Sinucigaşul cu bombă din St. Petersburg este un kârgâz de 22 de ani

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a dezvăluit identitatea bărbatului de 22 de ani care s-a aruncat în aer, luni, în vagonul unui metrou din Sankt Petersburg, ucigând 14 persoane şi rănind câteva zeci.
Scena unui atac sinucigaş cu bombă într-un metrou din St. Petersburg, Rusia, 3 aprilie 2017.
Scena unui atac sinucigaş cu bombă într-un metrou din St. Petersburg, Rusia, 3 aprilie 2017. (Captură Foto)

Sinucigaşul cu bombă s-a dovedit a fi Akbarzhon Dzhalilov din Kârgâzstan. “După examinarea genetică şi analizarea imaginilor obţinute de camerele de supraveghere, investigaţia presupune că persoana care a desfăşurat atacul sinucigaş a lăsat, de asemenea, o geantă ce conţinea dispozitiv explozibil la staţia Ploşciad Vosstania”, a susţinut Comitetul.

Purtătoarea de cuvânt a comitetului, Svetlana Petrenko, a declarat agenţiei de ştiri Interfax că acest Comitet de Investigaţii, asistat de FSB şi echipe de investigaţii urgente ale Ministerului de Interne, au examinat rămăşiţele din interiorul celui de-al treilea vagon al metroului şi au descoperit că teroristul a fost un bărbat.

“Investigaţia a stabilit identitatea bărbatului care a declanşat o explozie în metroul din St. Petersburg. A fost vorba de Akbarzhon Dzhalilov, născut în 01.04.1995”, a precizat Petrenko.

Anterior, Comitetul de Stat pentru Securitate Naţională al Kârgâzstanului (GKNB) a susţinut că “o persoană de origine kârgâză, [care] este acum cetăţean rus, este posibilul autor al atacului”. Conform agenţiei de ştiri Sputnik, acelaşi bărbat a lăsat o geantă cu un dispozitiv explozibil la staţia de metrou Ploşciad Vosstania. Dispozitivul a fost neutralizat de specialişti.

Motivele incidentului în care este implicat Dzhalilov rămân neclare. Islamul încă nu a fost menţionat ca fiind un factor în spatele atacului terorist, însă suspectul s-a născut într-un loc de instruire a jihadiştilor, susţine ziarul The Washington Times.

“Referitor la legătura cu radicalismul islamic, trebuie să aşteptăm până când investigatorii îşi vor prezenta toate rezultatele”, a declarat Erlan Abdîldaev, ministrul kârgâz de externe, la o conferinţă de presă comună cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Oficiali ai sectorului securităţii de stat au susţinut că Dzhalilov este originar din Osh, o regiune volatilă din Kârgâzstan cunoscută pentru conflicte etnice şi activităţi puse la cale de jihadişti formaţi pe plan local. După cum a raportat ziarul The Washington Post, “oraşul este localizat în Valea Ferghana, o zonă împărţită de trei foste republici sovietice şi care este cunoscută ca un teren propice extremismului în Asia Centrală”.