Andrei Chiliman, edilul Sectorului 1, va extinde reabilitarea termică şi la case

Andrei Chiliman, Primarul Sectorului 1 (Epoch Times România)
Ana Petrescu
07.11.2012

Andrei Chiliman, edilul Sectorului 1, a anunţat, miercuri, cu ocazia publicării OUG 63/2002 în Monitorul Oficial, că primăria va extinde reabilitarea termică şi la case, notează b365.ro. Primăria Sectorul 1 devine astfel prima administraţie locală din ţară care va oferi acest program şi pentru case.

"Avem să le dăm o veste bună tuturor proprietarilor de case din Sectorul 1 şi din întreaga ţară. Începând de astăzi primăria se va putea implica financiar şi în reabilitarea termică a locuinţelor tip casă, după modelul aplicat la blocuri. Prin OUG nr. 63/2012, aprobată săptămâna trecută de Guvern şi publicată astăzi în Monitorul Oficial, este eliminată discriminarea dintre proprietarii apartamentelor de la blocuri şi proprietarii de locuinţe unifamiliale. Până acum, pe vechea lege, autorităţile publice, Guvernul şi primăriile, nu puteau investi bani în reabilitarea termică decât pentru blocuri. Modificarea legislativă operată de actualul Guvern este, de fapt, un act de dreptate. Nu putem să le fim unora mumă şi altora ciumă pentru că şi proprietarii de case plătesc impozite la bugetul local şi au şi ei dreptul să beneficieze de acest tip de investiţie", a afirmat Andrei Chiliman.

Prin noul act normativ toate casele construite între anii 1950-1989 sunt eligibile pentru a beneficia de reabilitare termică cu bani de la buget.

Cu toate acestea, potrivit directorului Direcţiei de Investiţii din cadrul Primăriei Sectorului 1, Bogdan Piţigoi, administraţiile locale vor putea hotărî dacă vor accepta în program şi casele construite înainte de anul 1950 sau după 1989.

Deşi programul de reabilitare termică a caselor nu include şi locuinţele de patrimoniu, Chiliman a precizat, că vor exista, de la caz la caz, discuţii cu Ministerul Culturii pentru a anvelopa termic şi acest gen de locuinţe. Programul mai sus menţionat va fi pus în aplicare din anul 2014.

"Din experienţa anterioară de la blocuri, reabilitarea efectivă a caselor va începe în 2014 pentru ca proiectul cu licitaţia ocupă foarte mult timp. Trebuie să fim realişti. Realist vorbind, nu se poate începe reabilitarea termică a caselor înainte de 2014", a adăugat Andrei Chiliman.

Chiliman: Îi asigur pe cetăţenii sectorului 1 că Primăria are resursele financiare pentru reabilitarea termică

Andrei Chiliman a precizat, miercuri, că bucureştenii care locuiesc în Sectorul 1 vor beneficia gratuit de reabilitarea termică a caselor, pentru că Primăria are fondurile necesare pentru a finanţa acest program.

"Îi asigur pe cetăţenii Sectorului 1 că Primăria are resursele financiare pentru a se implica şi în reabilitarea termică a caselor. Suntem cea mai bogată comunitate din România, dar suntem şi pentru că direcţionăm banul public către investiţii serioase, eficiente din punct de vedere economic", a explicat Andrei Chiliman.

Banii necesari pentru reabilitarea termică a caselor sunt asiguraţi din granturi europene, în proporţie de 50%, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care va avea o contribuţie de 10%, de la administraţiile locale, în proporţie de 10% - 30%, iar diferenţa va fi plătită de proprietari prin asociaţiile de proprietari, conform programului.

Primăria Sectorului 1 va accesa şi un credit de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru a-i scuti pe locuitori de plata contribuţiei, pentru a asigura sumele necesare pentru reabilitarea termică a tuturor caselor care vor fi înscrise în program.

"Noi am făcut o estimare a numărului de case. În Sectorul 1 sunt aproximativ 30.000 de locuinţe unifamiliale. Dacă toate acestea vor intra în program din dorinţa proprietarilor, vom reabilita gratuit toate cele 30.000 de locuinţe. Toate lucrările care vor fi executate pentru locuinţe sunt descrise foarte clar în OUG 63/2012 şi presupun foarte clar şi pentru case anveloparea locuinţei cu termosistem, schimbarea, dacă este cazul, geamurilor clasice cu unele de tip termopan, eficiente din punct de vedere energetic, reparaţii la acoperişurile caselor şi orice alte reparaţii care nu ţin de structura locuinţei, ci de buna execuţie a reabilitării termice", a afirmat Bogdan Piţigoi, directorul Direcţiei de Investiţii din cadrul Primăriei Sectorului 1.

În primăvara acestui an a fost iniţiat proiectul de anvelopare termică, care a atras susţinerea a numeroşi bucureşteni care locuiesc din Sectorul 1 încă de când a fost pusă în discuţie posibilitatea modificării legii în favoarea proprietarilor de case.

"Proiectul de reabilitare termică a caselor a fost iniţiat împreună cu cetăţenii Sectorului 1, dar nu ştiu dacă am fi reuşit fără sprijinul actualului ministru de externe, domnul ministru de Externe, Titus Corlăţean. În luna martie a acestui an, atunci când USL-ul era în opoziţie, am prezentat acest proiect cetăţenilor Sectorului 1, care şi-au exprimat susţinerea prin zeci de mii de semnături", a adăugat Chiliman.

În textul OUG 63/2012 este inclusă metodologia programului de reabilitare a caselor, iar tot ce vor trebui să facă proprietarii care vor să beneficieze de acest program este să depună o simplă cerere la Primăria Sectorului 1.

Proprietarii de case care vor cere încă de la începutul programului reabilitarea termică a locuinţelor vor beneficia primii de aceste investiţii.

Primăria Sectorului 1 a primit, până în momentul de faţă, aproximativ 150 de cereri din partea proprietarilor de case pentru reabilitarea termică, chiar dacă legislaţia nu includea şi aceste locuinţe în programul de anvelopare.

Andrei Chiliman a completat că speră ca până în 2014 să finalizeze şi reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 1. Conform reprezentanţilor Primăriei, până la sfârşitul acestui an se va finaliza anveloparea termică a celor 200 de blocuri din Sectorul 1 care au intrat în acest program.

Potrivit lui Bogdan Piţigoi, două treimi din totalul de blocuri din Sectorul 1, înscrise în program, au fost reabilitate.

Administraţia locală a menţionat că printr-o hotărâre care va fi adoptată în viitorul apropriat de către Consiliul Local, vor fi stabilite etapele pe care proprietarii de case trebuie să le parcurgă pentru ca locuinţa acestora să poată intra în programul de reabilitare termică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor