„Monstruos.” Avocat din RM: Deputaţii PSRM-Şor vor să transforme cetăţenii în cobai şi material de laborator pentru rechinii farma

O modificare la politica fiscală 2021 va permite vinderea în R. Moldova a medicamentelor neautorizate în ţara de origine, care nu au trecut testul de conformitate şi inofensivitate, atenţionează Iulian Rusanovschi.
Medicamente generice
Medicamente generice (Facebook)
Tatiana Chiriac
15.12.2020

Partidul Socialiştilor a pierdut lupta cu realitatea şi bunul simţ, susţine avocatul Iulian Rusanovschi, menţionând că marţi, 15 decembrie, deputatul Vladimir Odnostalco a inclus pe ordinea de zi a Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie câteva proiecte de lege „toxice pentru populaţie şi neavizate de instituţiile de profil” care urmează să modifice prevederile legale cu privire la medicamente şi activitatea farmaceutică.

Astfel, amendamentele propuse spre aprobare şi votare în Parlament de către deputatul Sergiu Sîrbu prevăd:

„1. Farmacii mobile (iniţiativa lui Şor prin care se va permite comercializarea medicamentelor, psihotropelor şi preparatelor RX în tonomate, cărucioare, tarabe, maşini speciale etc, fără nici un control).

2. Limitarea adaosului comercial la medicamente compensate şi excluderea sintagmei ex works, în încercarea de a obliga reţelele farmaceutice să suporte gratuit cheltuielile de transport, devamare, asigurare şi laborator a medicamentelor din statele CSI şi ţările asiatice. Însă această iniţiativă va duce la dispariţia medicamentelor compensate de pe piaţa moldovenească (aşa cum a menţionat şi Guvernul în avizele sale asupra acestui proiect de Lege).

3. Anularea plafonării adaosului comercial la medicamentele OTC (care se vând fără reţetă medicală), ceea ce va duce la o explozie a preţului la medicamente.

4. Şi cireaşa de pe tort: comercializarea medicamentelor în magazine, de către vânzători. Adică, în curând, medicamentele vor fi vândute în magazine de personal nespecializat, fapt care sporeşte enorm riscul eliberării necorespunzătoare a medicamentelor către pacienţi, păstrarea lor neconformă şi urmările grave care vor apărea”, scrie avocatul pe pagina sa de Facebook, precizând că vânzătorul de produse alimentare, va ajunge farmacist nu în baza studiilor universitare, dar prin efectul legii propuse de Sergiu Sîrbu la insistenţele personale ale doamnei Ruxanda Glavan.

În opinia lui Rusanovschi, aceşti deputaţi, probabil îşi urăsc propriul popor din care fac parte şi pariază pe sănătatea cetăţenilor R. Moldova. „Monstruos.”

Mai mult decât atât, potrivit avocatului, o modificare la politica fiscală pentru anul 2021 va permite comercializarea în R. Moldova a medicamentelor neautorizate în ţara de origine, care nu au trecut testul de conformitate şi inofensivitate. „O clică de deputaţi, au ajuns să ne transforme în cobai, material de laborator şi sursă de îmbogăţire pentru rechinii farma şi non-farma.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor