Alegeri cu dichis în SUA. Liste duble de electori. Ce înseamnă, ce urmează?

Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american.
Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american. (Karen Bleier/AFP/Getty Images)
Bowen Xiao
15.12.2020

Electorii republicani din patru state au declarat pe 14 decembrie că votează în favoarea preşedintelui Donald Trump şi a vicepreşedintelui Mike Pence.

Electorii republicani din state cheie în care rezultatele alegerilor sunt contestate - Pennsylvania, Georgia, Nevada, Arizona - au spus că au votat pentru Trump.

Situaţia unor liste duble de electori - unii pentru republicani, alţii pentru democraţi - are loc atunci când statele respective desemnează un set de electori din partea legislativului statului respectiv, altul din partea guvernatorului - în cazul în care alegerile sunt puternic contestate.

Electorii din cele patru state, desemnaţi de legislatură au votat pentru democratul Joe Biden şi senatorul Kamala Harris.

În Michigan, au fost distribuite două liste separate de alegători: 16 pentru Trump şi 16 pentru Biden.

"Trimiterea a mai mult de o listă de alegători nu este nemaiauzită", a spus Meshawn Maddock, elector republican general din Michigan, într-un comunicat prin e-mail. „Este datoria noastră faţă de locuitorii din Michigan şi faţă de Constituţia SUA să trimitem o altă listă de alegători dacă alegerile sunt controversate sau disputate - şi în mod clar sunt”.

Republicanii din Pennsylvania au declarat într-un comunicat de presă că electorii lor s-au întâlnit la Harrisburg pentru a „vota condiţionat” pentru Trump şi Pence „la cererea echipei de campanie a lui Trump”. Votul lor vine în timp ce setul de electori trimişi de legislatura din stat şi-a exprimat voturile în Colegiul Electoral pentru Biden şi Harris.

Partidul Republican din Pennsylvania a citat alegerile prezidenţiale din 1960 dintre Richard Nixon şi John F. Kennedy, care a devenit până la urmă preşedinte.

"Am exprimat acest vot procedural pentru a păstra orice pretenţii legale care ar putea fi necesare în viitor", a declarat Bernie Comfort, preşedintele campaniei Trump din Pennsylvania, într-o declaraţie.

În Georgia, David Shafer, preşedintele Partidului Republican al statului, a declarat că electorii republicani au votat pentru Trump deoarece „plângerea preşedintelui, care contestă alegerile din Georgia, este încă în curs”.

"Electorii republicani la alegerile prezidenţiale s-au întâlnit astăzi la prânz la Capitoliu şi şi-au exprimat votul pentru preşedinte şi vicepreşedinte", a spus Shafer, într-o postare pe Twitter. „Dacă nu ne-am fi întâlnit astăzi şi nu ne-am fi exprimat voturile, competiţia electorală ar fi fost efectiv descalificată. Acţiunea noastră de astăzi îi păstrează drepturile în temeiul legii statului Georgia”.

Acelaşi lucru a fost făcut şi în Nevada, electorii republicani ai statului votând pentru Trump şi Pence. Într-o postare pe Twitter a Partidului Republican din Nevada, aceştia au declarat: „Trăim o zi istorică”.

Electorii prezidenţiali republicani din Arizona au votat şi pentru Trump şi Pence, potrivit Partidului Republican al statului.

Voturile Colegiului Electoral sunt exprimate pe 14 decembrie şi se numără pe 6 ianuarie în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, atunci când se întâlnesc cele două camere reunite.

După ce statele şi-au finalizat numărul de voturi şi au adunat rezultatele oficiale, „Codul SUA (3 secţiunea 6 din S.U.A.) impune guvernatorilor statului să pregătească, „cât mai curând posibil”, documente cunoscute sub numele de "certificate de constatare a votului".

„Certificatele trebuie să enumere numele electorilor aleşi de alegători şi numărul de voturi primite după rezultatele alegerilor populare, precum şi numele tuturor candidaţilor care au pierdut funcţia de elector şi numărul de voturi pe care le-au primit”, potrivit Congressional Research Service.

„Certificatele de constatare, care sunt adesea semnate de guvernatorii statelor, trebuie să poarte sigiliul statului. Un exemplar este transmis Arhivarului Statelor Unite, iar şase duplicate ale Certificatului de constatare trebuie să fie furnizate alegătorilor până la 14 decembrie, dată la care se întâlnesc. ”

Conform Codului SUA, atunci când Camera şi Senatul se întrunesc, trebuie să se uite la „toate certificatele şi documentele care se pretind a fi certificate ale voturilor electorale”. Mai mulţi membri republicani ai Congresului au spus că vor încerca să obiecteze la numărarea voturilor Colegiului Electoral pentru un stat, ceea ce va declanşa apoi o serie de dezbateri şi voturi.

Consilierul Stephen Miller al Casei Albe a declarat pentru Fox News pe 14 decembrie că grupuri alternative de electori au fost aleşi în mai multe state, susţinând că aceasta ar duce la realegerea lui Trump.

„Singura dată din Constituţie este 20 ianuarie. Astfel că avem mai mult decât suficient timp pentru a corecta acest rezultat fraudulos al alegerilor şi pentru a-l certifica pe Donald Trump drept câştigătorul alegerilor”, a spus Miller la „Fox & Friends”, referindu-se la Ziua Învestirii.

Nu este clar dacă legiuitorii au certificat rezultatele în aceste state. The Epoch Times a contactat liderii majoritari republicani din aceste state, dar nu a primit imediat un răspuns.

Electori concurenţi

Se aştepta ca statele în care rezultatul alegerilor este strâns - între Trump şi rivalul său Biden - să producă liste paralele de electori, unul certificat de guvernator şi celălalt de legislativ.

Nu este clar dacă toţi electorii republicani din cele cinci state în chestiune au fost certificaţi oficial. Oricum ar fi, Congresul va ajunge probabil să aibă liste duble de electori pe 6 ianuarie, când cele două camere sunt programate să numere voturile. Deşi există un proces de soluţionare a disputelor dintre electorii pe liste duble, acesta nu a fost niciodată testat în instanţe.

Aprobarea unui set de electori ar necesita majoritatea în ambele camere. Echilibrul puterii în Senat va fi determinat de rezultatele celor două alegeri suplimentare din Georgia. În cazul în care democraţii ar câştiga ambele locuri, o egalitate de 50-50 în Senat ar da votul vicepreşedintelui.

Dacă parlamentarii nu pot conveni asupra unui set de electori, ţara se va afla pe un teritoriu neexplorat, ceea ce poate determina intervenţia Curţii Supreme. Dacă istoria este un ghid, delegaţiile statelor din Cameră ar putea fi nevoite să aleagă un preşedinte. Republicanii au majoritatea delegaţiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor