Reabilitarea termică a blocurilor ar putea fi blocată

Reprezentanţii administraţiei locale care derulează, în prezent, programul de anvelopare a blocurilor, susţin că se confrunta cu mai multe probleme care ar putea duce la blocarea reabilitării termice a locuinţelor.
Blocuri în programul de reabilitare termică (Epoch Times România)
Ioana Statescu
17.01.2013

Reprezentanţii administraţiei locale care derulează, în prezent, programul de anvelopare a blocurilor susţin că se confrunta cu mai multe probleme care ar putea duce la blocarea reabilitării termice a locuinţelor.

Dacă în prezent, anveloparea locuinţelor se face cu bani de la primărie, în toate sectoarele din Bucureşti, fără ca proprietarii să fie nevoiţi să plătească pentru reabilitare, de curând, Uniunea Europeană a lansat un alt program de reabilitare termică prin Programul Operaţional Regional (POR) prin care finanţează doar 60% din costurile anvelopării. Prin urmare, locatarii vor fi nevoiţi să contribuie financiar, proporţional cu veniturile individuale, cu sume cuprinse între 10 şi 30% din costurile totale, transmite b365.ro. Nemulţumirea bucureştenilor care vor fi nevoiţi să plătească pentru programul de anvelopare a blocurilor a ajuns deja la oficialii administraţiei locale.

Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, susţine că a trimis mai multe memorii atât în atenţia premierului Victor Ponta şi a vicepremierului Gabriel Oprea, cât şi a ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Liviu Dragnea, de la care aşteaptă să fie făcute demersurile necesare pentru schimbarea legislaţiei.

"Una din probleme rezidă în faptul că unii bucureşteni nu au plătit nimic pentru reabilitare, primăria suportând integral costurile de până acum, iar alţii ar putea avea de plată de-acum încolo, la reabilitarea termică din fonduri europene, ceea ce poate conduce la discriminare", a declarat, Neculai Onţanu. Primarul sectorului 2 a subliniat că dificultăţile au apărut întrucât nu au fost elaborate nici până acum normele de aplicare a OUG 63/2012 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, deşi acest lucru ar fi trebuit făcut de la sfârşitul lunii noiembrie 2012. "Până nu apar normele metodologice suntem, practic, blocaţi", a precizat Neculai Onţanu.

În plus, potrivit Ordonanţei de Urgenţă, dacă primăria optează să facă lucrări de reabilitare termică cu finanţare de la Uniunea Europeană şi nu cu fonduri de la bugetul local, aşa cum se întâmplă în prezent, va fi nevoită să continue să ceară bani de la locatari şi la toate celelalte imobile anvelopate ulterior, din fondurile primăriei.

"Proiectul de norme prevede că, dacă se optează pentru fonduri europene, blocurile care urmează a se face vor avea aceeaşi schemă de finanţare, în care locatarii plătesc în funcţie de venituri", a mai menţionat primarul sectorului 2.

Totodată, pentru a putea intra în programul de reabilitare termică din fonduri UE, conform OUG 63/2012, ar fi nevoie de aprobarea unanimă a proprietarilor din bloc, lucru imposibil de realizat după cum demonstrează experienţa anterioară a asociaţiilor de locatari. Acordul unora dintre proprietari este cu atât mai greu de obţinut cu cât aceştia sunt plecaţi din ţară ori au locuinţe închiriate unor cetăţeni străini.

"În practică s-a demonstrat că numai în cazuri extrem de reduse (maxim 2% din numărul total de asociaţii) au existat hotărâri luate în unanimitate şi numai în cazurile asociaţiilor cu număr redus de apartamente. În consecinţă, în aproximativ 98% din asociaţiile înscrise în programul local nu s-a putut obţine un astfel de cvorum", a subliniat Neculai Onţanu care atrage atenţia şi asupra faptului că, până acum, au fost cheltuite fonduri consistente pentru realizarea documentaţiilor de reabilitare termică necesare înainte de apariţia OUG 63/2012 pentru audituri energetice, expertize tehnice, aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

"A se reveni pentru adaptarea acestora la noile reglementări înseamnă că se conferă actului în discuţie caracter retroactiv, ceea ce contravine principiului neretroactivităţii legii civile şi în legea fundamentală", a explicat primarul sectorului 2.

Până în prezent, Primăria Sectorului 2 a anunţat că a pregătit trei cereri de finanţare a lucrărilor de reabilitare termică din bani europeni pentru un număr de 60 de blocuri, de zece ori mai multe blocuri fiind incluse în programul de anvelopare din fonduri de la bugetul local.

"În aceste condiţii, decât să fac 60 de blocuri cu fonduri UE, unde ar trebui să-i pun pe locatari să-şi plătească cota parte, mai bine renunţăm la finanţarea europeană şi facem cele 600 de blocuri deja aprobate în programul primăriei, unde costurile sunt zero pentru locatari. Oricum, Primăria Sectorului 2 este pregătită financiar pentru a asigura toate costurile din fonduri bugetare", a subliniat Neculai Onţanu.

Banii pe care trebuie să îi dea asociaţiile de proprietari pentru reabilitarea termică a blocurilor din fonduri europene vor fi plătiţi de primărie, dar ulterior vor fi recuperaţi de la locatari, în termen de zece ani. De exemplu, locuitorii sectorului 3 nu vor plăti nimic în primii 5 ani de la reabilitarea termică a blocurilor cu bani de la UE, urmând ca în următorii 5 ani să fie stabilită o taxă lunară pentru fiecare familie. În fiecare lună bucureştenii vor plăti o taxă care se calculează ţinând cont de valoarea totală a lucrării care se înmulţeşte cu 1,66%, regularizarea urmând să fie făcută la ultima plată.

Potrivit solicitării Uniunii Europene, ratele de co-finanţare ale autorităţilor publice locale şi asociaţiilor de proprietari vor fi modulate în funcţie de proporţia în clădire a familiilor cu venituri reduse, după următoarea schemă:

- 30% contribuţia autorităţii publice locale şi 10% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 euro;

- 20% contribuţia autorităţii publice locale şi 20% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 euro;

- 10% contribuţia autorităţii publice locale şi 30% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 euro.

Restul de 60% din costuri va reveni Uniunii Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor