Haosul creează nevoia: SUA "se întoarce" în Irak cu rachete şi drone

Drona americana.
Drona americana. (Ethan Miller / Getty Images)
Mioara Stoica
27.12.2013

Este un conflict în cadrul altui conflict, un război aproape ignorat dar care ucide aproape în fiecare zi, o violenţă alimentată de diviziunile sectare şi de întoarcerea grupului terorist Al-Qaeda.

Acesta este Irakul de azi: la aproape zece ani de la intervenţia americană şi de la răsturnarea regimului lui Saddam Hussein, ţara este prinsă între o fragilitate politică cronică, diviziuni interne şi o re-cădere în violenţă cauzată şi de conflictul sirian din apropiere. Consolidarea miliţiilor islamiste în partea de nord a Siriei a creat un incubator pentru extremişti afiliaţi cu Al-Qaeda, care locuiesc la graniţa dintre Siria şi Irak, deveniţi autori ai atacurilor teroriste care lasă în urma lor o dâră lungă de sânge.

În mod special Statul Islamic din Irak şi Siria este gruparea cea mai puternică în această zonă din Orientul Mijlociu, atât de activă încât luptă atât împotriva forţelor din Damasc, cât şi împotriva altor facţiuni rebele anti-Assad, considerate mai moderate.

O escaladare a violenţei care nu s-a mai văzut de la sfârşitul misiunii americane în Irak (retragerea trupelor a avut loc la sfârşitul anului 2011).

Guvernul de la Bagdad a cerut din nou ajutor Washingtonului. De data aceasta logistic. SUA a decis să trimită guvernului irakian drone de supraveghere şi zeci de rachete, ajutându-l să lupte şi să reducă explozia de violenţă provocată de rebelii afiliaţi cu Al-Qaeda.

Decizia a survenit în urma unei cereri de ajutor făcută de premierul Nuri al-Maliki, probabil, în urma discuţiilor care au avut loc luna trecută la Washington, în timpul întâlnirii sale cu preşedintele Barack Obama, informează vineri ziarul La Stampa.

Mulţi se întreabă, cu toate acestea, dacă o astfel de acţiune este suficientă pentru a contracara în mod eficient valul de violenţă care are ca protagonist aripa armată a Al-Qaeda. Mulţi experţi militari cred că, este puţin probabil să se îmbunătăţească situaţia dramatică a securităţii într-un stat în care, numai în 2013, terorismul a provocat moartea a 8.000 de irakieni, dintre care 952 în rândul forţelor de securitate: cel mai înalt nivel de violenţă din 2008, conform estimărilor ONU.

Grupul terorist Statul Islamic din Irak şi Siria a devenit foarte puternic în regiunea de nord-vest a ţării, militanţii sunt înarmaţi până în dinţi şi perfect instruiţi. Ei alcătuiesc numeroase convoaie devenind protagonişti ai blitz-urilor din sate şi oraşe, ameninţă populaţia, ucid reprezentanţi ai instituţiilor administraţiei publice locale, comit masacre în ambuscade şi atacuri împotriva liderilor forţelor armate irakiene, aşa cum s-a întâmplat săptămâna trecută comandantului de la a şaptea Divizie a Armatei în apropiere de Rutba. Acţiunea a venit ca răspuns la atacul realizat de Divizia a şaptea a Armatei într-o tabără de antrenament în apropierea oraşului şi a fost făcută cu un atentator sinucigaş.

Dar o intervenţie militară directă a Statelor Unite ale Americii - chiar dacă dorită de anumite cercuri apropiate de Ministerul Afacerilor Externe – nu-l atrage pe premierul irakian Nuri al-Maliki, conştient de spiritul naţionalist a marii majorităţi a poporului irakian şi mai presus de toate hotărât să obţină un al treilea mandat la conducerea ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor