Recredibilizarea Moldovei rămâne una dintre priorităţile imediate ale României

Odată cu vizita unei noi misiuni FMI la Chişinău, România mai face un efort de recredibilizare a Republicii Moldova în faţa partenerilor externi. Vizitele reciproce care au avut loc în ultima perioadă tind să confirme această strategie.
Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu
Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Politicienii şi reprezentanţii Guvernului de la Bucureşti au o poziţie unanimă în privinţa susţinerii parcursului european al Republicii Moldova, militând pentru o racordare ireversibilă a Moldovei la spaţiul comunitar, se arată într-un articol publicat de Deutsche Welle Chişinău. În acelaşi timp, în privinţa acordării suportului financiar pentru Moldova, opiniile de la Bucureşti sunt împărţite. Chiar dacă politicienii susţin că Guvernul de la Chişinău a îndeplinit condiţiile impuse de România, reprezentanţii Guvernului de la Bucureşti sunt încă rezervaţi în acest sens.

Cert este însă, potrivit aceleaşi surse, că România nu va acorda prima tranşă (de 60 milioane de euro) din creditul românesc de 150 milioane de euro până când Republica Moldova nu va avea încheiat un nou memorandum cu Fondul Monetar Internaţional, aceasta fiind o poziţie sincronizată a României cu UE şi SUA.

Potrivit oficialilor români, recredibilizarea Moldovei în faţa partenerilor internaţionali (dezamăgiţi de amploarea corupţiei de la Chişinău) este „singura cale care poate asigura prosperitate Republicii Moldova”.

Una dintre condiţiile de bază care ar impulsiona România să-şi îndrepte eforturile în relaţia sa cu Moldova este un accent sporit în combaterea corupţiei şi independenţa justiţiei.

Aceste condiţii au fost reiterate şi în cadrul vizitei recente de lucru efectuate de şeful diplomaţiei române Lazăr Comănescu şi secretarul de stat pentru afaceri europene al Franţei, Harlem Desir. În timpul vizitei, s-a discutat despre priorităţile Chişinăului în contextul realizării agendei europene a Republicii Moldova şi despre nivelul de realizare a angajamentelor asumate în Foaia de parcurs (prezentată în luna martie, la Bruxelles, de premierul Pavel Filip).

„Suntem aici pentru a reconfirma suportul pentru parcursul european al Republicii Moldova şi venim cu un mesaj de apreciere atât pentru actualul Guvern, cât şi pentru Parlament, privind reluarea reformelor în direcţia apropierii de UE”, a declarat Lazăr Comănescu.

La rândul său, secretarul de stat pentru afaceri europene al Franţei, Harlem Desir, a precizat că „Franţa şi România sunt alături de Republica Moldova in procesul de integrare europeană, dar această susţinere este condiţionată de reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi de dialogul necesar cu societatea civilă”.

Totodată, şeful diplomaţiei de la Chişinău, Andrei Galbur, a mulţumit Franţei şi României pentru lobby-ul făcut în cancelariile europene şi a reamintit României că R.Moldova „mizează pe asistenţa financiară” promisă de autorităţile române: „Disponibilitatea României de a ne acorda ajutor în spiritul parteneriatului strategic şi al relaţiei privilegiate dintre ţările noastre este importantă şi pentru soluţionarea problemelor stringente cu care se confruntă populaţia şi depăşirea situaţiei complicate prin care trece acum ţara noastră.”

Potrivit lui Lazăr Comănescu, prima tranşă din împrumutul românesc de 150 de milioane ar putea fi debursată odată cu vizita unei noi misiuni FMI la Chişinău, preconizată pentru perioada de 5-6 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe