Hong Kong: arestări masive în timpul nopţii, noi proteste planificate

Legea împotriva maştilor faciale în Hong Kong generează proteste înverşunate
Legea împotriva maştilor faciale în Hong Kong generează proteste înverşunate (May James / HKFP)

Oraşul Hong Kong a fost scena a numeroase arestări în timpul nopţii de duminică după confruntări violente între protestatarii anti-comunişti şi forţele de poliţie.

Ultimul guvernator britanic al oraşului condus de regimul comunist de la Beijing a avertizat că situaţia se îndreaptă către o confruntare în care oamenii îşi pot pierde viaţa.

"Dacă nu suntem foarte, foarte norocoşi, peste puţin timp oamenii vor fi ucişi, oamenii vor fi împuşcaţi", a declarat pentru Sky News fostul guvernator britanic, Chris Patten. „Ideea să trimiţi forţe de poliţie cu muniţie de război este absurdă.”

După patru luni de proteste masive şi uneori violente, doi protestatari au fost împuşcaţi, unul în piept şi unul în picior. Autorităţile au declarat că împuşcăturile nu au fost intenţionate, ci au avut loc în timpul derapajelor dintre poliţie şi protestatari.

Cu toate acestea în unul dintre cazuri - în care un elev a fost împuşcat în piept - pe materialele video circulate pe internet se poate observa clar cum poliţistul ţinteşte pieptul protestatarului şi trage în plin de la doi metri.

Mulţi protestatari, poliţişti şi jurnalişti au fost răniţi în confruntări, poliţia folosind gloanţe de cauciuc, gaze lacrimogene şi tunuri de apă împotriva manifestanţilor, unii dintre ei aruncând cu cărămizi şi coctailuri Molotov către cordoanele de poliţie.

Un jurnalist care lucrează pentru televiziunea publică din Hong Kong a fost spitalizat luni după ce a fost lovit de un coctail Molotov duminică seară.

Luni, sistemul de metrou din Hong Kong a funcţionat doar parţial, cu multe staţii blocate, iar multe magazine şi bănci chineze au fost deteriorate în mare măsură.

Protestele de duminică seară, a doua noapte de violenţă de la impunerea stării de asediu cu ajutorul unei legi din epoca colonială, au precedat valuri de arestări ale protestatarilor şi primul avertisment din partea personalului militar chinez staţionat în oraş.

Zeci de mii de protestatari, multe familii cu copii, au mers duminică în centrul oraşului Hong Kong, purtând măşti pe faţă - pentru a sfida starea de urgenţă şi legea provind interzicerea portului măştii faciale, care se pedepseşte cu până la un an de închisoare.

Carrie Lam, liderul oraşului, a declarat că interdicţia privind purtarea măştii pe faţă a fost necesară pentru a pune capăt violenţei de către activiştii "militarizaţi".

Iniţiativa legislativă a fost criticată de grupurile pentru drepturile omului şi de ONU şi a stârnit proteste mai violente.

„Trebuie să fie nebună să ia aceste decizii singură, fără să fie presată”, a spus Patten, care a înmânat oraşul Hong Kong Chinei în 1997. „Mă tem pentru viitor, în cazul în care Carrie Lam nu intervine şi nu înţelege importanţa dialogului”, a adăugat acesta.

Protestele reprezintă cea mai mare criză a preşedintelui chinez Xi Jinping de la venirea sa la putere în 2012.

Guvernul din Hong Kong a declarat luni - o zi de sărbătoare publică în oraş - că „siguranţa publică a fost pusă în pericol şi ordinea publică a întregului oraş este împinsă într-o situaţie foarte periculoasă.”

Protestele au fost generate de un pachet legislativ care ar fi extrădat suspecţii în China, permiţând regimului de la Beijing să îi aducă în faţa unor tribunale controlate de Partidul Comunist. Dar după câteva săptămâni de proteste, ţinta acestora a devenit regimul de la Beijing şi imixtiunea Partidului Comunist în viaţa locuitorilor insulei.

Operatorul feroviar din Hong Kong, MTR Corp, a declarat luni că din cauza „vandalismului grav”, majoritatea staţiilor din reţea au fost închise temporar. Iniţiativa închiderii se aplica şi unor staţii în general aglomerate, cum ar fi Admiralty şi Wan Chai, în jurul birourilor guvernamentale ale oraşului şi cartierului de distracţii.

Anunţul MTR a urmat după închiderea fără precedent a staţiilor sâmbătă şi operaţiuni minime duminică, care au paralizat în mare parte oraşul.

Multe companii şi magazine au trebuit să se închidă de multe ori în timpul protestelor, iar Hong Kong se confruntă acum cu prima recesiune într-un deceniu.

Garnizoana militară a Chinei din Hong Kong i-a avertizat duminică pe protestatari că ar putea fi arestaţi pentru ţintirea de lasere portabile către personalul şi pereţii cazărmii.

Personalul militar chinez a ridicat, în timpul nopţii, un steag galben, avertizând cu arestarea. Incidentul marchează prima interacţiune directă a armatei loiale Partidului Comunist cu protestatarii din oraş.

În cele din urmă, protestatarii s-au dispersat.

Forţele armatei chineze au rămas în cazarmă de la începerea protestelor, lăsând poliţia să se ocupe de manifestaţi, dar conducerea armatei a avertizat că violenţa este „absolut intolerabilă”.