RADET, avarii pe bandă rulantă. Care este starea regiei?
alte articole
Mii de bucureşteni au rămas, în pragul Crăciunului, fără căldură şi apă caldă în case. Oamenii au tremurat viguros de frig, cam ca pe vremea lui Ceauşescu. Motivul? O avarie produsă sâmbătă la o magistrală care alimentează cu energie termică aproximativ 30% din Capitală.
Departe de a fi izolat, genul acesta de avarii le-a tot dat coşmaruri bucureştenilor şi riscă să se repete căci infrastructura RADET-ului este, fără exagerare, în mare suferinţă.
Potrivit unui răspuns trimis de RADET senatoarei USR Silvia Dinică, 79% din cei 954 kilometri de conductă de reţea termică de transport apă fierbinte şi 61% din cei 2693 km de conductă de reţea termică de distribuţie, ambele administrate de regie, au o durată de viaţă depăşită, fiind mai vechi de 30 de ani, iar măsurile ce pot fi dispuse pentru remedierea imediată a problemelor care apar în funcţionarea sistemului de termoficare în această iarnă sunt limitate
RADET mai precizează că, în 2018, angajaţii regiei au intervenit pentru remedierea a peste 2500 de avarii, dintre care 284 în noiembrie. În ultimii 5 ani, numărul avariilor remediate a fost de 15339, ceea ce, atrage atenţia RADET, dovedeşte lipsa masivă a investiţiilor în sistemul de termoficare al oraşului din ultimii 20 ani.
"Aşa cum bine se cunoaşte, sistemul de termoficare este foarte vechi, iar investiţiile efectuate în ultimii doi ani nu au putut acoperi lipsa acestora din ultimii 20 de ani. Regia autonomă doreşte să ofere bucureştenilor apă caldă şi căldură, motiv pentru care zilnic, sunt efectuate numeroase manevre tehnice pentru acoperirea neajunsurilor", mai susţine RADET.
Interesant este că deşi reţeaua de termoficare este aproape la pământ, la ultima rectificare bugetară votată de majoritatea controlată de PSD din Consiliul General al Municipiului Bucureşti s-au tăiat 3,9 milioane lei de la investiţii reabilitare reţea. În total, în 2018 s-au tăiat 50,34 milioane lei de la acelaşi capitol, transmite consiliera USR Ana Ciceală.
"Execuţia la reabilitare însă este şi mai dezastruoasă. La noiembrie, execuţia era de 2,6 milioane lei din total 31, 9 milioane rămaşi după tăieri. Cu alte cuvinte, s-au cheltuit doar 8% din bani în timp ce bugetul de investiţii pentru 2018 a fost tăiat în 2018 cu 66%", transmite consiliera.