Răzmeriţa din PSD continuă. Un partid strivit între mari corupţi şi marea dezamăgire a electoratului

Dacă partidul nu acceptă măsurile de reformă propuse de el şi Liviu Dragnea pentru modificarea Statutului, iar acestea nu vor fi aprobate în cadrul Consiliului Naţional de la sfârşitul lunii martie, atunci social-democraţii vor trebui să îşi găsească alt lider politic, a avertizat premierul Victor Ponta potrivit gândul.info.
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
26.01.2015

Dacă partidul nu acceptă măsurile de reformă propuse de el şi Liviu Dragnea pentru modificarea Statutului, iar acestea nu vor fi aprobate în cadrul Consiliului Naţional de la sfârşitul lunii martie, atunci social-democraţii vor trebui să îşi găsească alt lider politic, a avertizat premierul Victor Ponta potrivit gândul.info.

Publicaţia susţine că aceasta nu este prima dată când Victor Ponta foloseşte şantajul pentru a obţine ceea ce îşi doreşte, amintind că, la Comitetul Executiv din decembrie, premierul şi-a avertizat colegii că dacă vor convoca un Congres în luna decembrie, nu va mai candida pentru această funcţie.

Astfel că, după intervenţia lui Victor Ponta, Comitetul Executiv a decis amânarea marelui Congres PSD, reconfirmarea în funcţie a cuplului Dragnea-Ponta şi excluderea din partid a elementelor perturbatoare - Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova.

Acum, premierul insistă acum ca o serie de măsuri de reformă să fie incluse în viitorul Statut al PSD ce urmează a fi aprobat în cadrul Consiliului Naţional de la sfârşitul lunii martie, măsuri care au au stârnit deja animozităţi în rândul baronilor locali. În acest fel premierul vrea să sară peste un eventual Congres în cadrul căreia şansele ca propunerile sale să fie adoptate erau semnificativ mai mici.

Tentativa de epurare a penalilor naşte tensiuni

"Consiliul Naţional adoptă o poziţie clară faţă de noul proiect politic de modificare a Statului PSD. (...) Trebuie să avem prevăzut în Statut ce se întâmplă cu funcţia politică şi administrative în funcţie de fiecare proces penal", a declarat Victor Ponta, la finalul şedinţei conducerii PSD, adăugând că dacă nu va avea loc această modificare "PSD trebuie să îşi găsească alt lider politic."

Liviu Dragnea şi Victor Ponta vor să modifice Statutul PSD astfel încât să prevadă în mod clar modul în care membrii PSD îşi vor pierde calitatea de membru, în funcţie de stadiul problemelor acestora în justiţie, fiind vizate în principal faptele de corupţie - astfel că Dragnea, trimis în judecată în Dosarul Referendumul, nu intră sub incidenţa acestor prevederi.

Intră însă doi dintre baronii locali cu cea mai mare greutate în partid - Radu Mazăre şi Marian Oprişan - clienţi vechi ai instanţelor de judecată ce se plâng constant de procesele politice orchestrate de Traian Băsescu. Cum era de aşteptat cei doi lideri au început deja să vorbească despre demisia cuplului Ponta-Dragnea, care, a mai promovat pe deasupra şi ideea de separare a funcţiilor politice de cele administrative, astfel încât şefii de CJ să nu mai fie şi şefi ai organizaţiilor judeţene.

În timp ce baronul de Constanţa, Radu Mazăre, susţinea că Victor Ponta ar trebui să îşi dea demisia "în mod normal şi onorabil" după pierderea alegerilor prezidenţiale, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, i-a sugerat liderul PSD să nu se mai comporte ca Adrian Năstase dacă vrea să mai rămână în funcţie.

Dragnea şi Ponta fac propuneri de reformă "în dauna bazei PSD", acuză Marian Oprişan, care avertizează că dacă cei doi nu se vor opri din aruncarea responsabilităţii pentru pierderea prezidenţialelor "asupra destoinicilor noştri primari din România şi preşedinţilor de CJ", atunci lucrurile vor fi tranşate în detrimentul acestora la Consiliul Naţional.

"Să se gândească cu seriozitate la aceste lucruri şi să înceteze cu propunerile care nu au nicio legătură cu agenda partidului", a avertizat Marian Oprişan, al cărui dosar Căprioara se târâie de mai bine de 8 ani prin instanţă

Planul merge înainte

Dragnea şi Ponta nu par însă speriaţi de presiunea baronilor şi îşi continuă agenda politică. Premierul este încrezător că "PSD poate să câştige alegerile locale şi parlamentare dacă face nişte schimbări de organizare internă."

"Altfel, dacă vine altcineva, un alt coleg de-al meu care spune că nu trebuie să schimbăm nimic, că o să fie bine, îl las pe acela", a adăugat actualul şef al PSD.

În prezent cuplul cei doi lideri ţine strâns frâiele puteri, robinetul cu banii statului fiind în mâna lor, şi se bucură de asemenea de susţinerea generalului Gabriel Oprea, şeful UNPR, care, potrivit lui Cătălin Ivan - aspirant la şefia partidului - şantajează PSD avertizând că susţine partidul doar dacă este premier Victor Ponta.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor