Relaţiile India-Japonia se consolidează, în ciuda supărării Beijingului

Nederanjate de supărarea evidentă a regimului chinez, relaţiile bilaterale India-Japonia s-au consolidat la încheierea unui summit de trei zile, pe 29 mai, când cele două naţiuni s-au angajat să coopereze în asigurarea securităţii în regiunea Asia-Pacific.
Prim-ministrul indian Manmohan Singh (stânga) alături de omologul său japonez Shinzo Abe, la resedinta oficiala Abe din Tokyo la 29 mai 2013 (Toshifumi Kitamura / AFP / Getty Images)
Arshdeep Sarao
04.06.2013

Nederanjate de supărarea evidentă a regimului chinez, relaţiile bilaterale India-Japonia s-au consolidat la încheierea unui summit de trei zile, pe 29 mai, când cele două naţiuni s-au angajat să coopereze în asigurarea securităţii în regiunea Asia-Pacific.

Premierul indian Dr. Manmohan Singh şi prim-ministrul japonez Shinzo Abe au precizat în declaraţia lor comună că cele două guverne sunt determinate să îşi consolideze în continuare parteneriatul strategic global.

În timpul summit-ului, cele două mari democraţii din Asia au decis să protejeze zonele maritime prin aprofundarea treptată a cooperării lor în domeniul securităţii, în scopul împiedicării ameninţărilor maritime ale Chinei.

Între timp, odată cu dialogul inaugural India-Japonia privind afacerile maritime din luna ianuarie a acestui an, cele două ţări au coordonat o serie de schimburi între forţele lor armate. Recent, şefii armatelor lor şi-au vizitat reciproc forţele de apărare pentru a discuta despre consolidarea continuă a relaţiilor de apărare între cele două naţiuni.

Acum câteva luni, forţele navale indiene şi japoneze au organizat exerciţii militare comune în largul coastelor Japoniei; în timpul summit-ului, prim-miniştrii au convenit să efectueze aceste exerciţii comune în mod regulat şi cu o frecvenţă crescută.

Cooperarea în creştere este percepută ca o strategie de a rupe ceea ce este numit şiragul de perle al Chinei, reţeaua de baze militare chineze situate de-a lungul rutelor maritime primare din jurul Oceanului Indian, care leagă China de porturi din Orientul Mijlociu şi de coastele Africii.

O altă evoluţie semnificativă în relaţiile India-Japonia, având în vedere dependenţa Japoniei de China pentru materii prime critice, este evidentă din memorandumul semnat între cele două guverne pentru cooperare în ceea ce priveşte industria de pământuri rare.

Recunoscând siguranţa nucleară ca o prioritate pentru ambele guverne, prim-miniştrii şi-au arătat disponibilitatea de a accelera negocierile privind un acord de cooperare nucleară civilă pentru o concluzionare anterioară, în timp ce şi-au reafirmat angajamentul lor comun pentru eliminarea totală a armelor nucleare.

De asemenea, guvernul lui Abe s-a oferit să furnizeze Indiei avioane amfibiu U-2 extrem de avansate, şi să introducă tehnologia japoneză de tren antiglonţ în oraşul Mumbai, şi a promis să ofere asistenţă financiară pentru proiectul coridorului industrial Chennai-Bangalore din India.

Având în vedere toate aspectele, summit-ul India-Japonia s-a dovedit a fi un succes, nefiind afectat de comentariile recente descurajatoare ale regimului comunist chinez transmise prin intermediul a doua ziare diferite. Cotidianul Poporului a numit politicienii japonezi drept "pungaşi" când vine vorba de probleme legate de China, în timp ce Global Times a scris că Japonia a încercat să "încercuiască China" cu alianţe strategice.

Disconfortul regimului chinez a fost, de asemenea, reflectat într-un alt articol recent publicat în Global Times care a notat că India se "auto-depreciază" prin participarea la consolidarea unei alianţe SUA-Japonia şi devine "micul lor partener."

"În cazul în care parteneriatul strategic India-Japonia se transformă într-o alianţă militară, India se va confrunta cu aceleaşi riscuri de război ca Japonia. Este nedemn ca India să-şi rişte oportunităţile de dezvoltare socială şi economică pentru visul de putere militară al Japoniei ", a adăugat acesta.

Înlăturând toate comentariile critice, cei doi prim-miniştri au reafirmat că India şi Japonia se bucură de relaţii foarte strânse şi cuprinzătoare.

"Nu doar afinităţile noastre spirituale şi culturale sunt ceea ce ne uneşte, ci şi angajamentul nostru comun faţă de democraţie şi pace internaţională. Succesul parteneriatului nostru este vital pentru prosperitatea poporului nostru şi indispensabil pentru un viitor al păcii şi stabilităţii în regiunea Asia-Pacific ", a declarat Singh în discursul său de la banchet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor