Regiunea mediteraneană 'arde', iar Europa 'se uită în altă parte'

Europa se uită la regiunea mediteraneană 'cuprinsă de flăcări' şi se limitează la a da sfaturi care nu sunt în stare să influenţeze în vreun fel situaţia din ţările arabe, comentează, vineri, cotidianul Corriere della Sera pe marginea ultimelor evoluţii în zonă.
Presă străină la un stand de ziare. (Ronaldo Schemidt / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
26.07.2013

Europa se uită la regiunea mediteraneană 'cuprinsă de flăcări' şi se limitează la a da sfaturi care nu sunt în stare să influenţeze în vreun fel situaţia din ţările arabe, comentează, vineri, cotidianul Corriere della Sera pe marginea ultimelor evoluţii în zonă.

Egiptul este la un pas de un război civil, Libia, după toate aparenţele, nu a ieşit încă din el, fără a mai vorbi de Siria. În Tunisia încep de asemenea să apară semne de îngrijorare: Frontul Popular se pregăteşte să dea jos guvernul 'Mişcării Renaşterii' şi nu se ştie deocamdată în ce mod: pe cale paşnică sau, ca în Egipt, mizând pe armată.

Pe parcursul ultimelor luni, sudul regiunii mediteraneene traversează un conflict continuu. Europa, însă, nu se îngrijorează. Poate pentru că interesele sale economice vitale sunt în siguranţă: parvin informaţii despre achiziţionarea de către companii europene a tot felul de obiective pe teritoriul Libiei şi Tunisiei. Mai devreme sau mai târziu, companiile europene de telecomunicaţii şi de alt gen vor atinge nivelul ce se înregistra în perioada dictaturilor nord-africane, subliniază cotidianul italian.

Însă, în planul politic, în cel al relaţiilor internaţionale, lucrurile stau altfel, continuă Corriere della Sera, citat de Inopreesa.ru, care constată că emoţiile, pe care manifestaţiile din timpul 'primăverilor arabe' le-au stârnit comunităţii europene, s-au cam stins. Europa nu se mai gândeşte la islamismul politico-social. Guvernele occidentale au lăsat la latitudinea islamiştilor moderaţi societăţile arabe, acel tineret şi acele femei care se uitau cu încântare la Morsi ca la un mic Adenauer (Konrad, politician german creştin-democrat, care a activat în perioada postbelică şi care a avut un rol decisiv în racordarea Germaniei la sistemul atlantic de securitate).

Vara tumultoasă a lui 2013 ne obligă să ne punem întrebări, în opinia ziarului italian menţionat, care subliniază necesitatea ca Europa să revină asupra politicii de pe celălalt mal al Mediteranei. Cu toate acestea, diplomaţia europeană continuă să mizeze pe modele evident imperfecte. În acest sens, Corriere della Sera citează declaraţia privind evoluţiile din Egipt făcută de Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, ce îndemna la 'o tranziţie democratică' a acestei ţări, cu ajutorul unui 'sistem care să includă toate forţele politice'.

Este extrem de regretabil că, la Cairo, generalul Abdel Fattah al-Sisi a îndemnat populaţia să înceapă vânătoarea împotriva 'Fraţilor Musulmani'. În Egipt va fi vărsare de sânge, în faţa privirilor unei Europe neimplicate şi ineficiente, care nu este în stare să meargă mai departe de nişte lecţii formale despre democraţie, pentru toţi inutile şi care nu sunt ascultate nici de liderii de la Cairo, nici de cei din Tunis, Tripoli sau Damasc, conchide cotidianul italian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor