Lege care sancţionează industria de recoltare forţată de organe construită de regimul comunist, dezbătută de Congresul SUA
alte articole
Un grup de parlamentari americani a introdus un proiect legislativ în ambele camere ale Congresului pentru a opri industria de recoltare forţată de organe pe care regimul comunist chinez a organizat-o, folosind prizonieri de conştiinţă ca sursă pentru organe.
"Există dovezi din ce în ce mai mari că Partidul Comunist Chinez recoltează organe de la prizonieri şi membri ai grupurilor religioase chineze", a precizat senatorul Tom Cotton (R-Ark.) într-o declaraţie transmisă de biroul său.
Legislaţia - Legea Opririi Recoltării Forţate a Organelor - propune aplicarea de sancţiuni persoanelor implicate în recoltarea forţată de organe şi traficul de organe.
"A venit vremea să tragem la răspundere Beijingul pentru aceste acte urâte", a adăugat Tom Cotton.
China este una dintre destinaţiile de vârf pentru turismul de transplant. Însă Beijing-ul a promovat în ziarele americane ideea că organele provin din donaţii voluntare, în ciuda faptului că registrul naţional de organe al Chinei nu are aproape deloc donaţii, din motive culturale.
În 2015, regimul chinez a anunţat că va opri aprovizionarea reţelei cu organe prelevate de la prizonierii executaţi şi a susţinut că se va baza în mod executiv pe un nou sistem de donaţii voluntare.
Afirmaţia Beijingului a fost demontată de un raport (iunie 2019) publicat de un tribunal popular din Londra. Raportul a concluzionat, după o investigaţie de un an, că practica de recoltare forţată a organelor, organizată de regimul comunist, are loc la o "scară semnificativă" în China, principala sursă de organe fiind practicanţii Falun Gong.
Practicanţii Falun Gong, un sistem de exerciţii meditative, cunoscut şi sub numele de Falun Dafa, care include o formă de autodisciplină interioară bazată pe respectarea în viaţa de zi cu zi a principiilor adevăr, bunătate şi toleranţă, au fost ţintele persecuţiei orchestrate de regimul comunist chinez încă din 1999.
Milioane de practicanţi Falun Gong au fost aruncaţi de atunci în închisori, lagăre de muncă, spitale de psihiatrie. Sute de mii de persoane au fost torturate de structuri ale sistemului represiv comunist, conform estimărilor Centrului de informaţii Falun Dafa.
Acuzaţiile de recoltare forţată de organe de la adepţii Falun Gong reţinuţi au apărut în jurul anului 2006.
"Recoltarea de organe este un act barbar, inuman şi flagrant cu semnificaţie globală, bande transnaţionale de trafic de persoane, organizaţii teroriste, profitori şi chiar guverne - în special regimul comunist chinez - ucid oameni nevinovaţi şi le vând organele pentru profit", a declarat Chris Smith (R-N.J.), membru al Camerei Reprezentanţilor.
Dacă va fi adoptat, proiectul de lege ar împuternici secretarul de stat al SUA să refuze sau să revoce paşapoartele persoanelor care sunt condamnate în temeiul secţiunii 301 din Legea privind transplantul de organe naţional, care interzice comercializarea organelor umane.
În plus, proiectul de lege va impune ca Departamentul de Stat să adauge informaţii despre recoltarea forţată de organe şi traficul de organe în ţări străine în rapoartele sale anuale privind drepturile omului.
În termen de 30 de zile de la publicarea rapoartelor de ţară, secretarul adjunct de stat pentru democraţie, drepturile omului şi muncă ar trebui să prezinte un raport comisiilor de afaceri externe atât al Camerei, cât şi al Senatului, identificând oficialii şi entităţile străine responsabile de recoltarea forţată de organe.
Proiectul de lege ar interzice, de asemenea, exportul SUA de dispozitive chirurgicale de transplant către entităţile străine responsabile.
În cele din urmă, proiectul de lege ar împuternici preşedintele SUA să impună sancţiuni oficialilor străini şi entităţilor care se angajează sau susţin recoltarea forţată de organe. Potrivit textului proiectului de lege, posibilele sancţiuni includ blocarea tranzacţiilor şi îngheţarea proprietăţilor în Statele Unite, revocarea vizelor existente şi refuzul intrării în Statele Unite.
Un raport al anchetei publicat de Epoch Times în 2016 s-a concentrat asupra unui spital chinez cunoscut pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale de transplant de organe, Tianjin First Central. Raportul a concluzionat că zeci de mii de persoane au fost probabil ucise, întrucât spitalul a efectuat mai multe transplanturi decât ar putea sprijini furnizarea de organe de la prizonierii executaţi.
În noiembrie 2019, un studiu publicat în revista ştiinţifică BMC Medical Ethics a concluzionat că Beijingul îşi falsifică în mod sistematic datele privind donarea de organe. Studiul a contestat în continuare afirmaţia Chinei conform căreia organele provin numai de la donatori voluntari.
David Matas - avocat canadian pentru drepturile omului, care s-a ocupat de mai mulţi ani de anchetarea industriei de recoltare forţată de organe a Chinei - a salutat propunerile.
"Cum putem obţine ca Partidul Comunist Chinez şi statul pe care îl controlează să oprească uciderea oamenilor nevinovaţi pentru a le lua organele?", a întrebat Matas, într-un comunicat. "O modalitate este cu siguranţă să se arate lumii ce fac. Acest proiect de lege este important pentru că propune exact acest lucru, nu numai în cazul Chinei, ci pentru orice altă ţară din lume".
Vă invităm să urmăriţi material video "Genocidul Medical: Crime în masă ascunse în industria transplantului de organe din China".