„Târguri obscure”. Şedinţă până la miezul nopţii în Parlamentul R. Moldova. Legi controversate votate pe bandă rulantă

Marea majoritate a legilor sunt nocive, provoacă conflicte interetnice, deschid cutia pandorei pentru federalizare, vrajbă interetnică şi nu sunt în interesul populaţiei, susţine deputatul Alexandr Slusari.
Şedinţa Parlamentului R. Moldova, în lipsa deputaţilor opoziţiei, 16.12.2020
Şedinţa Parlamentului R. Moldova, în lipsa deputaţilor opoziţiei, 16.12.2020 (parlament.md)
Tatiana Chiriac
16.12.2020

În timp ce miercuri, 16 decembrie, în faţa Parlamentului de la Chişinău protestau agricultorii nemulţumiţi de politica bugetar fiscală pentru 2021, deputaţii majorităţii PSRM-Şor şi Pentru Moldova până aproape la miezul nopţii au votat pe bandă rulantă un număr imens de acte normative, în majoritate contestate de opoziţie, care după aprobarea ordinii de zi, în semn de protest, a părăsit sala Plenului.

Astfel, majoritatea neformală a votat în două lecturi concomitente legile privind reducerea vârstei de pensionare, abrogarea „legii miliardului”, controversatul „pachet Găgăuzia”, privind funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, politica bugetar fiscală, bugetul de stat al asigurării sociale de stat şi asigurării în medicină pentru 2021, legea „farmaciilor mobile”, amendamente la codul serviciilor media audiovizuale etc.

Mai mult decât atât, deputaţii PSRM-Şor şi Platformei Pentru Moldova după orele 23:00 au votat pentru închiderea sesiunii parlamentare de toamnă-iarnă chiar dacă unii deputaţi din opoziţie au revenit în sală şi au protestat împotriva şedinţei nocturne şi a legilor votate în termen record.

Zinaida Greceanîi a anunţat că săptămâna viitoare va fi convocată o şedinţă specială la care urmează să fie discutată moţiunea de cenzură împotriva Guvernului depusă miercuri de fracţiunile PAS, Platforma DA şi PDM, dar şi o şedinţă specială cu ocazia învestirii preşedintelui Maia Sandu.

După ce a părăsit şedinţa Plenului în semn de protest, vicepreşedintele Parlamentului Alexandr Slusari a declarat că în Parlament se produc „târguri obscure între preşedintele cu termenul expirat, Dodon, cu Şor şi Plahotniuc”. Drept urmare, agenda parlamentară este extrem de precară. „Mai mult de jumătate din proiectele de legi să nu aibă nici măcar avizul guvernului, să fie votate pe bandă rulantă fără examinare, fără audieri publice, înregistrate subit – nu a mai fost aşa ceva în istoria legislativului!”.

În opinia deputatului, marea majoritate a proiectelor votate miercuri sunt nocive, provoacă conflicte interetnice, deschid cutia pandorei pentru federalizare, vrajbă interetnică şi nu sunt în interesul populaţiei.

„Este o mafiotizare a Parlamentului. Eu credeam că nu există ceva mai degradant. Ce drept aţi avut să faceţi acum această şedinţă? Acest Parlament trebuie să fie dizolvat cât mai repede. Ceea ce se întâmplă acum este înţelegerea unor grupări criminale”, a concluzionat Alexandr Slusari de la tribuna Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor