Razboiul civilizatiilor: Carla Bruni trebuie sa moara, conform unui ziar iranian proeminent

Barierele dintre cultura musulmana si Occident s-au mai ridicat putin dupa ce un ziar iranian a declarat marti ca sotia presedintelui Frantei, Carla Bruni, merita sa moara dupa ce si-a exprimat solidaritatea cu o femeie condamnata la moarte prin lapidare (aruncare cu pietre) pentru adulter
Presedintele francez Nicolas Sarkozy impreuna cu sotia sa, Carla Bruni-Sarkozy (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)
Adrian Sturdza
01.09.2010

Un ziar iranian a declarat marti ca sotia presedintelui Frantei, Carla Bruni, merita sa moara dupa ce si-a exprimat solidaritatea cu o femeie condamnata la moarte prin lapidare (aruncare cu pietre) pentru adulter.

Ziarul musulman Kayhan, a carui conducere este numita de liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a numit-o pe Bruni "prostituata", al carei stil de viata implica faptul ca merita o soarta similara cu cea a femeii iraniene condamnata la moarte pentru adulter.

Carla Bruni este una dintre celebritatile franceze care au publicat mai multe scrisori deschise adresate condamnatei Sakineh Mohammadi Ashtiani, al carui caz a provocat scandaluri in comunitatea internationala si a adus inca odata in fata opiniei publice problema utilizarii pedepsei barbare de lapidare in Iran.

Condamnata de doua ori pentru aceeasi crima

Daca sentintele la moarte sunt controversate, lapidarea, folosita inca in tari musulmane precum Iran, Afganistan, Sudan si Pakistan, este considerata total barbara in Occident, si vazuta drept o reminescenta a grozaviilor evului mediu, desi in Iran a fost reintrodusa in 1979.

In cazul lapidarilor, victimele sunt legate si ingropate in pamant. In jurul lor se traseaza un cerc, in afara caruia stau „executorii” — de obicei vecini, uneori familie, sau publicul larg. Acestia au la indemana gramezi mari de pietre, alese nici prea mici, nici prea mari, cu care incep sa arunce in victima, care moare sau intra in coma dupa un spectacol sangeros si relativ indelungat.

Cartea „Femeia lapidata”, scrisa de jurnalistul iranian de limba franceza Freidoune Sahebjam, trateaza cazul real al lapidarii unei femei nevinovate in Iran, precum si coruptia unor oficiali si lideri religiosi locali, cu consimtamantul carora s-a petrecut incidentul.

Daca lapidarea este la randul ei controversata in lumea occidentala, cazul lui Ashtiani, vaduva, mama a doi copii, este cu atat mai mult.

Ashtiani a fost arestata prima oara acum cinci ani pentru relatii ilicite cu doi barbati, acuzatie pentru care toti trei au primit cate 99 de lovituri publice de bici.

Biciuirea lui Ashtiani a fost facuta in fata fiului sau de 17 ani.

Cu toate acestea autoritatile n-au terminat cu ea. I-au „revizuit„ cazul si au acuzat-o, impreuna cu unul dintre presupusii sai „amanti”, de omorul sotului sau.

Judecata a stabilit insa ca Ashtiani nu era vinovata de omor. Dar ca sa nu plece libera, trei din cei cinci judecatori au simtit nevoia sa o condamne, din nou, pentru adulter, de aceasta data cu o sentinta de lapidare. Desi mai fusese judecata si condamnata odata.

La presiunea creata de protestele internationale, lapidarea lui Ashtiani fost suspendata in asteptarea unei revizuiri judiciare, dar poate fi efectuata oricind, conform declaratiei unui oficial iranian din sistemul judiciar.

Crima, adulterul, violul, jaful armat, apostazia (renuntarea la religia musulmana) si traficul de droguri sunt pedepsite cu moartea in temeiul legii musulmane sharia, pusa in aplicare dupa Revolutia Islamica.

Ca numar de persoane executate pe an, Iranul este pe locul doi, dupa China, potrivit unui raport al Amnesty International.

Sprijin international pentru Ashtiani

Sotia presedintelui Nicolas Sarkozy a scris in scrisoarea sa catre Ashtiani: "Pentru ce sa ti se verse sangele si copiii sa-ti fie privati de mama? Pentru ca ai trait? Pentru ca ai iubit? ... Fiecare parte din mine refuza sa accepte acest lucru".

Ziarul Kayhan, al carui redactor-sef este ales cu grija si numit personal de liderul suprem Ayatollahul Ali Khamenei, a publicat scrisoarea lui Bruni sambata sub titlul: "Prostituate franceze pasesc in domeniul drepturilor omului".

Marti, ziarul a revenit la subiect, criticand-o pe Bruni, despre care a afirmat ca este "in relatii ilicite cu diferite persoane" si a facut-o vinovata de provocarea divortului lui Sarkozy de a doua sa sotie.

"Daca se examineaza cazul Carlei Bruni este clar vizibil motivul pentru care aceasta femeie imorala sprijina o femeie iraniana condamnata la moarte pentru adulter si complice la asasinarea sotului ei. Si de fapt, ea insasi merita sa moara", a declarat ziarul, citat de Reuters.

Nu s-a semnalat nici o reactie oficiala din Franta, unde mass-media a acordat foarte putina atentie chestiunii.

Brazilia ofera azil dar este refuzata

Presedintele Braziliei Luiz Inácio Lula da Silva, care a dezvoltat legaturi stranse cu omologul sau iranian Mahmoud Ahmadinejad, i-a oferit azil lui Mohammadi Ashtiani.

Dar gestul presedintelui Brazilian a declansat o respingere publica jenanta din partea presedintelui Ahmadinejad: „cred ca nu este nevoie sa cream probleme pentru presedintele Lula si sa le ducem in Brazilia”.

Oficiali iranieni indeamna la retinere

La conferinta de presa saptamanala, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe iranian, Ramin Mehmanparast, a invitat mass-media iraniana sa foloseasca un limbaj mai temperat.

"Insultarea functionarilor altor tari si folosirea de cuvinte neadecvate nu este aprobata de Republica Islamica Iran", a declarat el, cand a fost intrebat despre problema.

"Politica, manierele si comentariile functionarilor din alte tari", le putem critica, putem face obiectii cu privire la ele si le putem cere acestora sa-si revizuiasca faptele, dar nu credem ca folosirea unor cuvinte nepotrivite si insultatoare este corect".

Cu toate acestea Ayatollahul iranian are puterea suprema in stat si in biserica, dictand multe dintre „politicile” religiei iraniene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor