Raluca Prună a demarat oficial procedurile de reînvestire a şefei DNA
alte articole
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al DNA.
Purtătorul de cuvânt al CSM, Dana Pantazi, a confirmat joi, pentru Agerpres, că propunerea ministrului Justiţiei a fost înregistrată în data de 29 februarie. Secţia pentru procurori a Consiliului urmează să stabilească un calendar în vederea avizării propunerii înaintate de către ministrul Raluca Prună.
Procurorul şef al DNA este numit de către preşedintele Klaus Iohannis, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al CSM.
Reînvestirea Codruţei Kovesi este aproape sigură, în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a dat de înţeles acest lucru, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută astăzi la Palatul Cotroceni.
"Este evident că am fost informat despre acest demers şi m-am exprimat deja în public cel puţin de două ori. Cred că rezultatele de la DNA vorbesc de la sine", a declarat Iohannis.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat încă din 25 februarie, când a avut loc evenimentul de prezentare a bilanţului DNA pe anul 2015, că are de gând să propună reînvestirea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
"Ca ministru al Justiţiei, înţeleg să iau act de performanţa susţinută la DNA, să-mi asum funcţia pe care o am şi să aplic dispoziţiile legii prin propunerea de reînvestire a procurorului şef al DNA", a declarat atunci Raluca Prună.
Întrebată în ziua următoare dacă a avut vreo discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis înainte de a face acest anunţ, noul ministru al Justiţiei a replicat:
"Am discutat, evident că am discutat cu preşedintele, pentru ca el este parte a procedurii, o parte importantă a procedurii. Ministrul face o propunere, CSM dă un aviz şi preşedintele este cel care poate să numească sau nu. Am avut o discuţie, în general, privind procedura, dar nu a fost una specifică, cu privire la activitatea doamnei Kovesi. Îndemn pe toată lumea să citească rapoartele din cadrul MCV, să citească bilanţurile DNA şi să constate că, în fond, ceea ce eu propun şi este legal este singura soluţie de bun simţ.
Pentru că, dacă nu recompensăm performanţa managerială, îi vom descuraja pe cei care..., iată, acum am lansat procedura pentru Ministerul Public, dacă nu putem recompensa o performanţă managerială în condiţiile în care legea permite două mandate, la ce bun? Legiuitorul s-a gândit la aşa ceva".
Raluca Prună susţine că rolul său ca ministru al Justiţiei este tocmai să constate acolo unde există performanţă şi să o recompenseze.
"Deci, ca principiu, cred că nimeni nu este de neînlocuit, absolut nimeni, numai că, iarăşi, un principiu mai important pe care am vrut să îl aplic aici, pentru că acesta este rolul meu ca ministru, este că dacă constat performanţă — şi am constatat o performanţă de înalt nivel — să o recompensez. Nu printr-un act discreţionar al ministrului, ci prin aplicarea unei dispoziţii, anume articolul 54, aliniatul 1 din Legea 303", a punctat Raluca Prună.