„Ţăranii nu sunt proşti!” Agricultori din R. Moldova protestează la Parlament. Acţiunea s-a lăsat cu altercaţii şi gaze lacrimogene

Tatiana Chiriac
16.12.2020

Agricultorii care protestează de câteva zile în Piaţa Marii Adunări Naţionale au decis miercuri să meargă în faţa Parlamentului unde deputaţii s-au întrunit în şedinţa plenară. Fermierii au solicitat mai mult sprijin din partea autorităţilor şi compensarea pierderilor suferite urmare a pandemiei de coronavirus dar şi a secetei din acest an.

Protestatarii au cerut guvernului, în principal, să renunţe la propunerea de a majora TVA de la 8% la 12% pentru produsele agricole, care nu vor mai putea concura cu produsele de import.

„Să rămânem la TVA-ul din acest an de 8% şi să ne aloce minimum câte 3000 de lei la hectar. În ultimii 100 de ani nu a fost aşa secetă cum a fost în anul acesta. Suntem puşi la pământ. Măcar să ne putem porni ca să facem unele lucrări pentru anul viitor.

Au avut posibilitate până astăzi, până a veni la Parlament să facă modificări la buget pentru anul 2021, dar nimic. Am fost două zile la Ministerul Agriculturii - vorbe goale. Dacă ar fi un pic de bun simţ al guvernanţilor Ion Chicu demult îşi dădea demisia şi ministrul Agriculturii, Ion Perju, care nu s-a descurcat deloc”, au afirmat protestatarii.

Fermierii au scandat: „Jos majoritatea!”, „Moldovenii s-au săturat! Cât se poate?!”, „Jos Guvernul!”, „Ţăranii nu sunt proşti!”, „Noi nu cedăm!” etc.

Protestul s-a lăsat cu îmbrânceli între agricultori şi carabinierii care asigurau ordinea în faţa Parlamentului şi nu permiteau accesul tehnicii agricole în scuarul Legislativului care au folosit gaze lacrimogene. Chiar dacă clădirea era înconjurată de cordoane de poliţişti, două tractoare au reuşit să urce câteva scări.

Potrivit poliţiei, patru angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne au suferit diverse traumatisme şi au fost transportaţi la spital în urma altercaţiilor care au avut loc la protest.

Astfel, ca urmare a încălcărilor admise de către participanţii la protest ar fi fost pornit un proces penal, iar pentru încălcarea prevederilor Regulamentului circulaţiei rutiere au fost pornite proceduri contravenţionale.

Fermierii protestează şi la această oră în faţa Parlamentului moldovean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor