Han Gan, mentorul pictării cailor din perioada Dinastiei Tang

Han Gan, călăuza pictării cailor din perioada Dinastiei Tang
Han Gan, călăuza pictării cailor din perioada Dinastiei Tang (Zhiching Chen / Epoch Times)

Han Gan, un pictor la curtea regală din perioada Dinastiei Tang, în jurul anului 740 d.Hr., era foarte priceput în mânuirea pensulei în reproducerea portretelor, plantelor şi cailor, el fiind considerat drept cel mai bun pictor din istoria Chinei în trasnpunerea pe pânză a cailor.

Se istoriseşte că în tinereţe Han Gan îşi ducea existenţa ocupându-se de livrarea vinurilor. Într-o bună zi, mergând la locuinţa poetului Wang Wei să-şi ia plata pentru vin, cum Wei nu era acasă, s-a aşezat să-l aştepte. În timp ce aştepta, el a desenat figuri şi cai pe pământ. Când Wang Wei s-a întors acasă, a rămas impresionat de talentul lui Han Gan, oferindu-se să-i sponsorizeze studiile. După zece ani, când Han Gan şi-a încheiat studiile, a devenit un artist de renume.

Dinastia Tang era renumită pentru puternica sa cavalerie militară. Din moment ce caii erau indispensabili războinicilor, în capitala Chang'an mulţi oameni aveau cai, aceştia fiind, la acel moment, o temă importantă de pictură şi sculptură.

Han Gan devenise atât de dedicat picturii cailor, încât, o mare parte din timp o petrecea în grajduri, urmărind caii. Se spune că atunci când împăratul îşi căuta un profesor care să-l înveţe să picteze, Han Gan a fost chemat la curte, însă acesta i-a răspuns împăratului că pentru el cei mai buni profesori sunt caii din grajdurile regale.

Spre deosebire de mulţi alţi pictori dinaintea lui, ale căror linii reflectau doar cum arătau caii, Han Gan a acordat o mare atenţie, de asemenea, reprezentării muşchilor şi pielii cailor, iar ca urmare a observaţiei îndelungate şi a practicii, el şi-a creat propriul stil.

Lucrarea clasică cea mai cunoscută a lui Han Gan este numită “Portretul nopţii alb-strălucitoare”, reflectând cel mai bine pictura vie a acestuia. “Noaptea alb-strălucitoare” era un cal care aparţinea împăratului. În tablou, calul este reprezentat ca fiind foarte puternic. Acesta este legat de o coloană, cu capul ridicat, coama fluturând în aer, urechile drepte, nările şi ochii larg deschişi. Acest tablou este bine structurat, liniile fiind concise şi accentuate.

Han Gan a fost, fără îndoială, cel mai bun pictor de cai din perioada Dinastiei Tang, obţinând reputaţia de maestru în pictura cailor.