Ce se află în adâncul fascinantei Great Blue Hole din Belize

"Great Blue Hole" are un diametru de 300 de metri şi o adâncime de peste 120 de metri. (wikipedia - U.S. Geological Survey (USGS)
Dana Betlevy
19.02.2019

Cunoscută în întreaga lume sub denumirea de "Great Blue Hole", are un diametru de 300 de metri şi o adâncime de peste 120 de metri. “Marea gaură albastră” atrage prin frumuseţea si imensitatea ei, uriaşa prăpastie fiind situată în mijlocul Mării Caraibelor, în Belize, mai precis în mijlocul recifului Lighthouse.

Această dolină rotundă s-a format în timpul ultimei ere glaciare, pe vremea când nivelul mării era mult mai scăzut, iar în această zonă nivelul apei încă nu ajunsese. La acea vreme, “gaura albastră” era de fapt un sistem de peşteri calcaroase. În momentul în care nivelul apelor s-a ridicat, bolta peşterii a cedat, dând astfel naştere unei doline carstice. Evenimentul a avut loc între 150.000 şi 15.000 de ani în urmă, pe vremea în care oceanul încă nu exista în această zonă.

Marea Gaură Albastră îşi datorează faima şi legendarului explorator al vieţii subacvatice în domeniul oceanografiei, Jacques-Yves Cousteau. El a vizitat “Blue Hole” în anul 1971 şi a descris-o ulterior ca fiind unul dintre cele 10 locuri de top din lume pe care le prefera pentru scufundări.

Marginea “găurii” albastre este locuită de multe specii tropicale, cum ar fi rechinii infirmieri, rechinii ciocan, baracude şi peştii îngeri, dar datorită adâncimii dolinei şi a lipsei de oxigen, nu există creaturi vii pe fundul acesteia.

Se spune că această dolină este atât de mare încât în ea pot intra două avioane Boeing 747 şi încă mai rămâne spaţiu. În adâncurile ei s-au găsit schelete de corali morţi, fosile marine, bolovani de calcar, stalactite şi speleoteme vechi de sute de mii de ani.

Marea Gaură Albastră din Belize este la ora actuală inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Din cauza provocărilor legate de scufundarea în interiorul Great Blue Hole, doar scafandrilor care au la activ cel puţin 24 de scufundări, le este permis să o exploreze.

În luna decembrie a anului trecut, o echipă de oameni de ştiinţă - inclusiv miliardarul Richard Branson – s-a întors dintr-o misiune specială efectuată până pe fundul Great Blue Hole, informează CNN Travel.

Erika Bergman, pilot şef, oceanograf şi manager de operaţiuni a declarat pentru postul citat că echipa de cercetători a întocmit prin scanarea cu sonar, o hartă aproape completă a imensei găuri albastre. Bergman a declarat că una dintre cele mai interesante descoperiri au constituit-o stalactitele găsite la foarte mare adâncime, chiar foarte aproape de fundul cavităţii.

Bergman adaugă că întreaga experienţă pe care a trăit-o cu ocazia scufundării în Marea Gaură Albastră este de-a dreptul incredibilă. Unul dintre cele mai bizare lucruri este stratul de hidrogen sulfurat, a afirmat oceanografa. Stratul coboară la aproximativ 91,44 metri în adâncime, eliminând toată lumina şi aruncând scufundătorii în întuneric.

Vă prezentăm un video care dezvăluie misterul şi frumuseţea din adâncul albastru care există în Belize.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor