Informaţii privind cheltuirea banilor publici vor fi disponibile pe o platformă web de monitorizare

Epoch Times România
23.05.2012

Românii vor putea afla, începând de miercuri, mai multe informaţii legate de modul în care banii publici sunt cheltuiţi de către instituţiile centrale şi locale printr-o platformă web de monitorizare care utilizează datele oficiale.

Platforma poate fi accestată pe www.banipierduti.ro. Echipa proiectului a fost formată în etapa finală a concursului Restart Romania, organizat de de TechSoup.

”În Canada, e-governance a contribuit la creşterea transparenţei la toate nivelele şi a accesului populaţiei la informaţii. Acesta a fost unul din motivele pentru care am decis să susţinem proiectul. Cred că platforma va contribui la creşterea transparenţei în România şi a încrederii în instituţiile publice, prin stimularea dialogului între cetăţeni şi acestea”, a declarat, miercuri, Ambasadorul Canadei, Philippe Beaulne, prezent la lansarea proiectului.

Prin utilizarea platfomei, utilizatorii pot afla suma cu care contribuie la buget şi pot lua urma banilor de la nivel macro şi până la nivelul contractelor aflate în derulare, prin intermediul unor grafice.

Site-ul foloseşte datele oficiale publicate de Ministerul Finanţelor Publice, infomaţii transformate în analize care pot fi pe înţelesul contribuabililor.

”În aceaste momente economice dificile, problema banilor pierduţi este una relevantă pentru toată lumea. Românii vor să ştie cum sunt folosiţi banii plătiţi de ei, iar proiectul va urmări aceşti banii. Site-ul va oferi o hartă a cheltuirii banilor publici uşor de folosit şi de persoanele care nu sunt de specialitate. Proiectul va permite să se urmărească unde ajung banii. În acelaşi timp este un instrument pentru autorităţi care le pot arată cetăţenilor cum sunt utilizaţi banii”, a precizat, la rândul său, adjunctul Ambasadorului SUA, Duane Butcher.

În opinia acestuia, este important să se cunoască modul în care se cheltuiesc banii şi care sunt priorităţile, mai ales dacă este vorba de resurse limitate.

Iniţiatorii proiectului vor detalia săptămânal proiecte de investiţii relevante şi evoluţia costurilor contractelor respective.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor