Referendumul lui Nicuşor Dan merge mai departe. Instanţa a respins cererile de contestare
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a transmis, joi seara, că referendumul local de la sfârşitul acestei luni va merge mai departe ca urmare a deciziei Tribunalului Bucureşti de a respinge mai multe cereri de contestare a referendumului.
Anunţul primarului general vine în contextul în care mai multe persoane au contestat, la Tribunalul Bucureşti, Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 322/21.10.2024 privind organizarea referendumului.
“Tribunalul Bucureşti a respins astăzi cererile de contestare a referendumului local din 24 noiembrie 2024”, a precizat edilul pe pagina sa de Facebook.
Potrivit deciziei, instanţa “respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor Olaru Paraschiva, Ioncea Bogdan şi Apostolescu Mircea-Alexandru, invocată de pârât şi intervenienţii accesorii, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în 5 zile de la comunicare. Cererile de recurs se vor depune la Tribunalul Bucureşti - Secţia a-II-a Contencios Administrativ şi Fiscal.”
Reamintim că, la începutul săptămânii trecute, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat referendumul propus de Nicuşor Dan. Astfel, Consiliul a aprobat atât cele două întrebări propuse de edil cât şi cea propusă de consilierii generali ai PSD.
După decizia luată de Consiliu, Nicuşor Dan a ieşit într-o conferinţă de presă pentru a discuta despre referendum, în cadrul căruia bucureştenii vor fi întrebaţi, printre altele, dacă sunt de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi dacă sunt de acord ca Primarul General să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului.
“De ani de zile există o discrepanţă între atribuţiile noastre şi banii pe care îi primim noi, distribuiţi de către Guvern din aceste taxe şi impozite, şi atribuţiile sectoarelor şi banii pe care îi primesc dumnealor. A doua întrebare se referă la posibilitatea ca primarul Municipiului Bucureşti să emită autorizaţiile de construire pe toată suprafaţa oraşului, aşa cum se întâmplă în toate capitalele europene.
Traficul din Bucureşti, care e principala problemă a bucureştenilor, vine din modul în care s-a dezvoltat urbanistic oraşul ăsta, necontrolat, şi atunci dacă primarul municipiului este responsabil de trafic e normal ca primarul să fie responsabil şi de modul în care se construieşte în oraş”, a precizat edilul despre primele două întrebări ale referendumului.
În ceea ce priveşte întrebarea propusă de social-democraţi care vizează prevenţia consumului de droguri în şcoli, Nicuşor Dan a afirmat:
“Consilierii generali de la PSD au propus o a treia întrebare, care a fost votată de celelalte partide politice, legată de înfiinţarea de către Primăria Capitalei a unei structuri care să se ocupe de problematica drogurilor în Municipiul Bucureşti. E o problemă, evident, foarte importantă pentru bucureşteni. Cu atât mai mult ea justifică necesitatea ca bugetul Municipiului Bucureşti să fie mai mare decât cel de subzistenţă pe care îl are de ani de zile.”