Reînvestirea Codruţei Kovesi. Tăriceanu o acuză pe Raluca Prună că nu a respectat procedura

Tăriceanu este nemulţumit de noul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, care, cu ocazia prezentării bilanţului DNA pe 2015, a anunţat că o va reînvesti în funcţie pe Laura Codruţa Kovesi.
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei Raluca Prună nu a respectat procedurile legale atunci când a anunţat, la şedinţa de bilanţ a DNA, reînvestirea Codruţei Kovesi în funcţia de procuror şef al agenţiei anticorupţie, a acuzat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

"Nu discut despre persoane. Discutăm despre principiu şi despre procedurile legale pe care ministrul, în acest fel, le-a încălcat şi le-a desconsiderat. Procedurile legale, după cum am văzut, şi pentru Procurorul General prevăd depunerea de candidaturi, de dosare şi tot ceea ce ţine ulterior de evaluarea candidaţilor. Nu este concurs, este o evaluare a candidaţilor din câte am înţeles, urmând ca această propunere să o înainteze către CSM şi ulterior preşedintele să facă numirile.

Din moment ce, inclusiv în legătură cu cei doi procurori, ministrul s-a pronunţat la începutul mandatului că va respecta aceste proceduri, vedem acum, dintr-odată, că sare peste ceea ce a vorbit înainte şi văd că vrea să respecte această procedură numai pentru numirea Procurorului General, în timp ce pentru DNA a găsit o scurtătură, anunţul în conferinţa de presă", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

În opinia şefului ALDE, primul ministru Dacian Cioloş ar trebui să intervină în acest caz şi "să-i atragă atenţia ministrului Justiţiei să intre în legalitate". Mai mult, Tăriceanu consideră că un astfel de mesaj este "descurajant" pentru ceilalţi procurori, "văzând că sunt anumite poziţii rezervate, din start, pentru persoane preferate".

Dat exemplu negativ în raportul MCV pentru că a cerut revocarea şefei DNA şi a şefei Înaltei Curţi, şeful Senatului invocă tocmai raportul respectiv pentru a-şi argumenta opinia - "inclusiv recomandarea care este făcută în MCV este pentru realizarea acestor proceduri în mod legal şi nu pentru anunţurile făcute în mod festivist la conferinţele de presă. Poate ţine seama doamna ministru de acest lucru".

Reînvestirea şefei DNA

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat joi, la evenimentul de prezentare a bilanţului DNA pe anul 2015, că are de gând să propună reînvestirea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"Ca ministru al Justiţiei, înţeleg să iau act de performanţa susţinută la DNA, să-mi asum funcţia pe care o am şi să aplic dispoziţiile legii prin propunerea de reînvestire a procurorului şef al DNA", a declarat atunci Raluca Prună.

Întrebată în ziua următoare dacă a avut vreo discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis înainte de a face acest anunţ, noul ministru al Justiţiei a replicat:

"Am discutat, evident că am discutat cu preşedintele, pentru că el este parte a procedurii, o parte importantă a procedurii. Ministrul face o propunere, CSM dă un aviz şi preşedintele este cel care poate să numească sau nu. Am avut o discuţie, în general, privind procedura, dar nu a fost una specifică, cu privire la activitatea doamnei Kovesi. Îndemn pe toată lumea să citească rapoartele din cadrul MCV, să citească bilanţurile DNA şi să constate că, în fond, ceea ce eu propun şi este legal este singura soluţie de bun simţ.

Pentru că, dacă nu recompensăm performanţa managerială, îi vom descuraja pe cei care..., iată, acum am lansat procedura pentru Ministerul Public, dacă nu putem recompensa o performanţă managerială în condiţiile în care legea permite două mandate, la ce bun? Legiuitorul s-a gândit la aşa ceva".

Raluca Prună susţine că rolul său ca ministru al Justiţiei este tocmai să constate acolo unde există performanţă şi să o recompenseze.

"Deci, ca principiu, cred că nimeni nu este de neînlocuit, absolut nimeni, numai că, iarăşi, un principiu mai important pe care am vrut să îl aplic aici, pentru că acesta este rolul meu ca ministru, este că dacă constat performanţă — şi am constatat o performanţă de înalt nivel — să o recompensez. Nu printr-un act discreţionar al ministrului, ci prin aplicarea unei dispoziţii, anume articolul 54, aliniatul 1 din Legea 303", a punctat Raluca Prună.