Edilul Sectorului 3, Robert Negoiţă, utilizează resursele primăriei pentru afacerile personale cu imobiliare

Robert Negoiţă, PSD
Robert Negoiţă, PSD (Epoch Times România)

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă deţine terenuri de peste 350.000 de metri pătraţi într-o localitate limitrofă din sector. De asemenea, edilul va fi în curând unul dintre principalii beneficiari ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Bucureşti 2020 (ADI Bucureşti 2030), care va fi finanţată din resursele primăriei, bani care în realitate vor fi folosite de Negoiţă în afacerile sale cu imobiliare, notează b365.ro.

La sfârşitul lunii ianuarie, consilierii locali ai Sectorului 3 au introdus pe ordinea suplimentară a şedinţei şi au aprobat ulterior, cu 19 voturi "pentru", şase "împotrivă" şi patru abţineri, înfiinţarea ADI Bucureşti 2020, împreună cu unităţile administrativ-teritoriale limitrofe, respectiv oraşul Pantelimon, oraşul Popeşti-Leordeni, comunele Glina şi Cernica.

Scopul declarat oficial al acestei asociaţii este furnizarea în comun a serviciilor de utilităţi publice.

"Această asociaţie ar fi un precursor al zonei metropolitane Bucureşti. Există asemenea zone metropolitane în Braşov, Baia Mare, care au avut rezultate foarte bune. Practic, înseamnă utilizarea în comun a teritoriului intravilan, acest buffer dintre zona de margine a Sectorului 3 şi unităţile administrativ-teritoriale din Ilfov, beneficiind de aporturile pe care le pot furniza fiecare dintre părţi: teren, pe de o parte, în Ilfov, care aparţine consiliilor locale din localităţile învecinate, şi, pe de altă parte, finanţarea pe care o primărie mare ca Primăria Sectorului 3 ar putea să o asigure pentru lucrările de infrastructură de adus până la terenurile respective. Scopul asociaţiei este de a demara viabilizarea acestor terenuri în aşa fel încât ele să poată primi fondurile necesare, având în vedere că bugetele localităţilor vecine sunt mici comparativ cu bugetul unui sector. Putem veni cu investiţii în acele zone, în limita în care şi bugetul local o permite", a declarat, pentru publicaţia mai sus menţionată, arhitectul-şef al Sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu.

Conform arhitectului-şef al Sectorului 3, ADI Bucureşti 2020 face primul pas pentru utilizarea terenurilor din Ilfov, în condiţiile în care administraţiile locale din aceste zone limitrofe nu au suficienţi bani la buget pentru a investi în dezvoltarea acestor terenuri.

"Primăria Sectorului 3, prin statutul ei administrativ, nu deţine în proprietate niciun centimetru pătrat de teren pe raza Sectorului 3. Noi avem terenuri în administrare, date cu titlu special, de Consiliul General, care este unic proprietar al domeniului privat al Municipalităţii, iar procedura de transmitere în administrare durează peste un an de zile şi abia apoi putem începe procedura scriptică pentru unele proiecte pe care le avem în plan. Totul durează un mandat. Acest caz nu se întâlneşte însă în localităţile învecinate, unde consiliile locale au în proprietate multe hectare de teren, iar dacă intenţionăm să implementăm anumite proiecte cu bani de la buget, ori prin finanţare externă, având în vedere că discutăm direct cu proprietarul de teren, cu care suntem în asociere, putem dezvolta mai repede locuinţe sociale, campusuri, baze sportive, hipodrom sau orice altă facilitate sportivă", a adăugat arhitectul-şef.

Robert Negoiţă are în Popeşti-Leordeni terenuri de peste 350.000 mp

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă va avea multe beneficii în urma înfiinţării ADI Bucureşti 2020, având în vedere faptul că edilul deţine, printre altele, 32 de terenuri arabile, în suprafaţă totală de peste 333.800 metri pătraţi, în Popeşti-Leordeni, şi şase terenuri intravilane cu suprafaţa totală de peste 21.000 metri pătraţi, în acelaşi oraş.

Prin urmare, investiţiile în dezvoltarea oraşului Popeşti-Leordeni va creşte inclusiv valoarea terenurile şi apartamentelor din complexul Confort City, deţinut de Robert Negoiţă.

În plus, Robert Negoiţă va primi mult mai uşor avizele necesare pentru transformarea terenului arabil în unul intravilan pentru dezvoltarea proiectelor sale imobiliare, odată cu înfiinţarea asociaţiei pentru ca procedura pentru introducerea unui teren arabil în intravilanul unei localităţi depinde de administraţia publică locală, în acest caz cea din Popeşti-Leordeni - cu care Sectorul 3, condus de edil.

"Noi nu prea suntem obişnuiţi să gândim în afara cutiei, dar chiar la circa 10 km de centrul Bucureştiului există foarte multă disponibilitate de teren, dar nu există bani la bugetele locale, din cauza numărului mic de locuitori, pentru a dezvolta aceste bucăţi de teren care încet-încet se transformă în pârloage sau sunt revendicate şi se pierd. Conceptul de dezvoltare periurbană şi metropolitană a fost aplicat încă din anii '70 în Anglia, Franţa, tot vestul Europei şi a dat rezultate. Aşa au apărut acele mici oraşe satelit sau zona metropolitană londoneză, prin colaborări, nu prin extensii legislative ale teritoriilor administrate, nu prin înglobare forţată a unor localităţi periferice, ci prin finanţarea de la municipalitatea-mamă puternică, dezvoltată financiar, a zonelor pe care le au în administrare unităţile mici de lângă oraşele mari pentru că altfel nu vom avea nicio şansă pentru aceste localităţi - unele dintre ele numite oraşe, dar care nu prea au caracteristici urbane - pentru a ieşi din acest stadiu şi a beneficia de ceea ce înseamnă zonă metropolitană", a completat Ştefan Dumitraşcu.

Mihai Atănăsoaei (PDL): ADI Bucureşti 2020 este paravanul pentru afacerile imobiliare ale lui Negoiţă

Purtătorul de cuvânt al PDL Bucureşti, Mihai Atănăsoaei a declarat recent, într-o conferinţă de presă, că ADI Bucureşti 2020 este “paravanul prin care Robert Negoiţă şi alţi primari USL vor folosi bugetele locale pentru a dezvolta exact acele zone” unde edilul are afaceri imobiliare.

"Deşi sună pompos, asociaţia este paravanul prin care Robert Negoiţă şi alţi primari USL vor folosi bugetele locale pentru a dezvolta exact acele zone unde Robert Negoiţă are afaceri imobiliare cunoscute deja. Prin folosirea banului public, Robert Negoiţă va plăti transport, salubritate, deszăpezire în localităţi din Ilfov, pentru a atrage interesul imobiliar în această zonă, unde el este rege al afacerilor imobiliare. Fără a consulta locuitorii din Sectorul 3, rechinul imobiliar Robert Negoiţă a decis ca fiecare locuitor al sectorului să achite câte 1 leu în Asociaţie. Bucureştenii din Sectorul 3 nu au fost consultaţi public dacă doresc să sponsorizeze creşterea afacerilor lui Robert Negoiţă", a declarat, fostul prefect al Capitalei, Mihai Atănăsoaei.

Mihai Atănăsoaei a mai precizat că bucureştenii care locuiesc în Sectorul 3 nu au fost consultaţi înainte de înfiinţarea acestei asociaţii şi că administraţia locală va taxa cetăţenii cu 1 leu pentru finanţarea ADI Bucureşti 2020.

"Prin folosirea banului public, al banului bucureşteanului, Robert Negoiţă va plati transport, salubritate, deszăpezire în localităţi din Ilfov, pentru a atrage interesul imobiliar în această zona, unde el este rege al afacerilor imobiliare. Rechinul imobiliar Robert Negoiţă a decis ca fiecare locuitor al sectorului să plătească câte 1 leu în această Asociaţie ", a completat purtătorul de cuvânt al PDL Bucureşti.

De cealaltă parte, însă, Ştefan Dumitraşcu, arhitectul-şef al Sectorului 3 a afirmat că locuitorii acestei zone administrative vor fi consultaţi de fiecare dată, înaintea începerii unui proiect derulat de ADI Bucureşti 2020.

Totuşi, Atănăsoaei a declarat că PDL Bucureşti va cere "Curţii de Conturi care pare foarte activă în aceste zile, să treacă şi pe la Robert Negoiţă şi să spună, public, bucureştenilor, dacă este legal că locuitorii din Sectorul trei să plătească dezvoltarea afacerilor imobiliare ale lui Robert Negoiţă".

Un alt proiect al primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă criticat de PDL Bucureşti, pentru că "distruge" domeniul public al sectorului, este acţiunea "buticariada".

De curând, Robert Negoiţă a dat liber că în cele cinci parcuri importante din Sector, AI Cuza, Titan, Titanii, Pantelimon şi Gheorghe Petraşcu să se amplaseze chioşcuri, tonete comerciale, terase, restaurante. Hotărârea este ilegală, pentru că încalcă hotărâri al Consiliului General din 2000 şi din 2004, care interzic clar acest lucru", a afirmat el.

Mihai Atănăsoaei a mai precizat că a atacat aceste hotărâri ale Consiliului local prin care a aprobat două proiecte “dezastruoase” pentru bucureştenii din Sectorul 3 la Prefectura Capitalei, cerând prefectului, Georgeta Gavrilă (PNL), suspendarea acestora.

"Având în vedere aceste două proiecte dezastruoase pentru locuitorii din Sectorul trei, dar foarte avantajoase pentru Robert Negoiţă, PDL Bucureşti a atacat la Prefectura Bucureşti hotărârile CL Sector trei care sunt ilegale. Cerem prefectului Capitalei să suspende imediat aceste hotărâri prin care se instituţionalizează mafia şi spagă", a explicat democrat-liberalul.

Nu în ultimul rând, Mihai Atănăsoaei a făcut un apel către edilul-şef al Capitalei Sorin Oprescu şi primarul Sectorului şase, Rareş Mănescu să "îşi folosească influenţa internă" în USL pentru a debloca lucrările la metroul din Drumul Taberei.

"După cum vedeţi, investiţiile importante ale Capitalei sunt oprite de USL şi aici mă refer la metroul din Drumul Taberei, iar ei se ocupă de buticariada. Vorbind despre metrou, doresc să fac un apel către domnul Oprescu şi către primarul sectorului şase, domnul Rareş Mănescu să îşi folosească influenţa internă în USL pentru a debloca lucrările şi a le finaliza la termenul stabilit iniţial", a conchis fostul prefect al Capitalei.