Japonia: "diplomaţia yenului" izolează Beijingul

Soarele care răsare pe muntele Fuji, 1 ianuarie 2012 (JIJI PRESS / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
20.12.2013

Anul 2015 va fi anul de naştere al Comunităţii Economice a Naţiunilor din sud-estul Asiei. Acesta este obiectivul stabilit de ASEAN, organizaţie care reuneşte ţările din regiune. Uniunea a discutat despre ceea ce a fost făcut în ultimii 60 de ani în Vechiul Continent, în timpul summit-ului care a avut loc în week-endul trecut la Tokyo şi a sărbătorit 40 de ani de relaţii diplomatice între guvernul japonez şi organizaţie.

În comunicatul de presă care a rezultat după reuniunea ASEAN de la Tokyo nu s-a făcut nicio referire explicită la China, dar numele gigantului oriental poate fi citit printre rânduri. Este subliniată de mai multe ori importanţa de "libertate de navigaţie şi în spaţiul aerian" şi cele 10 ţări prezente au semnat un acord pentru a "consolida şi aprofunda cooperarea pe legăturile navale şi aeriene" din regiune. Toate aceste lucruri trebuiesc făcute "renunţând la orice fel de ameninţare de a folosi forţa".

Din nou, destinatarul mesajului pare să fie Beijing. În timp ce liderii ţărilor din Asia se salutau, şi-au promis, de asemenea, să se întâlnească din nou, de data aceasta cu toţi miniştrii apărării din grupul 10 + 1. Miniştrii unora dintre aceste state, cum ar fi Cambodgia, au fost deja prezenţi aici şi au semnat câteva acorduri, informează publicaţia La Stampa.

Shinzo Abe, prim-ministrul japonez, în închiderea şedinţei extraordinare a declarat că "având în vedere că în ceea ce priveşte climatul de securitate în Asia de Est şi în jurul regiunii, ASEAN a devenit mult mai greu, cheltuielile militare şi comerţul cu arme a unor ţări din regiune înregistrează o tendinţă de creştere".

Abe nu a numit China, dar aluzia la singura supra-putere care îşi creşte constant bugetul militar oficial cu 17% pe an, în ultimii 8 ani, este transparentă.

Faptul că a fost găzduit acest "off-plan" al Asociaţiei ţărilor din Asia de Sud - Est a revigorat, de asemenea, ceea era până acum câţiva ani un obicei japonez numit "diplomaţia yenului".

Tokyo a promis 2 trilioane de yeni (mai mult de 14 miliarde de euro), ţărilor membre ale ASEAN pentru "asistenţă de dezvoltare" în următorii cinci ani, care vor fi utilizaţi atât pentru: proiecte legate de infrastructură, în special în transporturi, pentru prevenirea dezastrelor naturale, în scopul de a îmbunătăţi sistemele de irigaţii, sistemele de asistenţă medicală şi participarea femeilor în societate în ţările din ASEAN.

În rest, politica mult mai agresivă în Marea Chinei de sud şi de est a regimului de la Beijing a favorizat recent o apropiere clară între Japonia şi vecinii săi din Asia, care în trecut nu era un lucru atât de sigur pentru Tokyo. De fapt, după zeci de ani de încercări de revizionism istoric în ceea ce priveşte brutalitatea invaziei sale în Asia, în timpul celui de al doilea război mondial, Japonia era adesea privită cu oarecare suspiciune.

Aflată în imposibilitatea de a ajunge la o poziţie de negare totală a crimelor de război din trecut, Japonia a preferat de multe ori să fie disponibilă cu vecinii săi mai degrabă prin intermediul investiţiilor şi ajutoarelor economice, decât cu diplomaţie şi auto - analiză.

Creşterea Chinei ca o putere militară a schimbat jocurile şi Japonia este privită şi primită acum de vecinii săi cu o atitudine pozitivă.

Abe, prin urmare, obţine un succes diplomatic. La care se adaugă unul economic, văzând cele mai recente statistici privind creşterea economică în Japonia pentru anul curent (1,4 %), rezultat respectabil dacă se ia în considerare criza mondială. Succesul este în mare parte datorat politicii economice poreclită de presă "Abenomics", făcută de stimulente fiscale puternice pentru economie.

Acum, Shinzo Abe continuă cu unele dintre iniţiativele sale, multe neconfortabile, care îngrijorează opoziţia şi o mare parte a societăţii japoneze. Joi, guvernul Abe a anunţat că bugetul militar va creşte cu 5 % în următorii cinci ani, adică de 17 de miliarde de euro până în 2019. Un nou pas spre re-înarmarea naţională din care prim-ministrul a făcut unul punct cheie.

Abe intenţionează să facă din armata japoneză o armată "normală" părăsind conceptul forţelor de auto-apărare formate după război. De data aceasta, comunicatul de presă al Ministerului Apărării nu omite nimic şi declară: "China s-a angajat în acţiuni periculoase care pot provoca probleme neaşteptate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor