă, înregistrându-se cele mai mari demonstraţii împotriva armatei americane din Japonia.

În 2002, un sergent american a fost condamnat pentru violarea unei japoneze în parcarea unui club de noapte din Okinawa.

La momentul respectiv, presa a exercitat o presiune semnificativă asupra guvernului japonez pe care l-au determinat să revizuiască acordul încheiat cu Statele Unite referitor la infracţiunile comise de militarii americani pe teritoriul japonez.

În 2008, un alt american a fost acuzat de violarea unei fete de 14 ani, cazul stârnind din nou furia populaţiei. Ulterior fata a decis să-şi retragă acuzaţiile.

În 2012, trei militari americani au fost arestaţi pentru alte violuri din Okinawa.

Statele Unite au avut o prezenţă militară importantă în Okinawa încă de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Aproximativ jumătate din cei 50.000 de soldaţi americani din Japonia sunt în Okinawa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor