Maia Sandu: Guvernul de la Chişinău cerşeşte bani străini, mimând reformele pentru care s-a angajat
alte articole
Echipa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) a făcut o evaluare a îndeplinirii de către autorităţile Republicii Moldova a celor şapte condiţii formulate de Guvernul României în contextul debursării primei tranşe în valoare de 60 mil. euro din împrumutul de 150 mil. euro.
„Cunoaştem cu toţii că în lipsa finanţării tradiţionale de la partenerii de dezvoltare, Guvernul încearcă să obţină aceste surse de sprijin bugetar, promis de Guvernul României în toamna anului precedent. Chiar dacă au trecut mai bine de patru luni de la recepţionarea scrisorii premierului român nu am văzut prea multe discuţii în public şi mai ales informaţii din partea guvernului despre cum sunt îndeplinite aceste condiţii”, a declarat preşedintele PAS, Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă.
Reacţia Partidului Acţiune şi Solidaritate vine după ce săptămâna trecută, preşedintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu a întreprins o vizită la Bucureşti abordând totodată şi subiectul acestui împrumut. Atâta timp cât cei interesaţi de acest împrumut sunt cetăţenii RM, întrucât tot ei sunt şi cei care vor trebui să-l ramburseze, deci ei şi trebuie să beneficieze, PAS consideră „că este important să activăm această dezbatere publică despre cum vedem noi îndeplinirea acestor condiţii”.
„Chiar dacă guvernarea a iniţiat anumite activităţi sporadice pentru realizarea celor şapte condiţii, acestea au fost puţine şi foarte puţine dintre ele au fost finalizate. Mai mult decât atât, punem la îndoială intenţiile adevărate ale guvernării pentru că modul în care sunt abordate problemele formulate în scrisoarea premierului român nu este unul autentic. După cum am spus, se îndeplinesc acţiuni răzleţe, se abordează probleme de suprafaţă fără a fi rezolvate problemele în toată complexitatea lor. Acest lucru se întâmplă pentru că nu există voinţă politică. Nişte reforme autentice ar submina existenţa sistemului pe care se bazează această guvernare prin care controlează societatea şi pe care vrea să o perpetueze”, a adăugat Sandu.
Una din cele şapte reforme formulate de Guvernul Cioloş pentru autorităţile din Moldova este prioritizarea implementării agendei de asociere EU-RM. Potrivit liderului PAS, după ce în februarie 2016, Guvernul de la Chişinău a aprobat o foaie de parcurs prin care îşi asumă nişte angajamente pentru a prioritiza reformele în primele şase luni, şi din 80 acţiuni incluse în foaia de parcurs 70 urmau să fie îndeplinite până în luna mai, acest lucru nu s-a întâmplat însă.
„La o analiză a acestor acţiuni vedem că foarte puţine dintre ele au fost îndeplinite. Delimitarea clară a mandatelor instituţiilor şi organelor care se ocupă de combaterea corupţiei, acest lucru nu a fost făcută. În general părerea noastră este că lupta cu corupţia este mimată prin aplicarea selectivă, tendenţioasă şi politizată a instrumentelor şi pârghiilor unui stat cu instituţii capturate”, a menţionat Maia Sandu.
O altă reformă mimată de guvernarea de la Chişinău este cea care ţine de libertatea mass mediei care nu este prea „îmbucurătoare chiar dacă Parlamentul a aprobat modificări la codul audiovizualului cu toţii cunoaştem că rezultatul nu este cel pe care ni l-am dorit, nu am asistat la reducerea concentrării media. Dimpotrivă, presa liberă se confruntă cu probleme tot mai mari, inclusiv de ordin economic”.
„Noi înţelegem că RM are nevoie de resurse financiare şi apreciem faptul că Guvernul României este deschis pentru a ne ajuta într-o perioadă mai dificilă. În acelaşi timp noi credem că atât pentru cetăţenii RM cât şi pentru România este important ca reformele să nu fie mimate, dar să fie autentice şi credeem că acesta este un instument prin care România poate să ajute ca aceste reforme să fie avansate. Guvernarea trebuie să înţeleagă că e timpul să facă un efort genuin, dacă nu poate să facă acest lucru atunci trebui să plece”, a conchis Maia Sandu.