Referendumul anulat. Dodon: Decizia judecătorilor CCM viciată de jurământul dat cetăţeniei române

CCM a declarat neconstituţional decretul lui Dodon privind desfăşurarea referendumului consultativ. Unele voci susţin că veridictul ar fi parte a jocului preferat de Plahotniuc şi Dodon.
Ştefan Sârbu
27.07.2017

alte articole

Ştampilă pentru alegeri (moldova.org)
Ştefan Sârbu
27.07.2017

Referendumul consultativ iniţiat de preşedintele Igor Dodon nu va avea loc. Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a declarat joi neconstituţional decretul semnat de şeful statului care urma să aibă loc pe 24 septembrie şi care era menit să-i consolideze puterea. În opinia preşedintelui R. Moldova, majoritatea parlamentară şi partidele de dreapta-unioniste de la Chişinău s-ar teme de referendumul pro-Moldova şi au decis să-i blocheze acţiunile.

Potrivit concluziilor enunţate de CCM, întrebările formulate în decretul numărul 105 din 28.03.2017 depăşesc competenţele constituţionale ale preşedintelui şi prin urmare nu pot fi supuse unui referendum consultativ iniţiat de către preşedintele RM. ”Curtea subliniază că este contrar spiritului şi literei Constituţiei ca preşedintele sub acoperirea sintagmei ”probleme de interes naţional” să poată iniţia un referendum care implică modificarea Constituţiei sau chestituni ce ţin de aprecierea ştiinţifică a mediului academic.”

Suplimentar, CCM a punctat că întrebările propuse pentru referendum vizează domenii total distincte fapt care nu asigură exigenţa de formă şi de conţinut a obiectului supus referendumului, exigenţă de validare şi nu asigură formarea neviciată a voinţei suverane a alegătorilor .”Având în vedere considerentele menţionate Curtea reţine că prin emiterea decretului din 28.03.2017 preşedintele RM a încălcat prevederile Constituţiei.”

În replică, Igor Dodon a declarat că decizia CCM ar fi antidemocratică şi o sfidare la adresa cetăţenilor şi a libertăţii lor de a se expune pe subiecte de interes naţional. Mai mult decât atât, acesta a menţionat că va veni cu alte iniţiative în acest sens, dar nu exclude şi organizarea acţiunilor în masă pe 24 septembrie, în susţinerea propunerii sale.

”CCM a făcut uz de diverse acrobaţii juridice pentru a anula referendumul, probabil la sugestia guvernării, dar şi fiindcă membrii CCM sunt cetăţeni români panicaţi de efectele sociale ale referendumului. Prin decizia de azi, Curtea Constituţională a demonstrat o dată în plus că este profund politizată, părtinitoare şi supusă în mod vădit anumitor influenţe ideologice. Jurământul pentru obţinerea celei de-a doua cetăţenii se face simţit la fiecare decizie a membrilor Curţii”, scrie şeful statului pe pagina sa de Facebook.

Ilian Caşu, vicepreşedinte a formaţiunii politice Partidul Nostru consideră că CCM a blocat referendumul consultativ spre mulţumirea şefului statului. ”Astfel, Dodon uşor va blama "Curtea capturată de oligarhi" dar şi va scăpa de ruşinea eşuării plebiscitului printr-o prezenţă mică la urnele de vot (1/3 din alegatori). Până la urmă, oricum Plahotniuc decide asupra dozei de PR permise lui Dodon & PSRM.”

Deputata PLDM, Maria Ciobanu scrie pe pagina sa de socializare că ”dacă nu ar fi un ping-pong între Plahotniuc-Dodon, m-aş bucura, aşa însă asistăm la jocul lor preferat.”

Amintim că Igor Dodon iniţiase referendumul consultativ, privind patru subiecte: anularea legii miliardului furat, reducerea numărului deputaţilor, oferirea drepturilor suplimentare preşedintelui inclusiv de dizolvare a Parlamentului şi studierea în şcoli a Istoriei Moldovei. Potrivit devizului de cheltuieli aprobat de CEC, pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului ar fi fost necesare 74,7 milioane de lei.

Mai mulţi experţi constituţionali de la Chişinău au remarcat anterior că în eventualitatea unui verdict pozitiv al Curţii Constituţionale, referendumul consultativ iniţiat de şeful statului putea totuşi să nu aibă loc din motivul financiar nesoluţionat de către Parlament până la plecarea în vacanţă. În context, aceştea au mai precizat că plebiscitul oricum nu ar fi produs efecte juridice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor