Trump mai deschide un front: critică Pakistanul pentru că oferă un paradis sigur teroriştilor. Ministerul pakistanez răspunde
alte articole
Se pare că primul război al tweet-urilor lansat de preşedintele american Donald Trump în 2018 se derulează în mod oficial. După ce a atacat pe Twitter Pakistanul pentru că oferă un “paradis sigur teroriştilor”, contul oficial de Twitter al Ministerului pakistanez al Apărării a răspuns, afirmând că Islamabadul a oferit resurse valoroase Statelor Unite de-a lungul anilor şi că nu au primit în schimb nimic în afară de “insulte şi neîncredere”.
“Pakistanul, în calitate de aliat împotriva terorismului, a oferit Statelor Unite pe gratis: comunicaţii terestre şi aeriene, baze militare şi cooperare în domeniul informaţiiilor, care au dus la decimarea Al-Qaeda în ultimii 16 ani, dar ei nu ne-au oferit nimic în afară de insulte şi neîncredere. Ei trec cu vederea paradisurile sigure transfrontaliere ale teroriştilor care ucid pakistanezi”.
“SUA a dat în mod pripit Pakistanului ajutoare în valoare de peste 33 miliarde de dolari în ultimii 15 ani şi ei nu ne-au dat decât minciuni şi înşelătorii, considerându-i pe liderii noştri nişte proşti. Ei au oferit un paradis sigur teroriştilor pe care îi vânăm în Afganistan. Până acum!”, a scris preşedintele american în primul său tweet în 2018, ameninţând în acelaşi timp că va suspenda ajutoarele financiare către Pakistan.
Tweetul a fost publicat la doar o zi după ce raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privind terorismul a dezvăluit intenţia de a refuza Pakistanului un ajutor militar în valoare de 255 milioane de dolari după ce ţara “nu a luat măsuri eficiente împotriva talibanilor afgani [sau a reţelei Haqqani], sau să limiteze în mod efectiv abilitatea [teroriştilor] de a periclita interesele SUA în Afganistan”.
“Preşedintele a declarat în mod clar că SUA se aşteaptă ca Pakistanul să ia măsuri decisive împotriva teroriştilor şi militanţilor de pe teritoriul său şi că acţiunile Pakistanului de susţinere a Strategiei în Asia de Sud vor determina în cele din urmă traiectoria relaţiei noastre, inclusiv viitorul ajutorului pentru securitate”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională al SUA într-un interviu cu Hindustan Times, unul dintre cele mai mari publicaţii din India.
Într-un incident care a avut loc la jumătatea lunii octombrie a anului trecut, când forţele pakistaneze au eliberat o familie canadiano-americană şi a capturat unul dintre răpitorii jihadişti ce aparţineau reţelei Haqqani, care are legături cu talibanii, oficialii pakistanezi au respins cererea SUA de a lua contact cu acel bărbat. Autorităţile consideră că acesta ar fi putut să ofere informaţii valoroase despre cel puţin un alt ostatic american.
Oficialii americani doresc să afle ce ce ştie jihadistul despre Kevin King, un profesor universitar american răpit împreună cu cetăţeanul australian Timothy Weeks în august 2016. Se crede că King este încă în viaţă, dar bolnav, şi oficialii americani speră că el şi Weeks ar putea fi eliberaţi.
Un alt american, Paul Overby, a dispărut în 2014 în Afganistan. Overby încerca să îl intervieveze pe liderul reţelei Haqqani când a dispărut.
În iulie 2017, secretarul american al Apărării, James Mattis, a amânat livrarea unui pachet de ajutoare militare în valoare de 50 milioane de dolari Pakistanului, menţionând că ţara nu a făcut suficient în lupta împotriva reţelei teroriste Haqqani. Departamentul de Stat american a declarat publicaţiei New York Times că acţiunile Pakistanului vor determina cursul “ajutoarelor pentru securitate în viitor”, adăugând, fără alte comentarii, că discuţiile cu Pakistanul sunt în desfăşurare.