Raport israelian de informaţii divulgat: Protestele din Iran nu sunt pe moment o ameninţare pentru regim
alte articole
Un raport al serviciilor de informaţii israeliene furnizat premierului Benjamin Netanyahu şi Cabinetului său, care a fost divulgat mass mediei, sugerează că regimul iranian a fost luat prin surprindere de valul continuu de proteste, dar nu este în pericol să fie înlăturat, cel puţin nu pe moment.
Barak Ravid de la canalul de televiziune israelian Channel 10, a notat pentru Axios.com: “Imagine de ansamblu: raport al Ministerului israelian de Externe susţine că regimul iranian a fost surprins de protestele în masă şi acum încearcă să controleze situaţia prin arestări preventive şi suprimarea mass mediei sociale, încearcând să evite un răspuns violent împotriva manifestanţilor”.
Ravid a declarat că raportul indică faptul că “protestele din Iran au început din cauza unor probleme economice dar au luat foarte rapid o “turnură politică şi violentă care a inclus critici dure împotriva regimului din cauza cheltuielilor guvernamentale în Siria, Liban şi Yemen”.
Iranul a cheltuit miliarde de dolari pe operaţiunile sale militare şi pe terorism în Orientul Mijlociu şi în întreaga lume. Aceasta este cauza nemulţumirilor profunde din interiorul Iranului, unde economia nu şi-a revenit pe deplin după anii de sancţiuni internaţionale aplicate din cauza programului său nuclear, sancţiuni care au fost ridicate de fostul preşedinte american Barack Obama. În plus, economia iraniană suferă din cauza intervenţiei puternice a statului, inclusiv a unor elemente ale armatei, lucru care a dus la corupţie şi la o guvernare deficitară.
În vara anului 2009, protestele “Revoluţiei Verzi” au ameninţat pentru scurt timp stabilitatea regimului, însă preşedintele american de la acea vreme – Obama – a refuzat să susţină protestele şi regimul şi-a consolidat puterea. Dar acum, preşedintele Donald Trump a adoptat o abordare opusă, cu toate că mulţi dintre foştii consilieri ai lui Obama i-au cerut să “rămână tăcut” .
Regimul iranian este mai puternic în prezent decât a fost în 2009 – datorită şi lui Obama – dar protestele sunt acum mult mai răspândite. Cel puţin 12 persoane au fost ucise deja de forţele de poliţie în încercarea de a opri manifestaţiile.
Dacă aceste ciocniri violente continuă şi se amplifică, regimul şi-ar putea pierde şi mai mult din legitimitate şi încredere. În acel moment, totul ar putea fi posibil.
Iranul a acuzat Israelul de alimentare a protestelor, idee pe care Netanyahu a numit-o “ridicolă” într-un mesaj video publicat luni.