Petiţie: Cumetria organizată de Igor Dodon la Condriţa - act de corupţie ce trebuie penalizat

Igor Dodon ar fi organizat în acest weekend cumetria mezinului familiei la vila prezidenţială de la Condriţa. Gestul este condamnat, fiind iniţiată o petiţie online deoarece un eveniment privat nu ar trebui să aibă loc într-o reşedinţă întreţinută din bani publici.
Nu aveţi dreptul la corupţie.
Nu aveţi dreptul la corupţie. (atitudini.wordpress.com)

Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova s-ar fi autosesizat pe marginea evenimentului privat, organizat sâmbătă la vila prezidenţială de la Condriţa. Procurorul Viorel Morari a declarat pentru tv8 că verifică informaţia, iar probele pe care le deţine ar fi doar ceea ce a scris presa. Între timp, Platforma Demnitate şi Adevăr a iniţiat o petiţie prin care solicită organelor de drept să verifice legalitatea desfăşurării evenimentului privat într-o instituţie plătită din banii contribuabililor.

„Considerăm această acţiune drept un gest ilegal şi profund imoral, dat fiind faptul că preşedintele regimului oligarhic a folosit în mod abuziv o reşedinţă a statului în interes pur personal, iar întreaga procesiune a fost protejată de colaboratori ai Ministerului de Interne şi Armatei, de asemenea plătiţi de cetăţenii acestei ţări, ceea ce constituie un evident act de corupţie”, se arată în petiţia online.

Gestul preşedintelui R. Moldova, dar şi cele relatate şi solicitate în petiţia Platformei DA a stârnit un val de reacţii şi comentarii dure la adresa lui Igor Dodon.

Astfel, deputata PLDM, Maria Ciobanu a comentat organizarea evenimentului privat pe teritoriul reşedinţei prezidenţiale ca fiind o nesimţire crasă. ”Dodon confundă coada vacii cu ştampila primăriei!”

Fostul ministru de finanţe, acum expert Transparency International, Veaceslav Negruţă, a ironizat într-o postare pe Facebook: „De ce prezidentu' s-a grăbit să (pro)mulge mixtul? Ca să nu întârzie la cumetrie”.

Ilian Caşu vicepreşedinte a formaţiunii politice Partidul Nostru consideră că preşedintele nu este mai presus de lege, iar cumetria lui Dodon la vila prezidenţială de la Condriţa ar fi un act de corupţie, de aceea solicită procurorului general al RM, Eduard Harunjen să se autosesizeze ”dacă nu este subjugat politic”.

Internauta Maria Neamţu, semnatară a petiţiei comentează pe Facebook că Igor Dodon prin comportamentul său sfidează deschis cetăţenii RM, deoarece justiţia ţării nu lucrează. ”Vila de la Condriţa trebuie folosită în alte scopuri. De pildă în calitate de tabără de vară pentru copii. Acestea sunt rudimente sovietice. În ţările cu economii prospere preşedinţii nu au aşa ceva, chiar dacă doreşte o casă de vacanţă la munte sau mare o închiriază pe bani proprii.”

În replică, preşedinta PSRM, Zinaida Greceanîi în cadrul unui briefing, vădit nemulţumită de întrebarea jurnaliştilor a declarat că organizarea cumetriei de către Igor Dodon nu ar ţine de activitatea fracţiunii. ”Sunt o sumedenie de alte subiecte pe care voi trebuie să le discutaţi ca mass media. Ce vă interesează, ce vă interesează? Este o instituţie publică. Mie mi se pare că domnul Preşedinte a răspuns suficient la această întrebare.” Consilierul pe comunicare al Preşedinţiei, Ion Ceban, a precizat totuşi că şeful statului va veni cu o reacţie miercuri, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii la Condriţa.

Inga Grigoriu reprezentanta Platformei Demnitate şi Adevăr precizează că atât semnăturile online, cât şi cele pe suport de hârtie vor fi adresate organelor de ocrotire a normelor de drept din RM, Procuraturii Generale şi Centrului Naţional Anticorupţie pentru a obţine un răspuns: ”reprezintă această acţiune un abuz de serviciu prin folosirea proprietăţii publice contrar destinaţiei? Ne dorim ca instanţele să se expună public cu referire la acest caz ieşit din comun, astfel vom cumula probele necesare. Suntem absolut conştienţi de calitatea acestor instanţe şi cui se supun! Însă nu ne permitem să nu reacţionăm. Toate aceste materiale vor fi necesare ulterior pentru o justiţie independentă, care se va expune şi asupra acestor acţiuni.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe