R. Moldova: Mai mulţi jurnalişti pregătiţi de SIS să acţioneze în situaţii de criză

Mai mulţi reprezentanţi mass media din Republica Moldova au avut ocazia să participe la un curs de instruire organizat în premieră de Serviciul de Informaţii şi Securitate în perioada 15-16 iunie.
Jurnalisti pregatiţi de SIS pentru situaţii de criză (sis.md)
Maria Maevschi
20.06.2016

Centrul antiterorist în cooperare cu Centrul de comunicare şi relaţii publice al Serviciului de Informaţii şi Securitate din Moldova a organizat săptămâna trecută pentru câţiva jurnalişti din ţară un curs de instruire care a adus în atenţia paricipanţilor tematici ce vizează politica naţională antiteroristă, legislaţia în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, precum şi tipologia acţiunilor teroriste şi tendinţele de manifestare a acestora.

Potrivit unui comunicat de pe site-ul SIS, instruirea a avut loc la Institutul Naţional de Informaţii şi Securitate (INIS) „Bogdan, Întemeietorul Moldovei”. Prezent la eveniment, Alexandru Balan, vice director al SIS, a mulţumit jurnaliştilor pentru că au dat curs invitaţiei, remarcând că Serviciul tinde spre stabilirea unui dialog pragmatic cu mijloacele de informare în masă în vederea realizării unuia dintre scopurile prioritare pentru orice societate democratică - formarea şi dezvoltarea culturii de securitate.

„Cunoaşterea reprezintă capacitatea de a înţelege şi, ulterior, de a sprijini acţiunile instituţiei la realizarea politicilor naţionale în domeniul securităţii. În special, în situaţii de criză, instituţiile media trebuie să-şi menţină profesionalismul, să conştientizeze rolul jucat în cadrul societăţii şi să devină aliaţi ai structurilor speciale ale statului”, a afirmat Alexandru Balan.

General-maior al SIS şi rector al INIS, Valeriu Furdui a salutat reprezentanţii media din numele conducerii Serviciului, specificând că anul 2016 este unul aniversar pentru serviciul de intelligence, care va sărbători 25 de ani de la instituirea organelor securităţii statului. Acesta a prezentat instituţia de învăţământ pe care o conduce, locul unde ofiţerii de informaţii în devenire capătă cunoştinţe şi abilităţi practice iniţiale, necesare pentru încadrare eficientă în activitatea operativă.

Cursul a inclus atât ore teoretice, cât şi practice, jurnaliştii fiind familiarizaţi cu metode de gestionare a crizelor generate de actele teroriste şi supravieţuirea în situaţii de criză. În acest sens, ofiţerii Detaşamentului cu destinaţie specială „Alfa” au prezentat un program ce a inclus tehnici de intervenţie şi luptă în situaţii de criză, se mai arată în comunicat. La final, toţi jurnalişti au primit certificate de dezvoltare profesională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor