R. Moldova: Mai multe legi adoptate în „miercurea neagră” contestate la Curtea Constituţională

Curtea Constituţională a Moldovei
Curtea Constituţională a Moldovei (moldova-suverană.md)

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a contestat luni, 21 decembrie, la Curtea Constituţională (CCM) amendamentele la Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate (ANI), adoptate în „miercurea neagră”, întrucât „deputaţii corupţi PSRM-Şor şi cei aduşi în Parlament de Plahotniuc” încearcă să scape de dosarele de îmbogăţire ilicită.

„Pe ultima sută de metri, un alt membru al grupului de crimă organizată Şor - Sergiu Sîrbu, sluga celebră a lui Plahotniuc, a adăugat în această lege prevederi care modifică şi Codul de procedură penală, prin care Dodon, socialiştii, soriştii şi cei care nu îşi pot justifica averea obţinută prin 2015, 2016 şi 2017 (exact perioada culioacelor) vor scăpa de dosare rămânând cu averea obţinută ilegal”, susţine deputatul PAS.

Acesta notează că majoritatea PSRM-Şor nu a votat doar modificări la Legea ANI, dar şi la Codul de procedură penală – urmărirea penală în cazul art. 330/2 „Îmbogăţirea ilicită” din Codul penal va putea fi pornită doar după ce există un act de constatare definitiv al ANI prin care se dovedeşte că există diferenţe substanţiale între averea obţinută şi veniturile declarate.

Însă, având în vedere micşorarea termenului de prescripţie de la trei ani la un an, ANI nu va mai putea să emită acte de constatare pe averi nejustificate, iar, pe de altă parte, procurorii nu vor putea să deschidă dosar câtă vreme nu există un act de constatare definitiv al ANI. Cerc vicios şi golirea de conţinut a articolului penal privind îmbogăţirea ilicită.

„Pe termen scurt, toţi cei cărora li s-au intentat cauze penale pe îmbogăţire ilicită a persoanelor - Sternioală, Druţă, Chitoroagă – vor scăpa de dosare. Pe termen mediu şi lung legea poate face imposibilă sancţionarea celor care au furat această ţară”, a adăugat parlamentarul, precizând că Legea contestată nu respectă criteriile de claritate, contravine conceptului statului de drept, încalcă principiul de neretroactivitate şi a fost adoptată cu încălcarea procedurilor stabilite de Constituţie şi de Regulamentul Parlamentului.

La rândul lor, deputaţii Platformei Demnitate şi Adevăr au contestat luni la CCM modificările la cadrul legislativ referitor la activitatea farmaceutică prin care vor fi permise farmaciile mobile şi noua lege privind funcţionarea limbilor vorbite în R. Moldova.

Liderul grupului Pro Moldova, deputatul Andrian Candu, a depus o sesizare la Curtea Constituţională, prin care contestă decizia de anulare a aşa-numitei legi a miliardului, subliniind că decizia majorităţii parlamentare ar afecta stabilitatea economică a statului, întrucât generează un şir de ingerinţe în drepturile garantate de Constituţie, desconsideră principii precum separarea şi colaborarea puterilor statului.

În pofida faptului că Opoziţia a anunţat imediat despre intenţia depunerii sesizărilor la CCM, preşedintele în exerciţiu Igor Dodon a promulgat vineri o parte din legile controversate votate miercuri, până la miezul nopţii de către majoritatea neformală PSRM-Şor şi Pentru Moldova deşi actele normative au fost criticate de către experţi, parteneri occidentali şi donatori ai Republicii Moldova.

Mai mult, şeful statului a declarat, luni, că va promulga legea bugetului şi politică fiscală pentru anul 2021, imediat cum le va primi de la Parlament, ţinând să informeze că a semnat deja „marea majoritate” a controversatelor legi adoptate săptămâna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe