China: Sistemul creditelor sociale blochează zeci de milioane de oameni să cumpere bilete de avion şi de tren

Un membru al poliţiei paramilitare stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, China (Greg Baker/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
11.03.2019

Sistemul de credite sociale al Chinei a împiedicat cetăţenii chinezi să cumpere anul trecut 17,5 milioane de bilete de avion şi 5,5 milioane de bilete de tren, potrivit Associated Press, care a obţinut un document de la Centrul Naţional de Informare privind Creditele Publice.

Associated Press a notat că milioane de cetăţeni care au încercat să cumpere bilete de călătorie au fost blocate în demersul lor deoarece au ajuns pe lista neagră a guvernului comunist pentru aşa-numitele infracţiunile legate de creditele sociale. Raportul nu a detaliat cum au pierdut creditele aceşti oameni.

Partidul Comunist Chinez susţine că sistemul de credite sociale este o componentă esenţială a sistemului de economie de piaţă socialist şi a sistemului de guvernare socială. Obiectivul său este de a încuraja comportamentul demn de încredere printr-un amestec de penalităţi şi recompense acordate cetăţenilor pentru a îmbunătăţi societatea aflată într-o schimbare rapidă după trei decenii de reformă economică. Infracţiunile pot include neplata impozitelor sau amenzilor, trecerea străzii prin locuri nepermise, fumat, furt din magazine sau consum de droguri. Penalităţile pot include restricţionarea călătoriilor de afaceri, a obţinerii de credite sau accesului la educaţie. Companiile vizate îşi pot pierde accesul la credite bancare cu dobânzi scăzute sau pot fi scoase din contractele guvernamentale.

Un slogan guvernamental pentru acest sistem este: “De îndată ce nu mai eşti de încredere, te vei confrunta cu restricţii peste tot”.

Sistemul de control social face parte din eforturile regimului comunist de a folosi inteligenţa artificială şi camerele de supraveghere pentru a controla peste un miliard de cetăţeni.

Partidul a lansat sistemul în 2014 şi în prezent îl testează într-o serie de oraşe din China. Sistemul urmează să fie aplicat în întreaga ţară până în 2020, oferind guvernului comunist controlul asupra marii majorităţi a oamenilor şi a companiilor.

Activiştii pentru drepturile omului au avertizat că sistemul de credite sociale este prea dur cu cetăţenii şi ar putea eticheta nejustificat oamenii ca fiind de neîncredere fără a-i înştiinţa pe aceştia.

De la introducerea sa, sistemul a determinat 3,5 milioane de chinezi “să îşi îndeplinească în mod voluntar obligaţiile legale”, potrivit raportului, menţionând că aproximativ 37 de persoane au plătit un total de 150 milioane de yuani (22 milioane de dolari) pentru amenzi întârziate sau confiscări.

Raportul a oferit detalii limitate cu privire la numărul cetăţenilor care locuiesc în zonele unde este operat sistemul în prezent.

În Occident, sistemul de credite sociale este foarte controversat şi deseori este înfăţişat ca un element al unei societăţi futuriste controlate de iluzia unei societăţi perfecte prin utilizarea inteligenţei artificiale şi a camerelor de supraveghere.

China este cunoscută pentru eforturile sale în domeniul controlului social. La începutul anilor 2000, Beijingul a implementat cu ajutorul companiei Cisco aşa-numitul Mare Zid Informatic, filtrând datele care se vehiculau în şi din exteriorul Chinei, pentru a asigura cenzurarea informaţiilor dinspre exterior la care aveau acces chinezii şi pentru a se asigura că Occidentul nu este suficient informat despre crimele comise în interior. Iniţiativa a fost completată cu implementarea sistemului Police.Net care permitea accesul în timp real, la nivel de ofiţer de poliţie de cartier, la o imensă bază de date despre cetăţenii chinezi.

Cele două proiecte au fost implementate în anii 2000, când, în urma campaniei de suprimare fizică a practicanţilor mişcării spirituale Falun Gong pornită de regimul comunist, Beijingul a trebuit să facă faţă unui val de nesupunere civilă paşnică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor