Raed Arafat, desemnat coordonator permanent al situaţiilor de urgenţă
alte articole
Raed Arafat a fost numit, marţi, printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului Ponta coordonator permanent, la nivel naţional, al tuturor situaţiilor de urgenţă, de la accidente, până la inundaţii, relatează B1 TV.
"Coordonarea cu caracter permanent, la nivel naţional, a acţiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă se asigură de către secretarul de stat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne", reiese dintr-un articol al OUG care modifică sistemul de intervenţii în situaţii de urgenţă.
"Avem o ordonanţă de urgenţă privind noi modificări în sistemul de intervenţii în situaţii de urgenţă astfel încât să învăţăm din lecţiile pe care le primim - cum să facem mai multă eficienţă, cum să facem în sensul de folosire a resurselor pe care le-am pus la dispoziţia departamentului pentru situaţii de urgenţă", a anunţat premierul Victor Ponta.
La rândul său, MAI a anunţat şi măsurile luate pentru perioada în care elicopterele SMURD se vor afla la sol.
"Pentru perioada în care elicopterele SMURD sunt la sol, misiunile de urgenţă vor fi asigurate de celelalte aeronave din flotila MAI, respectiv două elicoptere MI8, două MI17, două aeronave IAR317B şi un avion. Am discutat deja cu Duşa şi în caz de nevoie ne bazăm pe mapn", a informat vicepremierul Gabriel Oprea.
Deciziile vin în urma tragediei aviatice de pe lacul Siutghiol în care patru membri ai echipajului SMURD şi-au pierdut viaţa. Şeful ISU Dobrogea din judeţul Constanţa, colonel ing. Viorel Jianu, prefectul de Constanţa, Radu Volcinschi, şi şeful aviaţiei din MAI, generalul Dorel Grădinaru, au fost consideraţi responsabili de tragedie şi au plătit cu funcţia.
PMP a cerut "capul" lui Arafat după tragedie
Recent, PMP cerea chiar demisia secretarului de stat Raed Arafat considerând că este nevoie de o asumare mai clară a responsabilităţii din partea conducerii SMURD, mai ales în contextul în care acesta a fost printre cei care s-au opus oricărei reforme în domeniul Sănătăţii.
"Privind în urmă, observăm că evenimentul de ieri (luni, 15 decembrie - n.r.) a fost doar repetiţia unor alte tragedii. Nu putem vorbi despre un eveniment izolat în condiţiile în care nu mai puţin de 5 elicoptere SMURD s-au prăbuşit în ultimii 12 ani. Devine din ce în ce mai clar că este o problemă de funcţionare a întregului sistem. De-a lungul timpului, au răspuns cu funcţia şefi de inspectorate din teritoriu şi chiar miniştri, dar, din păcate, aşa cum ne demonstrează tragedia de ieri, lucrurile au rămas la fel. Cu toate acestea, tocmai cel care îşi arogă paternitatea acestui serviciu, cel care l-a crescut şi coordonat, nu este tras niciodată la răspundere", a transmis atunci PMP în cadrul unui comunicat de presă remis Epoch Times.
Partidul condus de Elena Udrea a transmis că, în orice altă ţară civilizată din această lume, un şef de instituţie, oricâte merite ar avea, este primul care dă socoteală pentru accidentele petrecute în subordinea sa, mai ales când este vorba de pierderi de vieţi omeneşti şi când vorbim de situaţii care se repetă.
"Tragedia este ultima dintr-un lung şir de situaţii asemănătoare. 14 oameni profesionişti şi dedicaţi salvării de vieţi omeneşti şi-au pierdut ei înşişi viaţa în ultimii ani, plătind pentru tarele unui sistem care refuză orice tentativă de reformare. Realitatea este că România, pentru a evita asemenea tragedii pe viitor, are nevoie de o schimbare profundă a întregului sistem de Sănătate, mai ales în ceea ce priveşte sistemul de urgenţă. SMURD este un serviciu cu oameni dedicaţi şi profesionişti, dar care, de unul singur, nu poate suplini ineficacitatea întregului", se mai precizează în comunicat.