Reînvestirea şefei DNA. Membru CSM, nemulţumit de Prună: Poate şi alţi procurori ar fi vrut să participe la competiţie

Judecătorul Horatius Dumbravă, unul dintre cei mai vocali membri ai CSM, nu a fost deloc încântat că ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a propus intempestiv reînvestirea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA.
Horatius Dumbrava
Horatius Dumbrava (ebihoreanul.ro)

Decizia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, de a propune reînvestirea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA, fără a da şansa şi altor procurori să participe la aceasta competiţie, nu a fost deloc pe placul judecătorului Horatius Dumbravă.

"Nu am fost încântat de modalitatea în care s-a procedat pentru că DNA, în mod cert, a avut rezultate pozitive. S-au atins zone ale corupţiei pe care nu le credeam posibil a fi atinse. E clar că trendul de anchetă şi modul în care s-au făcut anchetele e unul mai mult decât pozitiv. Cred că nu e bine să se vină intempestiv cu o propunere în condiţiile în care se cer anumite criterii pe care tocmai Comisia Europeană le spunea în raportul MCV.

Aici, modalitatea am criticat-o şi îmi menţin critica. Cred că ar fi fost necesar să vină cu anumite criterii pe care să le discute public doamna ministru. Nu uitaţi că, din 2005, toate funcţiile de conducere, atât la instanţe cât şi la parchete, se bazează pe competiţie, pe transparenţă şi pe onestitatea procedurii", a declarat judecătorul Horatius Dumbravă, citat de Mediafax.

În opinia fostului preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, o astfel de situaţie "nu face bine nimănui, mai ales doamnei Kovesi".

"Sunt convins că o discuţie într-un interviu în faţa ministrului Justiţiei ar fi făcut mult mai bine, inclusiv doamnei Kovesi, chiar dacă ar fi fost reînvestită şi chiar dacă concluzia ar fi putut fi aceeaşi. Poate ca şi alţi procurori ar fi avut dorinţa de a participa la aceasta competiţie", a adăugat Horatius Dumbravă.

Reînvestirea şefei DNA

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a transmis CSM încă din 29 februarie propunerea de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al DNA, informaţie confirmată joi de purtătorul de cuvânt al Consiliului, Dana Pantazi.

Procurorul şef al DNA este numit de către preşedintele Klaus Iohannis, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al CSM.

Reînvestirea Codruţei Kovesi este aproape sigură, în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a dat de înţeles acest lucru, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută cu o zi în urmă la Palatul Cotroceni.

"Este evident că am fost informat despre acest demers şi m-am exprimat deja în public cel puţin de două ori. Cred că rezultatele de la DNA vorbesc de la sine", a declarat Iohannis.

Ministrul Justiţiei a anunţat încă din 25 februarie, când a avut loc evenimentul de prezentare a bilanţului DNA pe anul 2015, că are de gând să propună reînvestirea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"Ca ministru al Justiţiei, înţeleg să iau act de performanţa susţinută la DNA, să-mi asum funcţia pe care o am şi să aplic dispoziţiile legii prin propunerea de reînvestire a procurorului şef al DNA", a declarat atunci Raluca Prună.

Întrebată în ziua următoare dacă a avut vreo discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis înainte de a face acest anunţ, noul ministru al Justiţiei a replicat:

"Am discutat, evident că am discutat cu preşedintele, pentru ca el este parte a procedurii, o parte importantă a procedurii. Ministrul face o propunere, CSM dă un aviz şi preşedintele este cel care poate să numească sau nu. Am avut o discuţie, în general, privind procedura, dar nu a fost una specifică, cu privire la activitatea doamnei Kovesi. Îndemn pe toată lumea să citească rapoartele din cadrul MCV, să citească bilanţurile DNA şi să constate că, în fond, ceea ce eu propun şi este legal este singura soluţie de bun simţ.

Pentru că, dacă nu recompensăm performanţa managerială, îi vom descuraja pe cei care..., iată, acum am lansat procedura pentru Ministerul Public, dacă nu putem recompensa o performanţă managerială în condiţiile în care legea permite două mandate, la ce bun? Legiuitorul s-a gândit la aşa ceva".

Raluca Prună susţine că rolul său ca ministru al Justiţiei este tocmai să constate acolo unde există performanţă şi să o recompenseze.

"Deci, ca principiu, cred că nimeni nu este de neînlocuit, absolut nimeni, numai că, iarăşi, un principiu mai important pe care am vrut sa îl aplic aici, pentru că acesta este rolul meu ca ministru, este că dacă constat performanţă — şi am constatat o performanţă de înalt nivel — să o recompensez. Nu printr-un act discreţionar al ministrului, ci prin aplicarea unei dispoziţii, anume articolul 54, aliniatul 1 din Legea 303", a punctat Raluca Prună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne