Regimul chinez anunţă o campanie de epurare - indicii ale unei lupte dure la vârf în Partid

Membrii Politburo în costume hazmat speriaţi de virusul Wuhan (Facebook, sursa necunoscută)
Nicole Hao
22.07.2020

Oficiali chinezi au anunţat recent că Partidul Comunist va începe o epurare în puternica Comisie pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), o structură de partid care supraveghează aparatul de securitate al ţării, poliţia, trupele speciale, instanţele şi închisorile, printre altele.

Partidul va finaliza epurarea până în primul trimestru al anului 2022, chiar înaintea celui de-al XX-lea congres naţional, o conferinţă care are loc la fiecare cinci ani pentru a determina următoarea succesiune a liderilor de partid.

CAPL a fost anterior condus de oameni dintr-o grupare numită generic "banda din Shanghai", coagulată în jurul fostului dictator comunist chinez Jiang Zemin - care erau rivali ai actualului lider de Partid şi de Stat, Xi Jinping. De când Xi Jingping a preluat puterea spre sfârşitul anului 2012, a lansat o largă campanie de epurare politică deghizată într-o campanie "anticorupţie", care a detronat mulţi dintre rivalii săi, inclusiv înalţi oficiali din CAPL.

În ultimii ani, puterea CAPL s-a diminuat, după ce Xi Jinping a scos poziţia şefului CAPL din Comitetul Permanent al Politburo, organul de decizie al Partidului format din cei 7 oameni care conduc regimul.

Experţii afirmă însă că anunţul unei viitoare epurări ar indica faptul că Xi Jinping încă are probleme să menţină oficialii CAPL sub control.

Pe 8 iulie, secretarul general al CAPL, Chen Yixin, a găzduit o întâlnire la Beijing pentru a lansa campania de epurare.

„Departamentele CAPL [din toată ţara] sunt impure, nedrepte şi nu au forţă executivă. Unii membri chiar încalcă legea şi disciplina. Sunt oi negre, au un impact negativ şi au făcut pagube mari”, a afirmat Chen. „Trebuie să întoarcem foaia, să ne înfruntăm pe noi înşine… pentru a rezolva problema”.

Chen a anunţat că cinci districte din cinci provincii, precum şi două închisori din oraşul nord-estic Harbin vor începe campania din iulie până în octombrie ca prim pas. Apoi întreaga ţară va implementa campania din 2021 până în primul trimestru al anului 2022.

Chen a subliniat că există „şase probleme” vizate de campanie: funcţionarii CAPL care interferează cu sistemul judiciar; funcţionarii care operează companii; funcţionarii care deţin acţiuni ale unor companii private sau împrumută bani cu dobândă; soţii sau copiii oficialilor care operează afaceri ilegale; oficialii care micşorează durata sentinţelor condamnaţilor sau îi eliberează după ce au primit mită sau alte favoruri; şi funcţionarii care „controlează” cauzele penale.

Deşi iniţiativa pare a fi o minunată campanie anti-corupţie, menţiunea de eliminare a „oilor negre” din Partid arată că nu este altceva decât o operaţiune de epurare a funcţionarilor neloiali lui Xi Jinping. De-a lungul istoriei sale sângeroase, a devenit clar că niciun Partid Comunist nu poate funcţiona fără corupţie, iar în China zilelor noastre corupţia generalizată este exact motorul care asigură supremaţia regimului comunist.

Tang Jingyuan, comentator de politică internă al Chinei, aflat în SUA, este de părere că Partidul are două scopuri cu această campanie de epurare.

"Unul este înlăturarea oficialilor care au putere dar nu urmează strict directivele lui Xi Jinping", a spus el. Xi Jinping ar putea fi îngrijorat de faptul că CAPL va deveni o facţiune care iese de sub controlul său personal şi care poate deveni un al doilea pol de putere - sau al doilea Comitet Central al partidului".

Celălalt scop este să distragă publicul chinez de la crizele actuale, cum ar fi marile probleme economice care generează tensiuni sociale deja, pandemia, inundaţiile şi alte dezastre care devastează societatea chinează zilele acestea. "Partidul vrea să convingă oamenii că toate lucrurile rele au fost făcute de aceste aşa-numite "oi negre", a spus Tang într-un interviu.

La începutul acestui an, Partidul a iniţiat, de asemenea, un efort care vizează coeziunea Partidului.

La 21 aprilie, agenţia de ştiri a Partidului - Xinhua - a transmis că CC al Partidului Comunist Chinez a înfiinţat o „echipă paşnică de coordonare a Chinei”, care va fi condusă de preşedintele CAPL, Guo Shengkun. Recent, pe 6 iulie, site-ul Curţii Supreme a Chinei a raportat că echipa de coordonare a înfiinţat o filială de „securitate politică”, condusă de Lei Dongsheng, secretar general adjunct al CAPL.

În cadrul limbajului de lemn al Partidului, „securitate politică” se referă în general la disciplina internă din Partid. Potrivit raportului, Lei a declarat că prioritatea sa este „corectitudinea politică”.

Până acum, anul acesta doi oficiali de rang înalt care şi-au făcut cariera în CAPL au fost demişi. La 19 aprilie, ministrul adjunct al Securităţii Publice al Chinei, Sun Lijun, a fost reţinut pentru o anchetă internă. Pe 8 mai, Sun a fost demis oficial.

În perioada 20 aprilie - 5 mai, Fu Zhenghua, ministrul Justiţiei din China, de asemenea membru al bandei de la Shanghai, care s-a opus de la început guvernării lui Xi Jinping, a fost demis din funcţiile pe care le deţinea.

Sun şi Fu fuseseră promovaţi de Meng Jianzhu, fost preşedinte al CAPL în perioada 2012 - 2017 şi un alt jucător cheie al găştii Jiang Zemin. Numeroşi alţi subordonaţi ai lui Meng au fost demişi în mai şi iunie.

Un insider din Beijing a declarat, în aprilie, pentru publicaţia Epoch Times în limba chineză, că Sun a fost demis pentru că a fost implicat într-un plan de lovitură de stat, în care fracţiunea Jiang încerca să-l înlocuiască pe Xi Jinping.

Indicii despre luptele interne din sânul Partidului au apărut la începutul pandemiei virusului Wuhan, când, în presă chineză a fost scursă o transcriere a unei şedinţe a Politburo care arăta că Xi Jinping era la curent cu situaţia reală din oraşul Wuhan pe 7 ianuarie.

Şedinţele Politburo sunt extrem de bine păzite, iar scurgerea unei asemenea transcrieri în presă şi publicarea acesteia nu se putea face decât printr-o intervenţie a unui membru puternic din cadrul cercului restrâns, probabil în încearcarea de a da o lovitură de imagine preşedintelui chinez folosind dezastrul produs de pandemie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor