Numărul locuinţelor vechi scoase la vânzare s-a dublat la începutul lui 2013
alte articole
Numărul anunţurilor de vânzare la apartamentele vechi din Capitală a crescut considerabil la începutul lui 2013, comparativ cu luna decembrie a anului trecut. Potrivit specialiştilor, tendinţa ar putea fi o reacţie a proprietarilor la anunţul noii variante a programului „Prima Casă“, care se anunţă a fi dedicat exclusiv sectorului de locuinţe noi.
"Proprietarii apartamentelor vechi din Capitală par să fi reacţionat imediat la anunţarea programului «Noua Casă»: de teamă să nu rămână cu locuinţele nevândute odată cu intrarea în vigoare a viitorului program guvernamental, cei care deţin apartamente vechi au umplut în ianuarie piaţa de oferte. În prima lună a lui 2013, oferta de apartamente vechi scoase pentru prima oară la vânzare este cu 12% mai bogată faţă de începutul lui 2012 şi depăşeşte de peste două ori oferta din decembrie 2012", se arată într-un comunicat al portalului imobiliar Anunţuriparticulari.ro.
Prima lună a acestui an a însemnat o creştere cu peste 2.000 de anunţuri a ofertei apartamentelor vechi scoase la vânzare, ajungând astfel la un nivel similar aceleiaşi perioade din 2007 şi cu 12-15% mai ridicat decât în 2011-2012.
Potrivit raportului lunar de monitorizare realizat de AnunturiParticulari, preluat de Ziarul Financiar, cele mai multe apartamente apărute nou pe piaţă au două camere, respectiv 845 de oferte, cel mai ridicat nivel pentru această perioadă din 2008 până în prezent. Totodată, comparativ cu ianuarie 2012, oferta este cu 10% mai mare şi cu 29% faţă de ianuarie 2010.
De asemenea, persoanele aflate în căutarea unui apartament cu 3 camere au avut de ales, în prima lună din 2013, din cele peste 620 de apartamente scoase pentru prima oară la vânzare, un portofoliu cu 23% mai mare faţă de luna ianuarie a anului trecut, dar şi dublu comparativ cu luna decembrie 2012. În ceea ce priveşte piaţa garsonierelor, proprietarii au scos la vânzare la început de 2013 aproape 400 de unităţi, o ofertă mai bogată cu 20 de unităţi decât în ianuarie 2012 şi cu peste 200 mai multe în comparaţie cu decembrie.
Mai mult, şi în ceea ce priveşte locuinţele cu patru camere se remarcă o apreciere a ofertei. În contextul în care în decembrie 2012 pe piaţă intrau 80 de oferte noi de apartamente de patru camere, în ianuarie 2013 oferta s-a îmbogăţit cu 189 de apartamente scoase pentru prima oară la vânzare. Nivelul este şi cu 11% mai ridicat raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut.
Garsoniere şi apartamente cu patru camere, mai scumpe, locuinţe cu două şi trei camere, mai ieftine
Introdus în anul 2009, programul "Prima Casă" a fost considerat un motor care a susţinut mai ales piaţa apartamentelor vechi. În programul de guvernare al Cabinetului Ponta II pentru intervalul 2013-2016, Executivul îţi anunţa intenţia de a schimba filosofia programului "Prima Casă", urmând ca actualul sistem să fie înlocuit cu un proiect denumit "Noua Casă", care va putea fi accesat doar pentru cumpărarea de locuinţe noi.
În ceea ce priveşte preţurile solicitate de proprietari, acestea nu par să fie influenţate, momentan, de schimbarea programului "Prima Casă" în "Noua Casă". Astfel, în condiţiile unei pieţe care dă semne de stabilizare, preţurile medii din ianuarie 2013 au înregistrat variaţii atât pozitive cât şi negative, comparativ cu finalul anului 2012. Totul însă într-o marjă de /-3%. Dacă în ceea ce priveşte garsonierele şi apartamentele de patru camere preţurile medii s-au apreciat uşor, locuinţele cu două şi trei camere au preţuri de strigare mai mici faţă de luna decembrie a anului trecut.
În condiţiile în care la sfârşitul anului 2012 statisticile indicau cea mai accentuată depreciere de preţ pe segmentul garsonierelor într-un interval de 12 luni, acest tip de unităţi încearcă, la început de 2013, să recupereze terenul pierdut. Preţul mediu solicitat de proprietari pentru o garsonieră s-a apropiat în ianuarie de 34.800 euro, în creştere cu 2% faţă de luna decembrie a anului trecut. Raportat la aceeaşi perioadă a anului, observăm că preţul mediu a înregistrat în ultimii doi ani aceeaşi depreciere: -7%, de la aproximativ 37.500 euro.
Preţurile apartamentelor de două camere, cele mai numeroase locuinţe din piaţă, au consemnat o scădere uşoară, atât pe interval de 30 de zile, cât şi pe cel de 12 luni. Astfel, proprietarii bucureşteni cer, în medie, la sfârşitul lunii ianuarie, aproximativ 53.250 euro, cu 3% mai puţin faţă de luna decembrie a anului trecut, dar şi în scădere de 8% comparativ cu începutul lui 2012, când preţul mediu trecea de 57.700 euro.
Raportul lunar realizat de portalul de anunţuri imobiliare, relevă că proprietarii apartamentelor de trei camere par să fi renunţat cel mai mult la pretenţii într-un interval de un an. Dacă în ianuarie 2012, preţul de strigare pe acest tip de unităţi pornea, în medie, în Bucureşti, de la 80.660 euro, la începutul lui 2013, acesta ajunge la 73.300 euro, înregistrându-se astfel o variaţie de -9%, echivalentul a peste 7.000 euro. O depreciere pe acest segment observăm şi raportat la ultimele 30 de zile, scăderea fiind însă de această dată de numai 2%, de la 74.860 euro.
În cazul apartamentelor de patru camere, preţurile medii de la final de ianuarie pornesc de la aproximativ 97.500 euro, în uşoară creştere raportat la finalul anului trecut, când preţul mediu pe acest segment era de sub 96.400 euro, echivalentul unei variaţii de 1%. Cei care deţineau astfel de apartamente la vânzare în urmă cu exact un an, plecau de la un preţ de strigare cu 6% mai mare faţă de cel actual, respectiv de la 103.500 euro.