Relocarea bazei militare americane din Okinawa iscă controverse
alte articole
Guvernatorul din Okinawa, Hirokazu Nakaima, a semnat vineri Acordul pentru relocarea unei baze militare americane într-o zona slab populată, întrerupând astfel 17 ani de blocaj. Baza nu are o reputaţie tocmai bună în rândul japonezilor, fiind cunoscută pentru violurile comise de militarii americani asupra localnicelor, scrie CNN.
Decizia guvernatorului nu a fost una uşoară din punct de vedere politic, astfel că a fost nevoie de intervenţia primului ministru japonez Shinzo Abe, care s-a întâlnit cu acesta miercuri pentru a-i oferi un pachet care a inclus asistenţă financiară sporită pentru Okinawa.
Semnarea acestui acord a stârnit furia societăţii civile locale. Oamenii vor ca baza să fie mutată complet de pe Okinawa.
"Ceea ce a făcut guvernatorul este de neiertat. Locuitorii care se opun vor recurge cu siguranţă la folosirea forţei, cum ar fi blocarea drumurilor, pentru a opri acest lucru", a declarat Yuichi Higa, şeful ansamblului din oraşul Nago, unde va fi construită noua bază.
Amplasată într-o zonă foarte populată, baza aeriană de la Futenma a devenit extrem de nepopulară în rândul localnicilor din cauza infracţiunilor săvârşite de personalul militar american.
Seria de violuri au indignat comunitatea locală
În 1995, societatea civilă a fost şocată de violarea unei fete în vârstă de 12 ani de către trei militari americani. Localnicii au izbucnit şi au ieşit în stradă, înregistrându-se cele mai mari demonstraţii împotriva armatei americane din Japonia.
În 2002, un sergent american a fost condamnat pentru violarea unei japoneze în parcarea unui club de noapte din Okinawa.
La momentul respectiv, presa a exercitat o presiune semnificativă asupra guvernului japonez pe care l-au determinat să revizuiască acordul încheiat cu Statele Unite referitor la infracţiunile comise de militarii americani pe teritoriul japonez.
În 2008, un alt american a fost acuzat de violarea unei fete de 14 ani, cazul stârnind din nou furia populaţiei. Ulterior fata a decis să-şi retragă acuzaţiile.
Statele Unite au avut o prezenţă militară importantă în Okinawa încă de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Aproximativ jumătate din cei 50.000 de soldaţi americani din Japonia sunt în Okinawa.