Rata pentru un apartament în Capitală, achiziţionat prin programul “Prima Casă” este mai mica decât o chirie lunară

În prezent, este mai rentabilă achiziţionarea unui apartament în rate, prin programul “Prima Casă”, decât să stai în chirie, pentru că rata pentru un credit pentru achiziţia unei locuinţe este mai mică decât chiria lunară în Bucureşti, potrivit site-ului economica.net.
(photos.com)
Ana Petrescu
11.04.2013

În prezent, este mai rentabilă achiziţionarea unui apartament în rate, prin programul “Prima Casă”, decât să stai în chirie, pentru că rata pentru un credit pentru achiziţia unei locuinţe este mai mică decât chiria lunară în Bucureşti, potrivit site-ului economica.net.

În ultimii ani, preţurile locuinţelor au scăzut mai mult faţă de chirii. De asemenea, în tot acest timp s-au diminuat şi dobânzile la credite. Prin urmare, în momentul e faţă, rata lunară la un credit pentru locuinţă este cu 10%-30% mai mică decât chiria.

De exemplu, chiria medie pentru un apartament cu două camere în Bucureşti este de 320 de euro pe lună, iar preţul mediu este de 55.727 de euro, conform datelor furnizate de portalul Imobiliare.ro, la cererea economica.net.

Pentru cumpărarea unei astfel de locuinţe în Capitală, prin programul “Prima Casă”, ratele lunare la un credit pe 30 de ani pleacă de la 256 de euro, în cazul în care clientul îşi aduce contul de salariu la bancă. Avansul la creditele “Prima Casă” este de minimum 5%, adică 2.787 de euro, în acest caz.

Prin urmare, persoanele care preferă să acceseze un credit prin programul “Prima Casă” în locul chiriei pot ajunge să economisească lunar o sumă de 64 de euro, respectiv 768 de euro pe an.

În Constanţa se înregistrează cea mai mare diferenţă între rata la credit, care este de 195 de euro şi chiria lunară de 275 de euro, iar cea mai mică diferenţă între cele două este în Craiova, adică 16 euro.

Dobânzile la creditele prin Prima casă pornesc de la 4,1% pe an (Euribor la 3 luni marjă de 3,9 pp, DAE de 4,71%).

Referinţa Euribor se află în acest moment la minime istorice, în condiţiile în care Banca Centrală Europeană are o dobândă cheie apropiată de 0. Pe termen lung, dobânzile vor creşte, ceea ce va aduce un cost suplimentar pentru împrumutaţi.

Totodată, creditele în euro sunt supuse şi riscului valutar, şi o depreciere a leului aduce costuri suplimentare pentru cei care au venituri în moneda naţională. Pe de altă parte, şi cei care şi-au negociat chiria în euro sunt expuşi la riscul valutar, cu diferenţa că aceştia din urmă pot să se mute şi să caute ceva mai ieftin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor