Raport ISD: Răspunderea pentru realizarea politicii externe revine Guvernului

Epoch Times România
23.05.2012

Răspunderea pentru realizarea politicii externe revine Guvernului, care răspunde la rândul său în faţa Parlamentului (permanent) şi a electoratului (efectiv cu prilejul alegerilor), arată un raport al Institutului Social Democrat "Ovidiu Şincai" referitor la acţiunea internaţională a României, dat publicităţii miercuri.

 

"Cel care execută este şi chemat să răspundă pentru ceea ce face. Nimeni nu o contestă.

Dacă problema conceperii şi executării politicii externe este în afara disputei, cea a reprezentării naşte pasiuni. În focul acestora nu se observă nici măcar că art. 80 (1) din Constituţie nu face distincţie între reprezentarea externă şi cea internă atunci când spune că "Preşedintele României reprezintă statul român...". În lipsa unei atari distincţii, cuvântul are, în orice interpretare făcută cu bună credinţă, sensul că "simbolizează", "personifică", "încarnează" statul - în relaţia cu cetăţenii (cu poporul) şi în cea cu interlocutorii străini", constată raportul ISD.

Potrivit documentului, în măsura în care între realizarea politicii externe şi răspunderea pentru aceasta nu poate exista şi nu există separaţie, cu atât mai puţin reprezentarea poate fi ruptă de realizare şi de răspundere.

"În plan logic, se pune întrebarea: ce reprezintă acela care nu concepe şi nu realizează politica externă? Poate el reprezenta persoana (adică statul) în mod abstract, fără vreo legătură cu acţiunea ei; acţiune exprimând interesele ei vitale? Ar fi absurd, iar o bună interpretare a legii nu poate duce la soluţii absurde", se arată în raportul ISD.

În plan juridic, completează documentul, reprezentantul trebuie să primească în prealabil un mandat specific pe care să îl ducă la îndeplinire şi în funcţie de care să dea socoteală, iar un astfel de mandat nu poate fi primit decât de la cel care concepe şi realizează în concret politica reprezentată. În plus, remarcă ISD, legea trebuie să prevadă şi o procedură a răspunderii.

"O atare procedură are a asigura coerenţa între răspunderea decidentului şi cea a reprezentantului. Or, Preşedintele nu răspunde în faţa Parlamentului pentru reprezentarea externă a statului decât în cazul în care prin ilegalităţile comise se ajunge la suspendare sau la demiterea pentru trădare. Acestea sunt, însă, cazuri excepţionale. (...) Aşa cum Parlamentul nu îl poate controla pe Preşedinte pentru activitatea sa curentă (nu există prevedere constituţională în acest sens), tot aşa nu îl poate nici mandata. Singurul mandatat şi controlat de Parlament este Guvernul. Reglementarea este coerentă. Aplicarea ei trebuie să fie la fel. Guvernul are, deci, capacitatea de a realiza politica externă şi sub aspectul reprezentării externe. Astfel se asigură coerenţa acţiunii externe în ansamblul ei", detaliază documentul citat.

Potrivit ISD, reprezentarea externă a României nu poate fi desprinsă, aşadar, de nevoia ca ea să fie şi eficientă.

Premierul Victor Ponta a anunţat că va supune discuţiei, miercuri, în şedinţa de Guvern, scrisoarea privind prezentarea în Parlament a principalelor teme europene.

Potrivit premierului, scrisoarea se referă la "prezentarea în faţa celor două Camere reunite a principalelor teme aflate pe agenda europeană şi a obligaţiilor pe care România trebuie să le îndeplinească rapid, fie că e vorba de Schengen, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, discuţiile referitoare la fondurile structurale şi Politica Agricolă Comună şi toate celelalte teme care apar în această perioadă ca fiind stringente pe agenda europeană şi care implică interesul" României ca ţară membră a Uniunii Europene.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că va solicita Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului convocarea unei şedinţe comune în care acesta să se adreseze Legislativului, care să dea apoi un mandat în privinţa reprezentării României la reuniunea Consiliului European din 28 iunie. El a afirmat atunci că doreşte să stopeze cât mai repede "o dispută care nu face bine României" între preşedinte şi premier pe tema reprezentării României la Consiliul European.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor